Νίκος
Καραγιάννης

Έχετε σκεφτεί πως θα είναι η χώρα στο τέλος αυτής της δεκαετίας; Ποιες υποδομές θα έχουν συμπληρωθεί και με ποιες συνθήκες θα διεξάγονται τα έργα; Η πρώτη χρονιά της νέας δεκαετίας αν και μέσω γενικού μουδιάσματος λόγω της πανδημίας, έφερε τις υποδομές και τον κατασκευαστικό κλάδο και πάλι στην πρώτη γραμμή.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε γενικές γραμμές ο τεχνικό-κατασκευαστικός κλάδος “άντεξε” την οικονομική πίεση που δέχθηκε η εθνική μας οικονομία και το 2021 δείχνει, εφόσον μείνει πίσω ο εφιάλτης την πανδημίας, ως η χρονιά εκκίνησης πολλών έργων.

Φέτος στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ σχεδιάστηκε το περίγραμμα των έργων που θα μας κάνει συντροφιά τα επόμενα χρόνια ενώ έχουμε μεγαλόπνοα σχέδια και από άλλα υπουργεία όπως το ΥΠΕΝ, τόσο για Αναπλάσεις αλλά και μεγάλα ενεργειακά έργα.

Το μεγάλο στοίχημα της τρέχουσας δεκαετίας είναι οι “ράγες” που θα προστεθούν. Τα έργα εκείνα που θα μεγαλώσουν τα δύο δίκτυα Μετρό της χώρας αλλά και το εθνικό σιδηροδρομικό μας δίκτυο.

Θα κάνουμε ένα “άλμα” στο μέλλον για να φανταστούμε πως μπορεί να δείχνει η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη υποδομών το 2030.

Τα έργα σε αυτοκινητόδρομους

Στην τρέχουσα δεκαετία η χώρα θα κλείσει σχεδόν με ότι υπόλοιπα έχει σε μεγάλα έργα στους αυτοκινητόδρομους. Θα ολοκληρωθεί το Πάτρα-Πύργος, ένας δρόμος-καρμανιόλα που θρηνούμε θύματα κάθε χρόνο. Στο παιχνίδι, τώρα τελευταία έχει μπει και το νότιο τμήμα από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα, ως τμήμα πλέον του Δυτικού Άξονα, ή αλλιώς της νότιας απόληξης της Αδριατικής Οδού.

Στο ίδιο πλαίσιο θα έχουμε ολοκληρωμένη την Ιόνια Οδό από το Αντίρριο μέχρι την Κακαβιά αλλά και τον πρώτο της κάθετο σε αυτήν άξονα Άκτιο-Αμβρακία. Ολοκληρωμένος θα είναι και ο Ε65 από τη Λαμία μέχρι την Εγνατία που θα μεταμορφώσει τις οδικές μεταφορές σε όλη τη χώρα.

Στην Κρήτη θα έχει ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος του ΒΟΑΚ, από την Κίσσαμο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, μεταμορφώνοντας τις μεταφορές στην βόρεια ακτή της μεγαλονήσου. Αν τα έργα ξεκινήσουν το 2023, τότε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας οι Κρητικοί και οι επισκέπτες του νησιού θα χαίρονται μία μεγάλη αναπτυξιακή υποδομή, την “τελευταία εκρεμμότητα” όπως σημειώνουν παράγοντες του κατασκευαστικού τομέα.

Ολοκληρώμενες μπορεί να είναι και οι τρεις επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Δύο νέες αστικές σήραγγες θα ενωνουν από τη μία τη Λ.Κατεχάκη με τη Λ.Βουλιαγμένης και από την άλλη την Αττική Οδό με την Εθνική Οδό μέσω της “υπόγειας” Λ.Κύμης.

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα θα έχει ολοκληρωθεί το flyover, ο υπέργειος αυτοκινητόδρομος στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Οι σιδηρόδρομοι

Αυτή η δεκαετία επιφυλάσσει πολύ μεγάλα σιδηροδρομικά έργα. Το σημαντικότερο όλων θα είναι η επανασύνδεση της Πάτρας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο μέσω μίας σήραγγας 5,1χλμ. Πλέον η χώρα θα διαθέτει διπλή, ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και μονές ηλεκτροκινούμενες γραμμές μέχρι την Ειδομένη και τον Προμαχώνα.

Η Θεσσαλία θα έχει πλήρως ηλεκτροκινούμενο δίκτυο, τόσο στο Λάρισα-Βόλος, όσο και στο Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. Στην Πελοπόννησο θα έχουν επαναλειτουργήσει οι γραμμές Κόρινθος-Ναύπλιο και Πάτρα-Πύργος. Στην Αττική θα έχουμε τις επεκτάσεις του Προαστιακού, προς τα δύο μεγάλα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Στη Βόρεια Ελλάδα όμως θα είναι ακόμα σε εξέλιξη το μεγάλο πλάνο της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Η νέα γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη και ο εκσυγχρονισμός-ηλεκτροκίνηση των γραμμών μέχρι την Αλεξανδρούπολη και το Ορμένιο είναι το επόμενο μεγάλο εθνικό όραμα. Εδώ ίσως κάποια τμήματα να έχουν καταφέρει να ολοκληρωθούν.

Το Μετρό

Είναι η δεκαετία της Αθήνας αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα. Η υπογραφή για την κατασκευή της νέας γραμμής 4 του Μετρό θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2021 με αρχικό χρόνο τους 96 μήνες. Θεωρητικά θα μπορούσαμε να έχουμε σε λειτουργία αυτή τη νέα υπερπολύτιμη γραμμή μέχρι το 2030. Όμως τα έργα Μετρό σχεδόν πάντα κρύβουν εκπλήξεις και η Αθήνα είναι μία πόλη με πλούσιο αρχαιολογικό αντικείμενο στο έδαφος της. Αν όμως υποθέσουμε ότι η Γραμμή 4 μπορέσει να λειτουργήσει, η Αθήνα θα αποκτήσει μία γραμμή 15 σταθμών που θα ξεκινά από το Γαλάτσι (Άλσος Βεϊκου) και μέσω του κέντρου της θα φτάνει στο Γουδή.

Με την ίδια πίστη μπορούμε να πούμε ότι μέχρι τότε θα μπορούσε να λειτουργήσει η επέκταση της Γραμμής 2 από την Ανθούπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο στο Ίλιον αν τα έργα ξεκινήσουν μέχρι το 2024.

Αν καταφέρουμε και βάλουμε μπρος και την ένωση της Γραμμής 4 προς Περισσό και Κηφισίας τότε μιλάμε για εκτόξευση του δικτύου Μετρό της Αθήνας σχεδόν σε 100 σταθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη προς το παρόν είμαστε σε επίπεδο ωρίμανσης αλλά είναι βέβαιο πως η επέκταση στα δυτικά και εκείνη προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία θα μπουν κάποια στιγμή στο χάρτη.

Άλλα έργα

Το 2030 θα έχει βρει μεταμορφωμένο το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας. Θα έχει ολοκληρωθεί το παράκτιο πάρκο του Φαληρικού Όρμου και όλο το παραλιακό τμήμα του Ελληνικού. Θα έχουν υπογειοποιηθεί παράλληλα τμήματα της Λ.Ποσειδώνος σε αυτές τις δύο περιοχές.

Θα έχει ολοκληρωθεί το όραμα της Διπλής Ανάπλασης και ο Βοτανικός θα μπορέσει να αναδειχθεί σε ένα νέο επιχειρηματικό πόλο έχοντας το νέο γήπεδο του ΠΑΟ και -ελπίζουμε- το νέο τερματικό σταθμό των ΚΤΕΛ.

Στην Αττική θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλόπνοο σχέδιο για την υποθαλάσσια σύνδεση Σαλαμίνας-Περάματος κάνοντας πραγματικότητα ένα σχέδιο δεκαετιών.

Θα έχουν ολοκληρωθεί οι υποθαλάσσιες διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης με την Αττική και πολλές από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, στρεφοντας τη χώρα σε μία διαφορετική αντιμετώπιση του περιβάλλοντος σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV