Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Τα μεγάλα Λιμενικά έργα επιστρέφουν στην Ελλάδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Προβλήτας Λιμάνι Πειραιά

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα στην δρομολόγηση των μεγάλων λιμενικών έργων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα από τα επενδυτικά προγράμματα στα ιδιωτικοποιημένα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Τρία πολύ μεγάλα έργα με επενδύσεις που θα ξεπεράσουν σε έργα υποδομής τα 660εκατ.ευρώ και αν συνυπολογίσουμε και τα άλλα έργα αξιοποίησης των δύο μεγάλων θαλάσσιων κόμβων της χώρας ξεπερνούν το 1δισ.ευρώ.

ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση του Προβλήτα Κρουαζιέρας στο Λιμάνι του Πειραιά με την εταιρεία ΤΕΚΑΛ να φαίνεται να κερδίζει το μεγάλο συμβόλαιο των 165εκατ.ευρώ (έδωσε προσφορά για περίπου 130εκατ.ευρώ). Αυτό ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη πολλή μεγάλη επένδυση στο μεγάλο λιμάνι της χώρας για την νέα δεκαετία. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2022.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ 6ου ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Προχθές, ο ΟΛΘ ανακοίνωσε πως μπαίνει σε φάση υλοποίησης η μεγάλη επένδυση που αφορά την ολοκλήρωση του Προβλήτα έξι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εδώ μιλάμε για ένα έργο που μαζί με τα συνοδά έργα θα ξεπεράσει τα 200εκατ.ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτής της επένδυσης, πέρα από το προφανές κατά τη διάρκεια της κατασκευής και την ανάσα που θα δώσει στον κατασκευαστικό κλάδο της ευρύτερης περιοχής, θα φέρει ανάπτυξη στις εμπορευματικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης Μακεδονίας.

Σύμφωνα με μελέτες όταν θα ολοκληρωθεί (περίπου το 2023) θα διπλασιάσει την ικανότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού σε πάνω από 1εκατ.containers (TEU). Αυτό με τη σειρά του θα συμπαρασύρει σε ανάπτυξη τις οδικές αλλά και σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές. Θα συμβάλλει επίσης στην εδραίωση της Θεσσαλονίκης ως θαλάσσια πύλη για τις γειτονικές μας χώρε και συνολικά στα Βαλκάνια.

4ος ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ένα νέο, φιλόδοξο project περιλαμβάνει και το πρόγραμμα επενδύσεων που κατάθεσε ο ΟΛΠ (που διοικείται από την Κινεζική COSCO). Ο νέος, 4ος Προβλήτας Κρουαζιέρας στην περιοχή του Ικονίου (μεταξύ Κερατσινίου και Δραπετσώνας), είναι έργο που έχει εκτιμηθεί για 300εκατ.ευρώ. Είναι έργο τεράστιας σημασίας, όχι μόνο για το λιμάνι του Πειραιά, όχι μόνο για τις εμπορευματικές μεταφορές αλλά συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Με την λειτουργία του (η εκτίμηση είναι σε 4 χρόνια) θα διπλασιάσει την ικανότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από 5,5εκατ. φέτος, σε πάνω από 10εκατ.εμπορευματοκιβώτια. Αυτό θα τοποθετήσει το λιμάνι του Πειραιά, ως το τρίτο μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη. Εκτιμάται δε πως ήδη από το 2021 το “μεγάλο λιμάνι” θα είναι το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο.

Η συμβολή του δε στις εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics αναμένεται να είναι τεράστια καθώς θα αξιοποιεί τα μεγάλα συγκοινωνιακά δίκτυα της χώρας (αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι), παράλληλα όμως θα πρέπει και οι υποδομές να αυξηθούν περαιτέρω μέ έργα όπως η ολοκλήρωση της σιδ.γραμμής μέχρι την Πάτρα, νέα οδική και σιδηροδρομική γραμμή Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη κ.α.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Με τις μεγάλες επενδύσεις που ξεδιπλώνονται μέσα από τα φιλόδοξα προγράμματα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, αναδεικνύονται κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. ΄

Πρώτον, ότι η ιδιωτικοποίηση τους ήταν κομβικής σημασίας για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να κάνουν έργα που δεν επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο. Να θυμίσουμε ότι ο ΟΛΘ από το 2009 μέχρι και το 2018 που ιδιωτικοποιήθηκε, είχε σχεδόν μηδενική ανάπτυξη όταν ο Πειραιάς, εξαπλασίασε την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Δεύτερον, οι επενδύσεις αυτές μπορούν να γίνουν σε πολύ πιο σύντομο χρόνο ακριβώς γιατί είναι ιδιωτικές και όχι ως δημόσια έργα. Επιπλέον οι επενδύσεις αυτές έχουν ως στόχο την κερδοφορία και την περαιτέρω ανάπτυξη (άρα γενικότερη ανάπτυξη γύρω από τις λιμενικές υπηρεσίες και δραστηριότητες) και όχι πολιτικές ή κομματικές επιδιώξεις.

Τρίτον, προσφέρουν απασχόληση. Τα έργα αυτά δίνουν απασχόληση στον τεχνικό-κατασκευαστικό κλάδο σε μία εποχή ισχών αγελάδων. Από τις χαλυβουργίες μέχρι τις εταιρείες χρωμάτών, ή παροχής υπηρεσιών, η πραγματική οικονομία οφελείται στο μάξιμουμ.

Στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται πως απασχολούνται πάνω από 3.000 εργαζόμενοι μόνο για τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Όσο το λιμάνι αναπτύσσεται, τόσο ο αριθμός αυτός θα μεγαλώνει. Παράλληλα όσο αναπτύσσεται το λιμάνι τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των απασχολούμενων που θα εργάζονται σε σχέση με το λιμάνι (logistics). H ευεργετική επίδραση της ανόδου του λιμανιού του Πειραιά είναι συγκρίσιμη μόνο με την άνοδο του Αεροδρομίου της Αθήνας (επίσης ιδιωτικό).

Τέλος, είναι προφανές πως όλα τα παραπάνω δημιουργούν μία “έκρηξη” ανάπτυξης που μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα την ελληνική οικονομία σε μία σταθερή, βιώσιμη ανάπτυξη με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι ένας “κούκος”, αλλά κομμάτι μιας αλυσίδας.

image_pdfimage_print

Λιμάνια-Μαρίνες

ΟΛΘ: Αύξηση 5,7% στη συνολική διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το 2019

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κατά τη διάρκεια του 2019, η συνολική δραστηριότητα του Λιμένα κινήθηκε ανοδικά για μία ακόμη χρονιά, οδηγώντας σε αυξημένα έσοδα και κέρδη συγκριτικά με το 2018.

Η συνολική διακίνηση στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 5,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και ανήλθε από 424.500 TEUs το Έτος 2018 σε 448.765 TEUs το Έτος 2019, ένα αποτέλεσμα προερχόμενο κυρίως από:

– Την αύξηση της εγχώριας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, από 363.138 TEUs το Έτος 2018 σε 379.256 TEUs το Έτος 2019, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 4,4%

– Την αύξηση της διακίνησης διαμετακόμισης (transit), από 60.637 TEUs το Έτος 2018 σε 69.113 TEUs το Έτος 2019, αντιπροσωπεύοντας αξιοσημείωτη αύξηση 14%,

Ο όγκος των φορτίων του Συμβατικού Λιμένα αυξήθηκε σημαντικά κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με ένα βελτιωμένο μίγμα φορτίων, με αποτέλεσμα ο Κύκλος Εργασιών του Συμβατικού Λιμένα να αυξηθεί κατά 17,9%, από €18,9 εκατ. ευρώ το Έτος 2018 σε €22,3 εκατ. ευρώ το Έτος 2019.

Τα έσοδα από την Εκμετάλλευση Χώρων σημείωσαν σημαντική αύξηση επίσης κατά 26%, από €1,49 εκατ. ευρώ το Έτος 2018 σε €1,87 εκατ. ευρώ το Έτος 2019, ενώ η Επιβατική Κίνηση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος.

Το Μικτό Κέρδος αυξήθηκε από €27,47 εκατ. ευρώ το Έτος 2018 (€27,1 εκατ. ευρώ πριν από την αναδιατύπωση του ΔΠΧΑ 16 για το Έτος 2018) σε €32,2 εκατ. ευρώ το Έτος 2019, αντιπροσωπεύοντας συνολική αύξηση 17,8%. Η αύξηση αυτή, όπως και το προηγούμενο έτος, δεν οφείλεται μόνο στην αυξημένη διακίνηση, αλλά και στη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης, τόσο στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων όσο και στο Σταθμό Συμβατικού Φορτίου, διατηρώντας τον δείκτη Μικτού Κέρδους περίπου στα ίδια επίπεδα (46,9% το 2018 και 46,7% το 2019).

Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 0,3%, από €16,4 εκατ. ευρώ το 2018 σε €16,45 εκατ. ευρώ το Έτος 2019, διαμορφώνοντας τον Δείκτη Καθαρού Κέρδους από 28% το Έτος 2018 σε 24% το Έτος 2019. Η καθαρή κερδοφορία επηρεάστηκε από δύο κυρίως παράγοντες, τη σταδιακή εφαρμογή της νέας οργανωτικής δομής η οποία αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Εταιρείας τα επόμενα έτη και την πλήρη εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16.

Δήλωση του Προέδρου του Δ.Σ και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΘ Α.Ε.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., Σωτήριος Θεοφάνης, δήλωσε:

«Η εταιρεία παρουσίασε ανοδική πορεία το Έτος 2019, με αύξηση τόσο στη διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων αλλά και Συμβατικού Φορτίου της τάξεως του 5,7% και 19% αντίστοιχα, σε σχέση με το Έτος 2018 και συνεχίζει με προσήλωση και συνέπεια το σχεδιασμό και τη στρατηγική της, με κύριο στόχο την κατοχύρωση της θέσης της τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές των γειτονικών χωρών, παρά τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19 σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΤΕΡΝΑ: Παραδόθηκε η πρώτη φάση ανάπτυξης της Μαρίνας Αγ. Νάπας στην Κύπρο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μαρίνα Αγίας Νάπας

Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανακοινώνει την επιτυχή εμπρόθεσμη ολοκλήρωση και παράδοση της πρώτης φάσης της πολυτελούς ανάπτυξης «Ayia Napa Marina» στην Κύπρο. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και αποτελείται από δύο φάσεις κατασκευής. Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. είναι ανάδοχος για την κατασκευή και των δύο φάσεων.

H πρώτη φάση, που ολοκληρώθηκε, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 80 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει το σύνολο των λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών, τα βασικά κτίρια λειτουργίας, την εσωτερική οδοποιία και τις Η/Μ εγκαταστάσεις της μαρίνας. Σημειώνεται ότι στην κατασκευή της πρώτης φάσης συμμετείχε η τεχνική εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. ως κύριος και αναγνωρισμένος υπεργολάβος των λιμενικών έργων.

Πιο αναλυτικά, η μαρίνα, δυναμικότητας 600 θέσεων ελλιμενισμού, έχει βάθος από 4,5 έως 6 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει σκάφη μήκους έως και 65 μέτρα. Στην ξηρά μπορούν να αποθηκευτούν σκάφη μήκους μέχρι 10 μέτρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο φύλαξης τεσσάρων επιπέδων (Dry Stack). Για όλα τα σκάφη, μήκους έως 30 μέτρα, δίνεται η δυνατότητα πλαγιοδέτησης (finger style berthing) με παροχή όλων των υπηρεσιών.

Στα βασικά στοιχεία των λιμενικών υποδομών συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

– Ο προσήνεμος κυματοθραύστης

– Ο κρηπιδότοιχος από προκατασκευασμένους τεχνητούς ογκόλιθους (Τ.Ο.)

– Η επίχωση για τη δημιουργία της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, όπου θεμελιώνονται τα έργα της Β’ φάσης

– Η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης της μαρίνας

– Ο υπήνεμος μώλος

– Η τεχνητή παραλία στο δυτικό σύνορο της μαρίνας

Υπενθυμίζεται ότι, η δεύτερη φάση του έργου που είναι σε εξέλιξη και υλοποιείται επίσης από την ΤΕΡΝΑ, περιλαμβάνει την κατασκευή δύο πολυώροφων κτιρίων (high rise), συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών και εμπορικής ζώνης. Συγκεκριμένα, κατασκευάζονται δύο πύργοι, ύψους περίπου 115 μέτρων και συνολικής επιφάνειας 28.000 τ.μ. και 30.000 τ.μ. αντίστοιχα, που θα στεγάσουν πολυτελή διαμερίσματα, συγκρότημα κατοικιών που θα αποτελείται από 29 επαύλεις συνολικής επιφάνειας 16.500 τ.μ. περίπου, καθώς και εμπορικό κέντρο συνολικής έκτασης πλέον των 8.000 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της μαρίνας και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολυτελή εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, τριώροφο υπέργειο parking και χώρο εκδηλώσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας στην ΟΛΘ Α.Ε.

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΟΛΘ Α.Ε.

Στη Θεσσαλονίκη την 20/05/2020 η Ο.Λ.Θ. Α.Ε. και τα υπαλληλικά Σωματεία των εργαζομένων σε αυτήν, μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις συμφώνησαν και υπέγραψαν την μεταξύ τους Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) για τη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας του προσωπικού από 01/01/2020-31/12/2021.

Μετά την «ιδιωτικοποίηση» της εταιρίας η υπογραφή τόσο της από 20/05/2020 Επιχειρησιακής ΣΣΕ με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) όσο και της από 17/12/2019 Επιχειρησιακής ΣΣΕ με την Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος (ΟΦΕ) για την λιμενεργασία σε συνδυασμό και με την κατάρτιση και θέση σε ισχύ του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ), σηματοδοτούν την σύγκλιση και επίτευξη εργασιακής ειρήνης με τις από κοινού προσπάθειες όλων για τις αναγκαίες θεσμικές προσαρμογές και αποτελούν κομβικό σημείο και αφετηρία εκκίνησής μας , με ορίζοντα τις προκλήσεις του μέλλοντος και όραμα την ανάπτυξη του Λιμένα Θεσσαλονίκης στην σύγχρονη εποχή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα