Η Γερμανία και η Ιταλία συγκαταλέγονται μεταξύ των 15 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πιέζουν για ακύρωση της πρότασης να καθοριστεί ελάχιστο όριο 25 ετών για τις άδειες ασύρματου φάσματος, μειώνοντας τις ελπίδες της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών για μια πιο συντονισμένη προσέγγιση σε αυτόν τον τομέα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε εδώ και χρόνια να συντονίσει τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις κατανέμουν το λεγόμενο ασύρματο φάσμα σε φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας όπως η Vodafone, η Deutsche Telekom κα, για να δημιουργήσουν μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών.
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ζητούν επίσης από καιρό μια πιο συντονισμένη πολιτική ραδιοφάσματος. Οι διάρκειες των αδειών διαφέρουν από χώρα σε χώρα της Ευρώπης, κάνοντας πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε μεγάλη κλίμακα και να ανταγωνιστούν τις Αμερικανικές εταιρίες.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη είναι γενικά πολύ ευαίσθητα σε οποιαδήποτε εποπτεία του ασύρματου φάσματος από την ΕΕ. Η πώληση φάσματος μπορεί να φέρει έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ για τις κυβερνήσεις. Η Επιτροπή προσπάθησε να το αντιμετωπίσει, προτείνοντας μια ελάχιστη περίοδο για την διάρκεια των αδειών χρήσης φάσματος, 25 ετών στην πρόταση μεταρρύθμισης των τηλεπικοινωνιών το Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, σε έγγραφο που έφτασε στο Reuters, φαίνεται πως οι χώρες ανέφεραν ότι οι υποχρεωτικές σταθερές διάρκειες των αδειών είναι «δυσανάλογες και ανεπαρκώς ευέλικτες ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις εξελίξεις της αγοράς. Οι υπερβολικά μεγάλες διάρκειες των αδειών, φέρνουν τον κίνδυνο αποτροπής της καινοτομίας εάν οι σχετικές ζώνες συχνοτήτων αποδοθούν για χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο από τον κύκλο ζωής μιας τεχνολογίας», ανέφερε το έγγραφο.
Το έγγραφο συνυπογράφηκε από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η αυξημένη διαπραγμάτευση του φάσματος ή η δυνατότητα ανάκλησης άδειας από έναν φορέα εκμετάλλευσης, εάν αυτό δεν χρησιμοποιηθεί, δεν αποτελούν επαρκή αντισταθμίσματα των μακροχρόνιων αδειών χρήσης, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση. Αυτά εξαρτώνται είτε από την καλή θέληση των φορέων εκμετάλλευσης, είτε απαιτούν μακροχρόνιες διαδικασίες απόσυρσης δικαιωμάτων με την συνακόλουθη νομική αβεβαιότητα λόγω νομικών διαφορών, ανέφερε.
Επί του παρόντος, οι άδειες χρήσης φάσματος στην Ευρώπη αποδίδονται για περίπου 10-15 χρόνια, εκτός από τη Βρετανία, η οποία έχει χορηγήσει απεριόριστης διάρκειας. Οι χώρες αμφισβητούν επίσης τον μηχανισμό αξιολόγησης που προτείνει η Επιτροπή για την αναθεώρηση των σχεδίων για τα μέτρα των εθνικών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την κατανομή του ραδιοφάσματος.
«Μια διαδικασία αξιολόγησης από τους εμπλεκόμενους όπως προτείνεται… βασίζεται στην ιδέα ότι οποιαδήποτε απόφαση ανάθεσης μπορεί να ελεγχθεί σε σχέση με ένα ιδανικό μοντέλο», ανέφερε η έκθεση. Η υποχρεωτική αξιολόγηση από τους εμπλεκόμενους θα δημιουργήσει ένα «τεράστιο γραφειοκρατικό φόρτο» στις εθνικές διοικήσεις και την Επιτροπή, καθώς και θα δημιουργήσει νομική αβεβαιότητα και θα διακυβεύσει τον κίνδυνο της καινοτομίας.
«Η διατήρηση του status quo δεν αποτελεί καλή επιλογή», δήλωσε ο Steven Tas, πρόεδρος της ETNO, της ευρωπαϊκής ομάδας τηλεπικοινωνιών που εκπροσωπεί τις Deutsche Telekom, Telecom Italia και Telefonica, μεταξύ άλλων.
«Η ανάπτυξη δικτύου 5G απαιτεί μεγαλύτερες άδειες χρήσης και μια φιλο-επενδυτική προσέγγιση στη διαχείριση του ραδιοφάσματος καθώς και τη ρύθμιση των δικτύων». Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση της πρώιμης ανάπτυξης της κινητής τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη κάτι που εκτιμά πως θα αποφέρει 146,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι προτάσεις της Επιτροπής συζητούνται επί του παρόντος τόσο από τα κράτη μέλη όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγή: Reuters
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας