Newsroom

Συνέντευξη παραχώρησε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην «ΕΡΤ 1» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, αναφερόμενος στα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον κορωνοϊό, τόσο σε επίπεδο μέτρων πρόληψης και προστασίας όσο και στα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει.

Αναλυτικά:

Περιορίζουμε επαφές και μετακινήσεις, μένουμε σπίτι

Έχουμε πάρει πολλά μέτρα από την αρχή. Προτιμούμε να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται γρηγορότερα απ’ ό,τι χρειάζεται. Αυτό που έχει σημασία, αυτή τη στιγμή, είναι να περάσει το μήνυμα ότι μένουμε στο σπίτι.

Έχει μεγάλη σημασία να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να περιορίσουμε τις επαφές μας, ακόμη και στον εργασιακό μας χώρο. Για παράδειγμα εγώ στο γραφείο μου, όπως και άλλοι Υπουργοί, αλλά και κεντρικά στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει δοθεί εντολή ότι θα υπάρχει εκ περιτροπής απασχόληση.

Δεν βρίσκονται όλοι οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες ταυτόχρονα μαζί για να αποφύγουμε τη διασπορά. Επίσης, τον συντονισμό θα τον αναλάβει πλέον η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κλείνουμε σταδιακά χώρους που συναθροίζεται πολύς κόσμος για να αποφεύγεται η διασπορά, γιατί ακόμη και άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν συμπτώματα είναι πιθανό να είναι φορείς του ιού.

Άρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Και για αυτό εξακολουθούμε να λέμε συνεχώς «λάβετε εσείς όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας για να προφυλάξετε τον εαυτό σας και τους οικείους σας και όλοι μαζί μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε στο σπίτι».

Ο Πρωθυπουργός έχει προσαρμόσει το πρόγραμμά του και έχει ελαχιστοποιήσει τις επαφές του μόνο στα δύο βασικά ζητήματα, στα οποία χρειάζεται να υπάρχουν συσκέψεις. Δηλαδή, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας και των εξελίξεων στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, και στα θέματα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Προσπαθούμε οι συσκέψεις αυτές να μην είναι πάντα τόσο διευρυμένες για να μην είναι πολλά άτομα στους ίδιους χώρους.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας όλοι. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να σταματήσει η Κυβέρνηση τη δουλειά της. Επομένως, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε τον καλύτερο συντονισμό, και το αποτέλεσμα που περιμένουν οι πολίτες.

Για πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Η Κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο, το οποίο φτάνει μέχρι το χειρότερο δυνατό σενάριο. Αυτό που ζητούμε είναι να μπορέσουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος που επιβάλλει μια συλλογική ωριμότητα.

Όταν λέμε «κλείνουν τα σχολεία» εννοούμε κλείνουμε τα σχολεία για να μείνουν τα παιδιά στο σπίτι τους, να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες επαφές και όχι να πηγαίνουν, αντί για το σχολείο, στην καφετέρια, οπότε θα έχουμε και πάλι τον ίδιο κίνδυνο διασποράς.

Αυτό είναι θέμα ευθύνης και των γονέων και των παιδιών. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να περιορίσει κανείς τα παιδιά του στο σπίτι. Αλλά, όμως, είμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση και πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε.

Να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους, να διαβάσουμε περισσότερα βιβλία, να δούμε περισσότερες ταινίες. Αν δεν τα κάνουμε όλα αυτά, δεν θα είναι μια απλή ανάμνηση, αλλά μια περιπέτεια που θα τη θυμόμαστε με τρόμο.

Για την Εκκλησία 

Δεν δοκιμάζεται η πίστη μας. Δοκιμάζεται η συλλογική μας ωριμότητα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι πολύ θετική η δήλωση του Αρχιεπισκόπου, αλλά και οι ανακοινώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Συνόδου και μεμονωμένων Μητροπολιτών, που δίνουν έμφαση στην αποφυγή του συνωστισμού. στις Εκκλησίες μας.

Η πίστη είναι μέσα μας. Δεν χρειάζεται να πάμε για μερικές εβδομάδες στην Εκκλησία. Το βασικό ζητούμενο είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΠΟΥ.

Μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας

Υπάρχουν τρία επίπεδα πάνω στα οποία εργαζόμαστε. Το πρώτο είναι τι γίνεται με τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκαστικά κλείνουν, επειδή λαμβάνονται μέτρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και όχι επειδή οι καταστηματάρχες θέλουν να κλείσουν, επειδή αυτό επιβάλλεται.

Αναμένεται σήμερα ανακοίνωση από το Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης για τα μέτρα που θα λάβουμε, ώστε να στηρίξουμε το εισόδημα αυτών των ανθρώπων. Όταν κλείνει ένα κατάστημα και δεν υπάρχει τζίρος, το επόμενο θέμα είναι τι θα γίνει με τη μισθοδοσία του προσωπικού. Θα καλύψουμε ένα μέρος από αυτό το κόστος άμεσα και για αυτό να αναμένονται σήμερα σχετικές ανακοινώσεις.

Τα άλλα δύο επίπεδα που δουλεύουμε είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και η προστασία των θέσεων απασχόλησης. Σήμερα, στην ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης θα υπάρχουν κάποια περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα εξειδικευτούν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 16 Μαρτίου.

Επιδιώκουμε τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι όχι απλώς ικανοποιητικά, αλλά να είναι αυτά που θα καθυστερήσουν οποιαδήποτε οικονομική δυσπραγία στην οικονομία, ώστε να μην πέσουμε -όπως ενδεχομένως πολλοί να ανησυχούν- σε ύφεση. Και για αυτό θα πρέπει να τα υπολογίσουμε σωστά.

Πρώτον, να έχουμε εξασφαλίσει από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, ότι τα μέτρα αυτά δεν θα προσμετρούνται στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει τεθεί στη χώρα μας και δεύτερον, αν χρειάζεται, να μειωθούν ακόμη και αυτοί οι στόχοι. Σε αυτό το διττό στόχο συμφωνούν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και άρα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του Eurogroup πριν εξειδικεύσουμε τα μέτρα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV