Connect with us

Μετρό Αθήνας

Τα μεγάλα έργα για την ριζική αναβάθμιση της Γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συρμός του ΗΣΑΠ στον Πειραιά

Με ένα μεγάλο επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει σειρά από έργα και παρεμβάσεις, έχει ως στόχο την ανάταξη της λειτουργίας του Μετρό και του Τραμ πορεύεται η «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Επίκεντρο αυτού του σχεδίου είναι η ριζική αναβάθμιση της Γραμμής 1 του Μετρό, της «αδικημένης» γραμμής του δικτύου.

Τα προβλήματα εξάλλου στις αστικές συγκοινωνίες είναι γνωστά και χρόνο με το χρόνο, όσο το σύστημα μεγαλώνει αλλά και παλιώνει, οι προκλήσεις για την λειτουργία και τη συντήρηση του είναι όλο και περισσότερες.

Η ριζική αναβάθμιση της Γραμμής 1 του Μετρό

Πρώτη προτεραιότητα, μετά από δεκαετίες είναι η Γραμμή 1 του Μετρό (Πειραιάς-Κηφισιά). Σε αυτή, όπως σημειώνει στο ypodomes.com ο Νίκος Χαιρέτας, διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, έχουν διαγνωσθεί τρία βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι το πρόβλημα με το τροχαίο υλικό και ο γερασμένος στόλος του. Το δεύτερο είναι η έλλειψη τεχνικού προσωπικού με μέρος του προβλήματος να εντοπίζεται στην περίφημη «κινητικότητα». Δηλαδή εξειδικευμένο προσωπικό που δύσκολα μπορεί κάποιος να το αντικαταστήσει να μετακινείται σε πόστα άλλων οργανισμών του δημοσίου με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική μείωση σε αυτή την κατηγορία.

Τρίτο σημαντικό πρόβλημα είναι οι βανδαλισμοί/εισβολές και οι επιθέσεις σε συρμούς ακόμα και κατά την εκτέλεση του μεταφορικού έργου. Το 2019 είχαμε πάνω από 300 εισβολές κυρίως για γκράφιτι ενώ αύξηση παρατηρείται στο φαινόμενο αυτό, το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στο στόχαστρο της ΣΤΑΣΥ είναι μία τριάδα έργων που θα αλλάξει την εικόνα και υπόσχεται ότι θα κάνει επιτέλους τον «ηλεκτρικό» Μετρό. Το πρώτο, επείγον έργο, είναι το refurbishing 14 συρμών Μετρό 8ης γενιάς οι οποίοι έχουν ηλικία άνω των 35 ετών και η εικόνα αλλά και λειτουργία τους είναι …δραματική.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προχωρά ο διαγωνισμός των περίπου 75 εκατ. ευρώ που θα δώσει μία δεύτερη ζωή (περίπου επιπλέον 20 έτη) σε αυτή την ομάδα συρμών. Μάλιστα κρίνεται και ως έργο-πιλότος για παρόμοια έργα στο μέλλον.

Η πρακτική ανακαίνισης παλιών συρμών, είναι κοινή και συναντάται σε πολλά δίκτυα Μετρό διεθνώς, ιδιαίτερα τα παλαιότερα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Γραμμή 1 του Μετρό έχει πάνω από 150 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας. Όπως υποστηρίζει ο κ. Χαιρέτας, η χρηματοδότηση θα προέλθει είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης και η προκήρυξη του έργου τοποθετείται τον προσεχή Οκτώβριο.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, στα τέλη του 2022 θα αρχίσουν να κυκλοφορούν οι πρώτοι ανακαινισμένοι συρμοί που θα έχουν πλέον την εμφάνιση και τις λειτουργίες ενός σύγχρονου συρμού Μετρό. Αυτό θα συμβάλλει στην βελτίωση του χρόνου αναμονής που σήμερα υπολείπεται των γραμμών 2 και 3 αλλά και της συνολικής εμπειρίας του επιβάτη.

Υπογειοποίηση Φάληρο- Πειραιάς και ΤΕΒ – Ένα διπλό έργο για τον Πειραιά

Ταυτόχρονα επιδιώκεται η προώθηση προς υλοποίηση δύο μεγάλων έργων. Το πρώτο είναι η πλήρης ανακαίνιση/ανακατασκευή της Τεχνικής Επισκευαστικής Βάσης στον Πειραιά (ΤΕΒ) που έχει κόστος περίπου 120 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα απαραίτητο μεγάλο έργο, για να μπορέσει να εξελιχθεί η ΤΕΒ σε σύγχρονη βάση για την συντήρηση των συρμών, με ταυτόχρονη ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η χρηματοδότηση για την υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο-Πειραιάς που περιλαμβάνει και ένα νέο υπόγειο σταθμό στο ύψος του πρώην εργοστασίου Κεράνη. Το έργο εκτιμώμενου κόστους 100 εκατ. ευρώ είναι ένα μεγάλο αίτημα του Δήμου Πειραιά που το ζητά επιτακτικά, καθώς με την υπογειοποίηση των γραμμών θα επιτευχθεί η επανασύνδεση του κέντρου με τα Καμίνια, ενώ θα δημιουργηθεί μία νέα λεωφόρος που θα αποσυμφορήσει την επιβαρυμένη κίνηση από το λιμάνι που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την πόλη.

Όπως μάλιστα αποκαλύπτει ο κ. Χαιρέτας, εξετάζεται η σύνδεση των δύο έργων σε ένα project. «Είναι δύσκολο να γίνει το ένα έργο χωρίς το άλλο, αν διακοπεί η γραμμή για την υπογειοποίηση είναι χρυσή ευκαιρία να υλοποιηθεί και η ανακαίνιση της ΤΕΒ, καθώς για να γίνει απαιτείται ούτως ή άλλως διακοπή της γραμμής προς τον τερματικό σταθμό του Πειραιά. Θα είναι ένα μεγάλο έργο που όταν ολοκληρωθεί θα μεταμορφώσει όλη την ανατολική πλευρά της πόλης από τα Καμίνια, μέχρι το λιμάνι».

Γενικότερα υπάρχει η πεποίθηση ότι εφ΄ όσον βρεθεί χρηματοδότηση μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στο 2021 οι διαδικασίες δημοπράτησης γι αυτό το μεγάλο project.

Επιθέσεις, εισβολές και γκράφιτι, στο «μικροσκόπιο» της ΣΤΑΣΥ

Παράλληλα στο θέμα των εισβολών εξετάζονται διάφορες λύσεις «άμυνας». Όπως αναφέρει ο διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, στη γραμμή 1 σε αντίθεση με τις άλλες δύο, υπάρχουν επτά επίσταθμοι όπου εναποτίθενται συρμοί, επιφέροντας δυσκολίες στην αντιμετώπιση των μελών και διεθνών ομάδων γκράφιτι, μιας και οι περισσότεροι εξ αυτών των επίσταθμων είναι επίγειοι και ως εκ τούτου «προσβάσιμοι». Η αύξηση της φύλαξης, η ενίσχυση της περίφραξης (όπου είναι αρχιτεκτονικά δυνατόν) και η χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων, είναι οι λύσεις που εξετάζονται και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις το προσεχές διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση η εκκίνηση της διαδικασίας αναβάθμισης της «γηραιάς» Γραμμής 1 του Μετρό είναι μία διαδικασία που θα απαιτήσει, χρόνο και κεφάλαια, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και η βούληση που δείχνει το υπουργείο να αλλάξει τα δεδομένα, ώστε η ΣΤΑΣΥ να αποκτήσει τρεις ισάξιες γραμμές Μετρό και ο παλιός «ηλεκτρικός» να μην μείνει το αποπαίδι των Σταθερών Συγκοινωνιών της Αθήνας.

image_pdfimage_print

Μετρό Αθήνας

Γκαζώνει η επέκταση του Μετρό στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σταθμός Μετρό υπό κατασκευή

Δύο μήνες μετά τη λειτουργία της επέκτασης της Γραμμής 3 απο την Αγία Μαρίνα μέχρι τη Νίκαια όλα τα βλέμματα στρέφονται στο δεύτερο μισό του έργου που είναι η τελική επέκταση της Γραμμής μέχρι το λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά.

Οι τρεις υπό κατασκευή σταθμοί της Αττικό Μετρό είναι οι: ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Με τη λειτουργία του νέου τερματικού σταθμού της Γραμμής 3, το Μετρό πλέον θα έχει επιτύχει να φτάσει στην “καρδιά” της πόλης, εξυπηρετώντας την οικονομική και εμπορική ζώνη του Πειραιά.

Ο κρίσιμος σταθμός στο λιμάνι

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, τα έργα αυτή την περίοδο είναι “ανέφελα”. Το πιο ευχάριστο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι πως το κρίσιμο σημείο των έργων, που δεν είναι άλλο από το εργοτάξιο για την κατασκευή του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ, απέναντι από το λιμάνι του Πειραιά, κινείται πλέον ένα καλό ρυθμό.

Η πρόοδος έχει σταθεροποιηθεί και μάλιστα οι εργασίες δεν διακόπηκαν ούτε τον Αύγουστο για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος. Η πλάκα θεμελίωσης έχει ολοκληρωθεί και τώρα προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή του φέροντα οργανισμού (του σταθμού δηλαδή) από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Πιο προχωρημένος είναι ο σταθμός ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ όπου οι εργασίες σκυροδέτησης έχουν φτάσει στην υδατοστεγάνωση της πλάκας οροφής και της κύριας εισόδου του σταθμού, δηλαδή στο ύψος της οδού.

Ακόμα πιο προχωρημένος είναι ο σταθμός ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αρχιτεκτονικών τελειωμάτων, ενώ στο υπόγειο τμήμα του σταθμού έχουν ολοκληρωθεί οι σκυροδετήσεις μόνιμης επένδυσης, τοιχείων και πλάκας αποβαθρών.

Η σήραγγα από τη Νίκαια μέχρι το Δημοτικό Θέατρο και κατ`επέκταση μέχρι το τέλος της γραμμής, έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, όμως χρειαστηκε η διάτρηση της για την κατασκευή του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑ, καθώς είχε περάσει νωρίτερα για να κερδηθεί χρόνος κατασκευής.

Στις εργασίες που μένει να γίνουν είναι η κατασκευαστική ολοκλήρωση των σταθμών και των επιφανειακών χώρων που σήμερα αποτελούν εργοτάξια, η ολοκλήρωση της επιδομής (γραμμές), των Η/Μ συστημάτων και των εργασιών ολοκλήρωσης.

Στόχος το 2022

Στόχος της Αττικό Μετρό είναι μετά την επιτυχία της παράδοσης του πρώτου μισού της επέκτασης το καλοκαίρι, το υπόλοιπο έργο να παραδοθεί σε λειτουργία το 2022, ολοκληρώνοντας μία δεκαετή προσπάθεια από τότε που ξεκίνησε η κατασκευή του. Να θυμίσουμε πως το έργο γίνεται στα πλαίσια της συνολικής επέκτασης της Γραμμή 3 από την Αγία Μαρίνα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, κόστους 730 εκατ.ευρώ με ανάδοχο την κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Η χρηματοδότηση του έργου έχει καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΕΣΠΑ 2014-2020.

Με τη λειτουργία της επέκτασης Νίκαια-Δημοτικό Θέατρο, η Γραμμή 3 θα φτάσει τους 27 σταθμούς και θα γίνει η μεγαλύτερου του δικτύου. Ο σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ θα γίνει ο μεγαλύτερος συγκοινωνιακός κόμβος της πρωτεύουσας συγκεντρώνοντας δύο σταθμούς Μετρό (καθώς θα λειτουργεί και ο επιφανειακός σταθμός της Γραμμής 1), τον Προαστιακό (σε απόσταση 50 μέτρων) το Τραμ (σε απόσταση 100 μέτρων), λεωφορειακές γραμμές, τρόλει και ακριβώς απέναντι θα εξυπηρετεί το λιμάνι.

Ο τερματικός σταθμός ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ θα συνδέεται επίσης με στάση του Τραμ αλλά και λεωφορεία και θα αποτελεί ένα σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο για την πόλη του Πειραιά.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Ερώτηση στη Βουλή για την επέκταση του Μετρό στο Ίλιον

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ερώτηση στη Βουλή έθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Λοβέρδος, αναφορικά με την μελλοντική επέκταση της Γραμμής 2 στο Ίλιον. Η επέκταση Ανθούπολη-Άγιος Νικόλαος είναι στο σχεδιασμό της Αττικό Μετρό, όμως μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να κινείται κάτι σε σχέση με την υλοποίηση του έργου.

Ο βουλευτής αναφέρεται στη λειτουργία της επέκτασης της Γραμμής 3 στον Πειραιά αλά και το προς υλοποίηση έργο της Γραμμής 4. Όπως παρατηρεί “η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη προς το Ίλιον με μήκος μόλις 3,5 χιλιόμετρα, και κόστος περί τα 300 εκατ. ευρώ αν και έχει αναφερθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, δεν έχει μπει ποτέ στην τελική ευθεία προς υλοποίηση.

Η κατασκευή των τριών σταθμών της επέκτασης, συγκεκριμένα του σταθμού Παλατιανή, στη συμβολή των οδών Θηβών και Καππαδοκίας, του σταθμού Ίλιον, στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών, και του σταθμού Άγιος Νικόλαος, στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθίας, που είναι πιο ώριμοι μελετητικά από τους συνολικά πέντε προγραμματιζόμενους, καθυστερεί εδώ και χρόνια”

Ο κ.Λοβέρδος ζητά να μάθει από τον υπουργό ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο επέκτασης της γραμμής 2 προς Ίλιον, σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών και πότε αναμένεται να κατασκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός «Πετρούπολη» της γραμμής 4;

Αυτό που υπάρχει πάντως σήμερα σε επίπεδο ωριμότητας, είναι οι ολοκληρωμένες γεωλογικές, γεωφυσικέ και γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες για την επέκταση από την Ανθούπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο στο Ίλιο. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να ενταχθεί σε κάποιο Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα υλοποίησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Γραμμή 4 Μετρό: Στα χέρια των φιναλίστ η τύχη του μεγαλύτερου δημόσιου έργου της χώρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετρό Αθήνας, Γραμμή 4

Σε στενό κλοιό περνά πλέον ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη της νέας γραμμής Μετρό στην Αθήνα. Η τριετής και πλέον δημοπράτηση της 4ης γραμμής έχει ήδη χαρακτηριστεί ως “αιώνιος διαγωνισμός” που περισσότερο έχει απασχολήσει τις δικαστικές αρχές με τις συνεχόμενες προσφυγές συμμετεχόντων σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com αυτή την εποχή εντείνεται η προσπάθεια ώστε οι δύο φιναλίστ κοινοπραξίες που μονομαχούν για το μεγάλο έργο να κάνουν “πίσω” σε σχέση με την προσπάθεια αλληλοεξόντωσης μέσω δικαστικών προσφυγών για να σωθεί το έργο. Να θυμίσουμε πως οι δύο εναπομείνασες δυνάμεις είναι : ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA -ALSTOM TRANSPORT S.A. και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA.

Είναι προφανές σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ότι η αέναη μάχη έχει κουράσει και πως οι πιθανότητες να ακυρωθεί είναι ακόμα σημαντικές μιας και χάνεται συνεχώς πολύτιμος χρόνος. Όλα αυτά ενώ είμαστε εν αναμονή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί από τις δύο κοινοπραξίες. Η εκδίκαση της αίτησης ακυρώσεως που έχει κατατεθεί, θα εκδικαστεί μέσα στο Φθινόπωρο και η έκδοση της απόφασης (και όχι όταν γίνει απλά γνωστή) θα γίνει κάποια στιγμή στο 2021.

Είναι πλέον ευδιάκριτο πως ουσιαστικά η τύχη του διαγωνισμού είναι πλέον στα χέρια των δύο κοινοπραξιών και η όποια εξέλιξη, θετική ή αρνητική θα έχει καθοριστεί από τις επιλογές που θα κάνουν. Το συμβόλαιο των 1,8 δισ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) είναι ισχυρό κίνητρο για περαιτέρω μάχη, αλλά μπορεί τελικά να αποδειχθεί και το αδύνατο σημείο της όλης επιχειρηματικής διαμάχης που ίσως κοστίσει τον ίδιο τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη.

Οι πρόδρομες εργασίες και η δημοπράτηση προς Περισσό και Κατεχάκη

Την ίδια ώρα, όπως μαθαίνει το ypodomes.com, η περίφημη απόφαση του ΣτΕ για τις πρόδρομες εργασίες και οι φωνές που έλεγαν ότι θα μπορούσαν τουλάχιστον αυτές οι εργασίες να ξεκινήσουν, εκδόθηκε μόλις τον Ιούλιο. Μπορεί δηλαδή η απόφαση να είχε γίνει γνωστή μήνες πριν, αλλά το επίσημο έγγραφο που δίνει και την νομική οντότητα στην απόφαση εκδόθηκε πριν από 1,5 μήνα.

Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο πως ακόμα και με την ανακήρυξη της ΕΡΕΤΒΟ ως προσωρινής αναδόχου, θα υπάρξουν προσφυγές με αποτέλεσμα να συνεχίσει το δικαστικό γαϊτανάκι και σε αυτό το έργο που αποτελεί αναβλητική αίρεση για να μπορέσει να τρέξει το κυρίως έργο.

Κοινώς, η ιστορία της κατασκευής της Γραμμής 4, έχει ακόμα “δρόμο” μπροστά της μέχρι να καταλήξει και είναι μοιρασμένες οι πιθανότητες για την τύχη του μεγαλύτερου δημόσιου έργου απο καταβολής του ελληνικού κράτους. Το δυστύχημα είναι πως ο καιρός περνά και κάθε χρονιά που γράφει ο διαγωνισμός, αφαιρείται από πολύτιμα κεφάλαια του ΕΣΠΑ που θα κατέληγαν στον ανάδοχο και κατ` επέκταση στην πραγματική οικονομία των κατασκευών.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ωστόσο, έχουν στο σχεδιασμό τους και την ένωση της πρώτης φάσης της γραμμής 4 με τον Περισσό και την Κατεχάκη προκειμένου η νέα γραμμή να έχει επαρκή σύνδεση με τις υπόλοιπες τρεις γραμμές.

Πρόκειται για πρόταση που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση και που σωστά είχε επισημάνει ότι η γραμμή “χάσκει”. Η πρόθεση να δημοπρατήσει αυτές τις δύο μικρές επεκτάσεις, πέρα από τη προφανή χρησιμότητα την οποία έχουν, είναι και ένα κλείσιμο του ματιού σε όποιον τελικά αναλάβει το έργο μιας και θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, εφόσον όμως τελικά ο διαγωνισμός για το Άλσος Βεΐκου-Γουδή καρποφορήσει και δεν καταλήξει στα βράχια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα