Newsroom

Καθώς διανύουμε τον τελευταίο μήνα του Α’ Τριμήνου του 2021 μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως στα ενεργειακά έργα τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντικατοπτρίζοντας έτσι το στόχο που έχει θέσει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την απολιγνιτοποίηση της χώρας μας έως το 2028.

Το παραπάνω προκύπτει από τους δυο διαδοχικούς κύκλους αιτήσεων για έργα ΑΠΕ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το ντεμαράζ αιτήσεων και εντάξεων έργων στο ειδικό επιταχυμένο αδειοδοτικό καθεστώς που παρέχεται μέσω των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η πρωτοκαθεδρία των φωτοβολταϊκών

Είναι ξεκάθαρο πως τα σκήπτρα σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ για έργα ΑΠΕ τα κρατούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ υπάρχουν και αξιόλογες προτάσεις από ενεργειακούς κολοσσούς στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

Προσθέτοντας τη συνολική ισχύ των φωτοβολταϊκών, όπως αυτή προκύπτει από τους παραπάνω κύκλους αιτήσεων, το αποτέλεσμα που έχουμε είναι το ποσό μαμούθ των 4.6 GW, ενώ οι επενδύσεις για τα έργα αυτά θα ξεπεράσουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα τα έργα που έχουν προταθεί ή ενταχθεί στις Στρατηγικές επενδύσεις είναι τα εξής:

Energoplan: 1.2 GW με επένδυση που ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ σε Κεντρική Μακεδονία και Αν. Μακεδονία-Θράκη (έχει υποβληθεί πρόταση)

Archirodon-Ενιπέας: 700 MW στη Θεσσαλία με επένδυση ύψους 350 εκ. ευρώ (έχει υποβληθεί πρόταση)

Καράτζης: 326 MW σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία με την επένδυση να κινείται στα 180 εκ. ευρώ

Καράτζης: 830 MW με επένδυση ύψους 421 εκ. ευρώ σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία (έχει ενταχθεί από τα τέλη του 2020)

Όσον αφορά τις αιτήσεις του κύκλου του περασμένου Δεκεμβρίου προς τη ΡΑΕ τα φωτοβολταϊκά έργα που θα εξεταστούν είναι τα κάτωθι:

ΤΕΝΕΡΓ: 265 MW με την επένδυση να ανέρχεται στα 170 εκ. ευρώ με πλωτά φωτοβολταϊκά σε Λάρισα, Αιτωλοακαρνανία και Άρτα

ΕΛΠΕ: 150  MW στην Ξάνθη

ΔΕΗΑΝ: 340 MW στη Μεγαλόπολη

ΑΚΤΩΡ: 150 MW  στα Ιωάννινα

Ρόκας Ανανεώσιμες: 135 MW στην Αιτωλοακαρνανία

Προχωρώντας στον πιο πρόσφατο κύκλο αιτήσεων, δηλαδή αυτόν του προηγούμενου μήνα, προς τη ΡΑΕ, έχουν προκύψει οι προτάσεις για τα εξής φωτοβολταϊκά:

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 1.3 GW  από την Envalue Hellas τα οποία θα προέρχονται από 2 πάρκα ισχύος 754 και 569 στο Κιλκίς και τη Βόλβη Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Στερεά Ελλάδα: 1.1 GW με τα περισσότερα εκ των οποίων να οριοθετούνται στη Φθιώτιδα και να διαμορφώνονται ως εξής:

Zstar: 437 MW, Geonergy 380 MW, Bluesky 200 MW, Qair International: 140 MW, Icon Energy: 100 MW

Επίσης, και η Εύβοια αντιπροσωπεύεται με φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο ανέρχεται στα 168 MW με την πρόταση να έχει υποβληθεί από τη NDT.

Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης έχουμε την αίτηση μίας εκ των Big 5, η οποία είναι η ΤΕΝΕΡΓ, για Φ/Β πάρκα ισχύος 275 MW στο σύνολό τους.

Στη Δυτική Μακεδονία την εμφάνισή της κάνει η Juwi με αίτηση για έργα ηλιακής ενέργειας ύψους 125 MW.

Κινούμενοι λίγο πιο κεντρικά και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλία έχουμε προτάσεις συνολικής ισχύος 358 MW, τα οποία διανέμονται ως εξής:

KEY Ηλιακή: 125 MW, TVDN Energy 130 MW και DPN Energy 103 MW.

Η αντιπροσώπευση της αιολικής ενέργειας

Η αιολική ενέργεια έχει και αυτή μία ισχυρή αντιπροσώπευση, ενώ ας μην ξεχνάμε και το πλαίσιο που αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και θα αφορά τη δημιουργία πλωτών αιολικών στη χώρα μας.

Προς το παρόν η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων που έχουν προταθεί ή ενταχθεί για να πάρουν τη βούλα της στρατηγικής επένδυσης ή το πράσινο φως της ΡΑΕ ανέρχονται στα 1.2 GW με τις επενδύσεις να σπάνε το φράγμα των 620 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα από τα ενταγμένα έργα αιολικής ενέργειας στις Στρατηγικής Επενδύσεις έχουμε:

  1. Το mega αιολικό πάρκο των 470 MW της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε συνεργασία με τον πορτογαλικό κολοσσό EDP Renewables στην Εύβοια, το οποίο θα αποτελείται από 104 ανεμογεννήτριες των 4,2 MW έκαστη.
  2. Το αιολικό της Global Wire-Καμαρίδης με συνολική ισχύ στα 120 MW και ύψος επένδυσης στα 120 εκ. ευρώ

Όσον αφορά τα έργα αιολικής ενέργειας που επιδιώκουν να πάρουν το ΟΚ από τη ΡΑΕ, όπως προκύπτουν από τον κύκλο αιτήσεων του περασμένου μήνα βλέπουμε πως για τα σκήπτρα μάχονται η Θεσσαλία και η Εύβοια. Στην πρώτη έχουν υποβληθεί προτάσεις για έργα ισχύος 317 MW από την Green Repower μέσω 7 αιτήσεων σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα, ενώ η Εύβοια ακολουθεί με έργα 223 MW από τις αιτήσεις των Energoplan (110 MW) και της Ορφέας Ανανεώσιμες (110 MW), ενώ η Green Repower έχει καταθέσει και αίτηση για έργα 137 MW στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV