Νίκος
Καραγιάννης

Μια χρονιά γεμάτη από έργα ήταν το 2021. Σε κάθε περίπτωση αν μπορούμε να συνοψίσουμε τον χώρο των κατασκευών θα δούμε πως μέσα σε αυτό το έτος ξεκίνησαν όλα τα εμβληματικά έργα που εκκρεμούσαν από την προηγούμενη δεκαετία και στήθηκαν οι βάσεις με πολλές δημοπρατήσεις για το 2022 που έρχεται πολλά υποσχόμενο.

Στην φετινή μας ανασκόπηση θα μαζέψουμε όλα τα σημαντικά γεγονότα και θα δούμε μήνα-μήνα πως έκλεισε μια χρονιά που άλλαξε τα δεδομένα στον κατασκευαστικό κλάδο. Μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι γεγονός της χρονιάς είναι η υπογραφή κατασκευής για τη γραμμή 4 του Μετρό. Μεγάλα γεγονότα ήταν επίσης η έναρξη κατασκευής του βόρειου τμήματος του Ε65, η υπογραφή για το Πάτρα-Πύργος. Εξαιρετικά μεγάλο γεγονός υπήρξε η υπογραφή για την επένδυση στο Ελληνικό που ανοίγει την πόρτα σε μεγάλα έργα.

Για τον κλάδο συνολικότερα, μεγάλη εξέλιξη υπήρξε η αναδιαμόρφωση του νόμου 4412/2016 που βελτίωσε τον τρόπο παραγωγής των δημοσίων έργων. Δύσκολη χρονιά για τον κλάδο το 2021 αναφορικά με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις των πρώτων υλών και της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.

Σε επίπεδο επιχειρηματικότητας το 2021 για τους μεγάλους ομίλους, τους επονομαζόμενους και ως “BIG 5” η χρονιά ήταν παραγωγική. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιβεβαίωσε την κυριαρχία της, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με νέα διοίκηση έθεσε τα θεμέλια για καλύτερες ημέρες. Η ΑΒΑΞ είναι η μεγάλη κερδισμένη με το χρυσό συμβόλαιο της γραμμής 4, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ έγινε η πρωταθλήτρια των διαγωνισμών κυρίως σε έργα μεσαίου προϋπολογισμού ενώ η Μυτιληναίος, σταθερά χτίζει ένα δυνατό προφίλ στον χώρο των κατασκευών.

Ας δούμε όμως πως κύλησε η χρονιά μήνα-μήνα:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Το πράσινο φως δίνει η Κομισιόν για το βόρειο τμήμα του Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία. Στα σκαριά η διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Αλεξάνδρας, στα 160 εκατ. ευρώ η επένδυση για γήπεδα και έργα υποδομής. Νέα σελίδα για την Ελλάκτωρ, οι Ολλανδοί της Reggeborgh αναλαμβάνουν το τιμόνι του ομίλου. Φτάνει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο ιταλικό τρένο υψηλών ταχυτήτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που τελικά δεν μπήκε μέσα στη χρονιά σε λειτουργία.

Στη B’ φάση πέρασε ο διαγωνισμός για το έργο-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Το Πόρτο Ράφτη αποκτά αποχέτευση – Υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του δικτύου. Το Τραμ επιστρέφει μετά από 1,5 έτος και πάλι στο ΣΕΦ. [VIDEO] Ξεκινά η λειτουργία της αναλογικής χρέωσης διοδίων “Hybrid” στην Ολυμπία Οδό. Στο Ελληνικό εγκρίνεται η μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο. Ενεργοποιείται η ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο. Σε δημοπράτηση διπλό κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ για 13 Κέντρα Πολιτικής Προστασίας.

Στη Λάρισα ξεκινούν μελέτες υπογειοποίησης οδών που τέμνουν τις σιδηροδρομικές γραμμές. Υπεγράφη η σύμβαση για το αποχετευτικό δίκτυο στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας. Προετοιμάζονται οι διαγωνισμοί για 12 Δικαστικά Μέγαρα με ΣΔΙΤ. Ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική ηλέκτριση της υποθαλάσσιας διασύνδεσης της Σκιάθου. Κλείνει η Διώρυγα Κορίνθου από πτώσεις πρανών.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ολοκληρώθηκαν τα έργα αναβάθμισης σε 14 ελληνικά αεροδρόμια. Ξεκίνησαν μελέτες για νέες επεκτάσεις του Μετρό σε Πετρούπολη και Άνω Λιόσια. Αττική Οδός: Στη γραμμή εκκίνησης με Τεχνικό Σύμβουλο η επέκταση της Λ.Κύμης. Μετρό Θεσσαλονίκης: Ολοκληρώθηκε το στρώσιμο των γραμμών στην επέκταση προς Καλαμαριά. Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μειοδοτεί στο έργο ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα-Βόλος. Σε δημοπράτηση η μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό η οποία τελικά θα φτάσει τον Δεκέμβριο για να πραγματοποιηθεί.

Στη Βουλή η σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες της Γραμμής 4 του Μετρό. Υπεγράφη μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων του Δήμου Αθηναίων. Καλαμάτα-Μεθώνη: Εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη. Μεγάλη συμμετοχή στον διαγωνισμό για την επέκταση του προβλήτα 6 του ΟΛΘ. Σε δημοπράτηση το έργο αποχέτευσης σε Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Ζούμπερι και Νέο Βουτζά. Πέντε σχήματα κατέβηκαν στο διαγωνισμό-ΣΔΙΤ για 13 Κέντρα Πολιτικής Προστασίας.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Γραμμή 4 Μετρό: υπογράφεται η σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες. Η Κ/Ξ ΑΒΑΞ-Alstom μειοδοτεί στο έργο σηματοδότησης της γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη. Στα σκαριά μεγάλος διαγωνισμός για Τεχνικό Σύμβουλο για να τρέξουν τα μεγάλα έργα του Υποδομών. Η Ομάδα Κατασκευών μειοδότησε στο έργο επέκτασης του Αμαξοστασίου Τραμ. Νέος Γενικός Γραμματέας Μεταφορών ο Γιάννης Ξιφαράς. Παραδίδεται στην κυκλοφορία η νέα γέφυρα Πηνειού στα Τέμπη.

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για την προμήθει 770 λεωφορείων. Η MYTILINEOS ανάδοχος για το ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την ανακατασκευή της Εθνικής Πινακοθήκης, λαμπρά εγκαίνια ανήμερα της 25ης Μαρτίου.Πράσινο φως από τη Βουλή για τη σύμβαση διανομής του ακινήτου του Ελληνικού.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Προχωρά ο σχεδιασμός για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς Γλυφάδα. Στη Β` φάση περνά ο διαγωνισμός για το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη. Σιδηρόδρομος: Στο στρατηγικό σχεδιασμό η γραμμή Καλαμπάκα-Κοζάνη και η σύνδεση με Αλβανία. Μετρό Αθήνας: Με 4 σχήματα ο διαγωνισμός για τον Σύμβουλο της Γραμμής 4. Μετρό Θεσσαλονίκης: Πράσινο φως από το ΣτΕ για το σταθμό Βενιζέλου. Σε ράγες υλοποίησης νέα Προαστιακή Γραμμή Άνω Λιόσια-Μέγαρα. Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου.

Ξεμπλόκαρε ο διαγωνισμός για την Ψυττάλεια. Τέσσερις μνηστήρες για το έργο-ΣΔΙΤ της Πολιτείας Καινοτομίας στο ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ. Στη “γραμμή εκκίνησης” το έργο φυσικού αερίου Διώρυγα Gas. Κάθετος Άξονας Ξάνθη-Σύνορα: Δημοπρατείται με 48 εκατ. το τμήμα Μελίβοια-Δημάριο.

Σε προχωρημένη φάση η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο από την Μυτιληναίος. Παρατείνεται ο mega διαγωνισμός 2,9 δισ. του ΔΕΔΔΗΕ για την ασφάλεια ηλεκτροδότησης. Τρεις μνηστήρες για τη μονάδα απορριμμάτων στη Ναύπακτο. Εξαγγελία για μεγάλη ανάπλαση στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ και τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου. ΟΣΕ: Σχέδιο για επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος-Ναύπλιο και επέκταση προς Καλαμάτα. Σε τροχιά υλοποίησης το βόρειο τμήμα του Ε65 – Στο Ελεγκτικό η σύμβαση.

Η Motor Oil “σπάει” το φράγμα των 300 MW με την απόκτηση 12 αιολικών πάρκων. Δύο προσφορές για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Ακόμα 200 λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας.

ΜΑΙΟΣ

Σε ρυθμούς προετοιμασίας ο νέος διαγωνισμός για την Αττική Οδό και τις επεκτάσεις. ΒΟΑΚ: Ανακοινώνεται η κατασκευή από Κίσσαμο μέχρι Σητεία – H ακτινογραφία του έργου. Ε65: Στο 70% τα έργα στο Λαμία-Ξυνιάδα, πράσινο φως από Ελεγκτικό για το βόρειο τμήμα. Μετρό Αθήνας: Στο δρόμο για τη Βουλή η κύρια σύμβαση για τη Γραμμή 4. Η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε στο έργο των 143 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του ΙΑΝΟΥ στη Θεσσαλία.

Σε εξέλιξη τα έργα στο Piraeus Tower. Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τη Β’ Φάση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Τρένο υδρογόνου θέλει να φέρει στην Ελλάδα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πράσινο φως της Βουλής για τη μεταβίβαση του Ελληνικού.

Προετοιμάζεται η δημοπράτηση με ΣΔΙΤ των 2 μονάδων απορριμμάτων στην Αττική σε Φυλή και Σχιστό. Sky Express: Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ για νέα Airbus. Σε δημοπράτηση με 24,7 εκ.ευρώ έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου Χίου.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Υπογράφεται η σύμβαση για το κυρίως έργο της νέας γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας μετά από σχεδόν 4 χρόνια διαγωνισμού. Σε θέση εκκίνησης νέος διαγωνισμός-ΣΔΙΤ για ηλεκτρονικά διόδια στους αυτοκινητόδρομους. Υπογράφεται η σύμβαση για το βόρειο τμήμα του Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία. Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ προσωρινός μειοδότης στο έργο ηλεκτροκίνησης της γραμμής Λάρισα-Βόλος. Ανατροπή στο διαγωνισμό για το Αμαξοστάσιο Τραμ στο Ελληνικό – ΤΕΡΝΑ-ΘΕΜΕΛΗ οι νέοι μειοδότες.

Οκτώ μνηστήρες στο έργο για τα 17 σχολεία-ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία. Προετοιμάζεται η ΣΔΙΤ για τη λειτουργία-συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης. Διαγωνισμός για Βιολογικό και αποχέτευση σε Ραφήνα, Πικέρμι, Σπάτα και Αρτέμιδα. Ξεκινούν μελέτες για νέο σύγχρονο λιμάνι στη Σαντορίνη. Στη Β’ φάση και τα 5 σχήματα του έργου ΣΔΙΤ για τα 13 Κέντρα Πολιτικής Προστασίας.

Προκρίνεται η λύση της υποθαλάσσιας ζεύξης της Λευκάδας από το Υπουργείο Υποδομών. Η ώρα του Ελληνικού – Υπογράφεται η σύμβαση που ενεργοποιεί την μεγαλύτερη αστική επένδυση της Ευρώπης. Σε δημοπράτηση νέος τερματικός, πύργος ελέγχου, και επέκταση διαδρόμου στο αεροδρόμιο Πάρου.

Υπεγράφη η οδική σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία. Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ: εγκρίθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης το ρυμοτομικό σχέδιο.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Στην έλλειψη μιας συσκευής κόλλησε η δρομολόγηση του βέλους στο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Μετρό Θεσσαλονίκης: Βάζουν μπρος οι συρμοί, ξεκινούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια. Στην κυκλοφορία η Δυτική Παράκαμψη Λαμίας – Η πρώτη παράδοση στο νότιο τμήμα του Ε65. Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η τροποποίηση της σύμβασης που ολοκληρώνει τον αυτοκινητόδρομο Ε65. Ακύρωση και επαναδημοπράτηση η ηλεκτροκίνηση στο Κιάτο-Αίγιο. Η ΕΚΤΕΡ μειοδότησε στο διαγωνισμό για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Πάρου.

Σε δημόσια διαβούλευση η περιβαλλοντική μελέτη για την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος. Flyover Περιφερειακής Θεσσαλονίκης: Στη Β`φάση πέρασαν και οι 5 μνηστήρες. Σιδηροδρομική Εγνατία: Μελέτες για τη νέα γραμμή Καλαμπάκα-Κοζάνη. Σχεδιασμός για επέκταση του δικτύου Μετρό προς Γλυφάδα, Καλλιθέα, Ίλιον, Πετρούπολη και Εθνική Οδό. Παρουσιάζεται το πρώτο μεγάλο έργο στο Ελληνικό. Είναι ο πρώτος “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Marina Tower στο Ελληνικό.

ΟΣΕ: Προετοιμασία για διαγωνισμό 1,2 δισ. ευρώ για την ανάταξη-συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Εγνατία Οδός: παράταση μέχρι 16 Αυγούστου για τη βελτιωμένη προσφορά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Εξαγγέλονται έξι διαγωνισμοί για σιδηροδρομικά έργα 3,3 δισ. ευρώ. Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο: Η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ μειοδότησε στο οδικό έργο Γραβιά-Μεταλλεία Βωξίτη. Η ΑΚΤΩΡ αναλαμβάνει το έργο οδικής ασφάλειας της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου. Ξεκινά το επικό σιδηροδρομικό ταξίδι του Connecting Europe Express. Η ΤΕΚΑΛ μειοδότησε στο έργο της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης.

Στο ΕΣΠΑ το μεγάλο έργο Καστοριά-Πτολεμαϊδα – Σήραγγα προβλέπεται στην Κλεισούρα. Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η Β`φάση αναβάθμισης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών. Η ΘΕΜΕΛΗ μειοδότησε στο μεγάλο έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου Χίου. Ανασχηματισμός της Κυβέρνησης: Αμετακίνητος ο Κώστας Καραμανλής, αναβάθμιση Γιώργου Καραγιάννη που γίνεται Υφυπουργός Υποδομών.

Η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ μένει μόνη διεκδικήτρια του διαγωνισμού για την Ψυττάλεια. Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μειοδότησε στο μεγάλο έργο υδροδότησης της Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά. “Πέταξε” η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος τον Ιούλιο. Στο ΕΣΠΑ το σιδηροδρομικό έργο ηλεκτροκίνησης της γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. Κλειδώνει την παραχώρηση της Εγνατίας το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS. Σε δημοπράτηση με 85 εκατ. ευρώ η διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ε65: διανοίχθηκε η μεγάλη Σήραγγα Όθρυος. Στο 20% η πρόοδος των έργων Πως προχωρούν τα έργα στο Άκτιο-Αμβρακία. Στήνονται τα πρώτα εργοτάξια μετρό της νέας γραμμής 4 σε Ακαδημίας και Ευαγγελισμό. Επτά μνηστήρες για το τμήμα Μελίβοια-Δημάρειο του άξονα Ξανθη-Σύνορα. Hill-ΝΑΜΑ-Concept Τεχνικοί Σύμβουλοι για τα έργα Μετρό της Αθήνας.

Κλείνει η υπόθεση για το Θριάσιο I – Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση και στο Θριάσιο ΙΙ. Μέγγενη για τα δημόσια έργα οι μεγάλες ανατιμήσεις υλικών. Κίνδυνος για τα εν εξελίξει έργα. Για το 2022 προγραμματίζεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ. Σε δημοπράτηση τα έργα Β` φάσης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας.

Σε τροχιά υλοποίησης η κατασκευή για 5 αστυνομικά μέγαρα με ΣΔΙΤ – Ποιες πόλεις αφορά. Ελπίδες για ολοκλήρωση του διαγωνισμού του καζίνο στο Ελληνικό με πλάτη από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Δύο προσφορές για το mega-ΣΔΙΤ γρήγορου internet στην Ελλάδα. Ανοίγει ο δρόμος για νέο γήπεδο του Άρη στη Θεσσαλονίκη. Η ΟΔΟΣ ΑΤΕ μειοδότησε στο έργο Μελίβοια-Δημάριο του κάθετου Ξάνθη-Σύνορα της Εγνατίας.

Δημοπρατούνται οι μονάδες απορριμμάτων Φυλής, Σχιστού και Δ.Θεσσαλονίκης με συνολικά 5 σχήματα να τις διεκδικούν. ΤΕΡΝΑ: ξεκίνησαν τα έργα 143 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στην Θεσσαλία από τον “Ιανό”. Ξεκινά η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Motor Oil στην Κομοτηνή. Τo ευρωπαϊκό τρένο “Connecting Europe Express” που φτάνει Θεσσαλονίκη και Αθήνα, μεγάλη εκδήλωση από τον ΟΣΕ. Υπεγράφη το έργο ανάπλασης του Μητροπολιτικού Πάρκου Π.Μελα.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Ξεκινά ο σχεδιασμός για την υλοποίηση της υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας. Βγαίνει από τη ναφθαλίνη ο Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά. Ξεκινούν τα έργα στο Κολωνάκι για τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό. 36 νέα έργα εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης: Ενέργεια-Περιβάλλον-Υποδομές κυριαρχούν. Σιδηροδρομική Εγνατία: Το 2022 οι μελέτες της νέας γραμμής Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα.

Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά: Φεύγουν οι λαμαρίνες. Σε δημοπράτηση με 383 εκατ. ευρώ η mega-προμήθεια 770 λεωφορείων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Για το προγραμματίζεται η λειτουργία για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ “OPAP Arena” στη Νέα Φιλαδέλφεια. Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη: Στο τέλος του έτους κατάθεση προσφορών. Σε δημοπράτηση η μελέτη της σιδηροδρομικής γραμμής Τρίκαλα- Καλαμπάκα -Ιωάννινα- Ηγουμενίτσα.

Ξεκινά διαγωνισμός για έργα υποδομής 300 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό-Μέσα και η υπογειοποίηση Ποσειδώνος. Σε λειτουργία η Μονάδα Απορριμμάτων στην Ηλεία – Πράσινη ενέργεια για 1.300 νοικοκυριά. Εξελίξεις για τον άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά που οδεύει προς λύση. Την ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ. Σε δημοπράτηση η ανακαίνιση 14 συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό.

ΟΣΕ: Σχεδιάζει σιδηροδρομική σύνδεση Αρχαίας Ολυμπίας με Αθήνα. Μετρό Θεσσαλονίκης: νέες προσφυγές για τα αρχαία. Επιστρέφει ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας στις 25 Οκτωβρίου. Έξι σχήματα διεκδικούν το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Οι BIG 5 πέρασαν στην Β`φάση του μεγάλου κτιριακού-ΣΔΙΤ στο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια της επέκτασης Τραμ προς Πειραιά. Το πλάνο αγοράς τρένων υδρογόνου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά τον πλήρη έλεγχο της επένδυσης για τον καζίνο στο Ελληνικό ενώ κατακυρώνεται το έργο από την ΕΕΕΠ.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Πάτρα-Πύργος, η σύμβαση πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η ΤΕΡΝΑ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ μειοδότησε στο μεγάλο σιδηροδρομικό έργο Αίγιο – Ρίο και την ηλεκτροκίνηση στο Κιάτο-Αίγιο. Αρχές του 2022 ο διαγωνισμός για την Παράκαμψη Χαλκίδας, Μπράλος-Άμφισσα, Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος και παράκαμψη Λ.Κύμης. Ξεκινά η διαβούλευση για την ανάπλαση 40 χιλιομέτρων στο παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης. Σε δημοπράτηση έξι σιδηροδρομικά έργα 4 δισ. ευρώ και έναρξη τον Ιανουάριο του 2022.

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ-Σιδηροδρομικά Έργα μειοδοτεί στο έργο Β`φασης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών. Η ΑΒΑΞ μειοδοτεί στον διαγωνισμό ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. 7 σχήματα που διεκδικούν τα 4 νέα δικαστικά μέγαρα στη Βόρεια Ελλάδα. Vouliagmenis Mall: το πρώτο “mall νέας γενιάς” θα γίνει στο Ελληνικό.

Ξεκινούν τα έργα ανάπλασης στην Πανεπιστημίου. Πράσινο φως για το Θριάσιο Ι, στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση. «Διαβατήριο» ΣΔΙΤ για 8 μεγάλα αρδευτικά έργα. Σχεδιασμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των περισσότερων νησιών του Αιγαίου μέχρι το 2030. Στη Β` φάση ο διαγωνισμός για την Πολιτεία Καινοτομίας στην οδό Πειραιώς. Ξεκινά ο διαγωνισμός παραχώρησης για το Θριάσιο ΙΙ. Στη Β’ φάση το έργο ΣΔΙΤ για το Φράγμα Χαβρία. Και επίσημα στη Dimand το κτίριο του Μινιόν.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Κλείδωσε η διπλή σιδηροδρομική σύνδεση Ραφήνας. Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027 η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό στο Ίλιον. Σε τροχιά υλοποίησης το Φράγμα Μεσοχώρας. Ξηλώνονται οι λαμαρίνες από κεντρικά σημεία του Μετρό Θεσσαλονίκης. Στην ΑΚΤΩΡ τα έργα αποκατάστασης της Διώρυγας Κορίνθου.

Τέσσερα σχήματα διεκδικούν τα μεγάλα έργα υποδομής στο Ελληνικό. Στον σχεδιασμό η υπογειοποίηση του Σιδηρόδρομου από Αθήνα μέχρι το Ρουφ. Commercial Hub στο Ελληνικό με εμπορικά, γραφεία και ένα Πύργο. Εξαγγέλεται η δημοπράτηση για το 2022 του οδικού έργου Ιωάννινα-Κακαβιά. Πράσινο φως για το Πάτρα-Πύργος από την Κομισιόν, υπογράφεται η νέα σύμβαση η οποία κυρώνεται από τη Βουλή. Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο: Σε δημοπράτηση με 285 εκατ. ευρω το τμήμα Μπράλος-Άμφισσα.

Με ΦΕΚ γίνεται προσπάθεια να αμβλυνθεί το πρόγραμμα των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές υλών και υλικών στις κατασκευές. Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Στην κυκλοφορία τα πρώτα χιλιόμετρα του οδικού άξονα Θέρμη – Γαλάτιστα. Μονάδα Απορριμμάτων στην Αρκαδία: Αρχές της νέας χρονιάς σε λειτουργία. Σε λειτουργία μετά από 9 χρόνια κατασκευών και αναμονής η επέκταση του Τραμ στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά.

Προσφορές δίδονται για τα δύο μεγάλα οδικά έργα-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη και flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Ξεκινά στις 26 Ιανουαρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Θριάσιο ΙΙ. Στο ΤΑΙΠΕΔ τα δύο νέα μεγάλα logistics parks σε Θεσσαλονίκη και Φυλή. Ολοκληρώνονται οι μεγάλοι διαγωνισμοί Συμβούλων σε Υποδομών-Αττικό Μετρό. Στην τελική ευθεία για τη δημοπράτηση για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Πράσινο φως για τη σύμβαση του καζίνο στο Ελληνικό – Πότε ξεκινά το μεγάλο έργο. Σε δημοπράτηση η αγορά 15 επιπλέον συρμών για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV