Η νέα γενιά έργων στην Ελλάδα είναι συνυφασμένη και με την αναδιάρθρωση του τοπίου των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στα ενεργειακά έργα σήμερα αγγίζουν συνολικά τα 9 δις ευρώ, με τον μέσο προϋπολογισμό ανά έργο να κυμαίνεται στα 599 εκατ.
Αναφορικά με τη φύση των έργων, υπολογίζεται πως το 67% αφορά σε ενεργειακές διασυνδέσεις και δίκτυα (TAP, IGB, ΥΦΑ) ενώ το υπόλοιπο 33% σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αιολικά πάρκα κ.α. Ενδεικτικό της στόχευσης της χώρας να αναβαθμίσει τις ενεργειακές της υποδομές είναι ότι η πλειονότητα των σχετικών έργων αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία έως το 2018, αν και κάποιες καθυστερήσεις κατά περιπτώσεις θεωρούνται γενικά αναπόφευκτες. Περισσότερα από τα μισά έργα δεν έχουν εκκινήσει ακόμα, μεταθέτοντας για το μέλλον πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη της ΝΑ Μεσογείου.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στα πιο σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή:
TAP: Ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου με συνολικό μήκος 878 χλμ., και χωρητικότητα 20 δις κ.μ. σε ετήσια βάση. Ξεκινώντας από το Αζερμπαϊτζάν, θα προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο περνώντας μέσα από ελληνικό, αλβανικό και ιταλικό έδαφος.
Πτολεμαΐδα V: Το ενεργειακό mega-project της ΔΕΗ για την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 660 MW και 140 MW για τηλεθέρμανση. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση είχε υπογραφεί στις 29 Μαρτίου 2013, αλλά η κατασκευαστική περίοδος άρχισε από τον Δεκέμβριο του 2015. Ο χρόνος κατασκευής ανέρχεται σε 50 μήνες.
Ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κρήτης (μικρή και μεγάλη): Διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω της πόντισης 2 καλωδίων συνολικού μήκους 310 χλμ. από την Πελοπόννησο (μικρή) και την Αττική (μεγάλη) και δυναμικότητα 1.000 MW.
Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων: Διασύνδεση του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα. Το έργο οδεύει προς την Β΄ Φάση του, ενόψει και της επικείμενης δημοπράτησης του ΑΔΜΗΕ για την αντικατάσταση ελαττωματικού υφιστάμενου καλωδίου στο τόξο Λιβάδι-Άνδρος-Τήνος με 19 εκατ. ευρώ.
Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης: Νέος πλωτός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου και σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού 28 χλμ. (4 χλμ. χερσαίου και 24 χλμ. υποθαλάσσιου) με χωρητικότητα 170 χιλ. κ.μ. και δυνατότητα άντλησης 6,1 δισ. κ.μ. ετησίως.
Τερματικός Σταθμός Υγροποίησης Φυσικού Αερίου Αιγαίου: Πλωτός σταθμός αποθήκευσης (χωρητικότητα 170 χιλ. κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου) και επεξεργασίας (ετήσια παροχετευτική ικανότητα 3-5 δισ. κ.μ.) στον κόλπο της Καβάλας.
Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB): Αγωγός μήκους 182 χλμ. που θα συνδέσει τα υπάρχοντα δίκτυα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, με ημερήσια μεταφορική ικανότητα 13,7 εκατ. κ.μ. και περίπου 3-5 δισ. κ.μ. ετησίως.
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV