Ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων αλλά και των υφιστάμενων υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβάνονται στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης 2024 – 2033 του ΑΔΜΗΕ, με τις επενδύσεις μάλιστα να αγγίζουν τα 5,7 δις ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.
Από τα έργα που ξεχωρίζουν και περιλαμβάνονται στα «νέα» είναι οι διασυνδέσεις με Ιταλία και Αλβανία, ενώ η ανάπτυξη του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Θεσπρωτία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και για τις δύο διασυνδέσεις.
Νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στη Θεσπρωτία
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το ΔΠΑ, ο Διαχειριστής θα αναπτύξει ένα νέο ΚΥΤ στην περιοχή της Θεσπρωτίας, το οποίο θα συνδέεται μέσω νέας Γραμμής Μεταφοράς 400 kV με το υπάρχον ΚΥΤ Αράχθου.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, το KYT Θεσπρωτίας θα είναι κομβικής σημασίας καθώς θα εξυπηρετήσει τις δύο νέες διασυνοριακές διασυνδέσεις με την Ιταλία και την Αλβανία, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ευστάθειας του Συστήματος Μεταφοράς στην περιοχή και θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα για την υποστήριξη της διείσδυσης νέων μονάδων ΑΠΕ. Ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης του project είναι το 2030.
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας
Όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας, τον Δεκέμβριο του 2022, ο ΑΔΜΗΕ και η TERNA αποφάσισαν την υλοποίηση νέας καλωδιακής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2031. Το έργο στη γείτονα χώρα βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.
Η νέα διασύνδεση θα είναι συνεχούς ρεύματος, με υπερσύγχρονη τεχνολογία μετατροπέων πηγής τάσης (Voltage Source Converters – VSC) και θα έχει ονομαστική ικανότητα μεταφοράς 1000 MW αυξάνοντας την συνολική καθαρή ικανότητα μεταφοράς μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στα 1500 MW. Το υποβρύχιο μήκος της διαδρομής εκτιμάται συνολικά σε 220 km και το μήκος της όδευσης των υπογείων τμημάτων σε Ελλάδα και Ιταλία σε 55 km.
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας
Η ηλεκτρική διασύνδεση με Αλβανία αφορά σε νέα εναέρια Γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV, η οποία υπολογίζεται ότι θα αυξήσει, κατά τουλάχιστον 200 MW, τη μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας προς τις δυο κατευθύνσεις. Η νέα Γραμμή, που θα διασυνδέσει το νέο ΚΥΤ στη Θεσπρωτία με τον Υποσταθμό Fier στη νότια Αλβανία, εκτιμάται ότι θα έχει συνολικό μήκος περί τα 170 χλμ., εκ των οποίων τα 45 χλμ. θα βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους. Ο επικαιροποιημένος δεκαετής σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ τοποθετεί την ολοκλήρωση της νέας διεθνούς διασύνδεσης έως το 2030.
Άλλα νέα έργα του ΑΔΜΗΕ
Ανάμεσα στα έργα που έχει δρομολογήσει ο ΑΔΜΗΕ, περιλαμβάνεται και η διασύνδεσης μεταξύ της τερματικής διάταξης Κυλλήνης και του Υποσταθμού Κεφαλονιά ΙΙ. Η διασύνδεση αυτή θα υλοποιηθεί με υποβρύχιο καλώδιο 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 ΜVA και Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης επί της Κεφαλονιάς και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028.
Παράλληλα, στο νέο 10ετές πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα επέκτασης των σημείων σύνδεσης του Συστήματος Μεταφοράς με το Δίκτυο Διανομής, με την κατασκευή νέων Υποσταθμών στην Κεφαλονιά (Κεφαλονιά ΙΙ), την Κέρκυρα (Σιδάρι), τη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης (Σίνδος ΙΙ) και τη Δράμα (Προσοτσάνη). Επιπλέον, περιλαμβάνεται σχεδιασμός για την κατασκευή Υποσταθμού στην Αίγινα, καθώς και για την εγκατάσταση εξοπλισμού 150 kV σε Υποσταθμούς και ΚΥΤ ανά την Ελλάδα που θα επιτρέψουν τη σύνδεση νέων μετασχηματιστών Υψηλής/Μέσης Τάσης. Τα παραπάνω έργα έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης από το 2027 έως το 2030.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV