Νίκος
Καραγιάννης

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ετήσιο Συνέδριο του ΣΕΓΜ 2017 “Ο Μελετητικός -Συμβουλευτικός κλάδος σ`ένα κόσμο που αλλάζει” που διοργανώθηκε στο Electra Palace στη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του ήταν η 3η ενότητα του συνεδρίου με τίτλο “Μεγάλα έργα υποδομών” που συντόνιζε ο Παναγής Τονιόλος. Γενικός Γραμματέας του ΣΕΓΜ.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Γιάννης Καρνέσης, Προϊστάμενος ΕΥΔΕ ΚΕΣΠ ΠΕ/ΒΕ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που μίλησε για το ρόλο του Μελετητικού-Συμβουλευτικού κλάδου στα έργα παραχώρησης. Ξεκινώντας, σημείωσε ότι στην προετοιμασία των έργων έγιναν κάποια λάθη που στοίχισαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής. “Ένα από τα σημαντικότερα λάθη στην κατασκευή ήταν η εμπλοκή με ΟΚΩ, όπως στο Ευαγγελισμός-Σκοτίνα με το δίκτυο του ΟΣΕ και τον αγωγό φυσικού αερίου. Το πιο δύσκολο ήταν όμως στο Κόρινθος-Πάτρα με το δίκτυο του ΟΣΕ, ένα δυσχερές πρόβλημα που έφερε η ανατροπή του χρονοδιαγράμματος έργων του ΟΣΕ καθώς προβλεπόταν να ολοκληρωθούν το 2009, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να έχουμε έργα στο Δερβένι και στις Καμάρες και να είναι αναγκαίοι οι ανασχεδιασμοί στο έργο”. Τόνισε ότι η εκπόνηση ων μελετών έγινε κυρίως από ελληνικά μελετητικά γραφεία τα οποία και απέκτησαν πολύ σημαντική εμπειρία λόγω αυτών των έργων. Συγκεκριμένα για την Ολυμπία Οδό εκπονήθηκαν περίπου 2.500 μελέτες, 1.600 για τον Μορέα και 800 για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου. Από την άλλη μίλησε και για τις κακοτεχνίες που παρουσιάστηκαν στα παλαιά υφιστάμενα τμήματα των οδικών αξόνων που καθιστούν αναγκαίες νέες παρεμβάσεις με σοβαρότερα προβλήματα στη γέφυρα 601 της Περιμετρικής Πάτρας.

Ο Βασίλης Χαλκιάς, Πρόεδρος της Hellastron, μίλησε για την εποχή μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων παραχώρησης και διόρθωσε καθώς είπε “ξεχνάμε πάντα την περίοδο λειτουργίας, δεν μιλάμε για την ολοκλήρωση των έργων αλλά για την ολοκλήρωση της κατασκευής που είναι ένα μικρό χρονικό τμήμα στο σύνολο της παραχώρησης που συνήθως είναι 30 ή περισσότερα χρόνια” ενώ χαρακτήρισε την αποπεράτωση αυτών των έργων ως ένα τεράστιο κατόρθωμα για όλο τον τεχνικό κόσμο που θα πρέπει να είναι υπερήφανος για αυτό.

Δίνοντας πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, αποκάλυψε ότι το δίκτυο αυτοκινητόδρομων στη χώρα σήμερα είναι 2.027 χιλιόμετρα, ενώ όταν ολοκληρωθούν και τα συμπληρωματικά έργα το δίκτυο αυτό θα ανέρχεται σε 2.380χλμ. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα αρκετά πυκνό δίκτυο φέρνοντας ως παράδειγμα αντίστοιχες χώρες όπως η Ουγγαρία που έχει 1.600χλμ και η Αυστρία που έχει 2.200χλμ.

Στα έργα παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ.Χαλκιά σήμερα εργάζονται 3.300 άτομα. Για τη σημασία του δικτύου αυτοκινητόδρομου ο κ.Χαλκιάς στάθηκε στο θέμα της οδικής ασφάλειας που αυξήθηκε σημαντικά, στη μείωση του χρόνου διαδρομής, στην ανάπτυξη έμμεσων και άμεσων θέσεων εργασίας, στην δημιουργία ή ανάδειξη νέων προορισμών και την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού.

Τέλος για την υλοποίηση νέων έργων υποδομής, είπε πως “η ανάπτυξη της χώρας ξεκινάει από τις κατασκευές” και έδωσε ως σημαντικότερα νέα έργα τον ΒΟΑΚ, την Οδική-Σιδηροδρομική επέκταση προς Λαύριο και Ραφήνα, την Σήραγγα Ηλιούπολης, τον συμπληρωματικό λιμένα Λαυρίου, την Υποθαλάσσια Σαλαμίνας, το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Ελληνικό, τις επεκτάσεις του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ολοκληρώνοντας πρότεινε τη δημιουργία φορέα για βιώσιμες μεταφορές και κινητικότητα.

Ο Σέργιος Λαμπρόπουλος, ομότιμος καθηγητης ΕΜΠ, αναφέρθηκε στα κέρδη του value engineering δίνοντας παραδείγματα που έχουν εφαρμοστεί σε έργα του παρελθόντος όπως η Περιφερειακή Θεσσαλονίκης αλλά και προτάσεις για νέα έργα όπου με σχετικά μικρά ποσά να πραγματοποιηθούν έργα παρεμβάσεις όπως π.χ. στη Λ.Νίκης όπου με μία εξέδρα και μεταφορά της κίνησης πεζών και ποδηλάτων, θα επιτυγχανόταν η διαπλάτυνση του οδικού άξονα από 2 σε 4 λωρίδες κυκλοφορίας, δίνοντας ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής.

Επίσης μίλησε για την καινοτόμο χρηματοδότηση με νέες σκέψεις αξιοποίησης, δίνοντας παραδείγματα αξιοποίησης βραχονησίδων, μικρών νησιών, αλλά και την επόμενη μέρα για το Αεροδρόμιο Καζαντζάκης ή της περιοχής πέριξ του Αεροδρομίου Μακεδονία. Μίλησε επίσης για τον υγιή ανταγωνισμό, αναφέροντας τις υπερβολικές εκπτώσεις δίνοντας προτάσεις για την αντιμετώπιση τους.

Ο Γιάννης Μυλόπουλος, Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, μίλησε για τα έργα και τις επεκτάσεις του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. “Βρέθηκα σε μία παράνοια και χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια για να ξεκινήσει και πάλι το έργο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη” είπε ξεκινώντας. “Ο κόσμος νόμιζε ότι το έργο στερούνταν χρημάτων ενώ στην πραγματικότητα τα προβλήματα ήταν διοικητικά και ιδεοληπτικά με το δίλημμα Μετρό ή αρχαία. Σήμερα το έργο τρέχει, ο ανάδοχος έχει ανακαλέσει την αίτηση διάλυσης, υπάρχει εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η βασική γραμμή θα λειτουργήσει το 2020 και λίγους μήνες αργότερα και η γραμμή Καλαμαριάς”. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του στην επιστροφή πολλών κορυφαίων στελεχών της εταιρείας που τα χρόνια της κρίσης είχαν προσωρινά αποχωρήσει.

Ο Γιώργος Συριανός, Πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ, μιλώντας σημείωσε ότι υπάρχει λόγω των έργων των τελευταίων 20 ετών, μεγάλη εμπειρία, ένας εθνικός πλούτος σε στελέχη ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί. Για το θέμα της εξωστρέφειας είπε ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν έργα στο εξωτερικό ύψους 15δισ.ευρώ προσφέροντας πολύτιμα έσοδα για την ίδια τη χώρα. Βάσει μίας πρόσφατης μελέτης που διεξήχθη για λογαριασμό του ΣΤΕΑΤ ανέφερε πως το 50% της δαπάνης των έργων επιστρέφει στην Ελλάδα με τη μορφή εσόδων, μισθών που ενισχύουν το ΑΕΠ της χώρας από 0,44% έως 1,24%. Ανέδειξε πάντως την απουσία βοήθειας τόσο από το χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, όσο και από την Πολιτεία.

Ο κ.Συριανός έδωσε και κάποια νούμερα σοκ για τις επιπτώσεις της κρίσης στον τεχνικό κλάδο καθώς σε αυτή την περίοδο, είπες πως έκλεισαν 15.000 επιχειρήσεις και 120.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους.

Καυτηρίασε τέλος και την αργοπορία στην προετοιμασία των έργων λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας καθώς τόνισε ότι χρειάζονται περίπου 60 μήνες από τη στιγμή που θα σχεδιαστεί και θα ξεκινήσει να ωριμάζει μέχρι να φτάσει στη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV