Νίκος
Καραγιάννης

Μπορεί τα έργα με αίγλη να είναι σαφώς εκείνα του Μετρό, των αυτοκινητόδρομων και εσχάτως του σιδηρόδρομου, όμως η νέα τάση στον κατασκευαστικό τομέα είναι η επιστροφή στα κτιριακά έργα μετά από χρόνια. Στα χρόνια της κρίσης είδαμε να συρρικνώνεται σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό των κτιριακών έργων σε αντίθεση με τα μεγάλα έργα που κυριάρχησαν.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο καταγράφεται σταθερή στροφή των κατασκευών σε “οικοδομικά” έργα, δηλαδή κτίρια διαφόρων μορφών και χρήσεων. Από το 2016 ξεκίνησαν δειλά τα έργα για τη Νέα Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης και την ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.

Από εκεί και έπειτα φέτος έγινε πιο έντονο με την εκκίνηση της αναβάθμισης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων που παραχωρήθηκαν στη Γερμανική Fraport. Εδώ έχουμε ένα κατ` εξοχίν κτιριακό αντικείμενο (προβλέπεται είτε η επέκταση είτε η δημιουργία νέων τέρμιναλ). Το καλοκαίρι ξεκίνησαν και άλλα τρία κτιριακά έργα που είναι οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Γιάννενα και Σέρρες και Βοιωτία. Πριν μερικές μέρες ξεκίνησε η ανακαίνιση του κτιρίου του ΙΚΑ στην Πειραιώς.

Στις αρχές του 2018 δύο τεράστια κτιριακά projects ξεκινούν και δεν είναι άλλα από το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο (κυρίως αποθήκες) και το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Αυτή είναι όμως μόνο η αρχή στο τι έρχεται το επόμενο διάστημα για τον τεχνικό κλάδο.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ, έχει ήδη στο σχεδιασμό την ανάπτυξη δύο μεγάλων mall στους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη και οι σχετικοί διαγωνισμοί θα βγουν σύντομα. Στο χθεσινό ρεπορτάζ είδατε τη νέα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που κυρίως περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νοσοκομείων σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη ενώ σε διαγωνισμό είναι και η επέκταση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο. Έχουμε όμως και συνέχεια καθώς το 2018 έρχεται και το Εμπορευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη (και πάλι κυρίως αποθήκες).

Περιμένουμε όμως και δύο κτιριακά έργα στον Πειραιά. Το πρώτο είναι το Νέο Δικαστικό Μέγαρο και το δεύτερο είναι η δημιουργία νέας Κλειστής Αγοράς. Αθλητικά έργα που μπορούν να θεωρηθούν ως κτιριακά είναι φυσικά η κατασκευή του Νέου Γηπέδου της ΑΕΚ που προετοιμάζεται και του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου.

Στα σκαριά όμως έχουμε και την κατασκευή του μεγάλου κτιριακού έργου που αφορά τον Νέο Τερματικό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα αλλά και τις νέες Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων σε Ηλεία, 3 στην Πελοπόννησο, στην Αλεξανδρούπολη, στη Θεσσαλονίκη.

Για το τέλος αφήσαμε την ναυαρχίδα των κτιριακών έργων στη χώρα που δεν είναι άλλο από το mega project του Ελληνικού που προς το παρόν είναι μπλεγμένο στη γραφειοκρατία ενώ αν προσθέσουμε και τα πάρα πολλά ξενοδοχειακά έργα που γίνονται ανά την χώρα θα δούμε ότι τα κτιριακά έργα ήρθαν για να μείνουν τα επόμενα χρόνια, δίνοντας το φιλί της ζωής στον συρρικνωμένο τεχνικό κλάδο της χώρας και υπενθυμίζοντας ότι τουλάχιστον 600 επαγγέλματα συνδέονται με τον κλάδο των κατασκευών που αποτελεί ένα από τους κλασσικότερους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας και που επλήγη σφοδρά κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV