Connect with us

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Τα έργα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για την Κεντρική Μακεδονία

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικός σταθμός με ηλεκτροκινούμενες γραμμές

Συγκεκριμένα έργα για την αναβάθμιση των μεταφορών στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών της Ελλάδας. Τα έργα αυτά αφορούν τις οδικές, τις σιδηροδρομικές και τις θαλάσσιες μεταφορές καθώς και τις αερομεταφορές.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Σχέδιο, προβλέπεται η αναβάθμιση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών – Μαυροβουνίου, ενώ εκτιμάται ότι το έργο θα συμβάλει στην άμβλυνση των σημερινών και μελλοντικών σημείων συμφόρησης στο οδικό τμήμα Βέροια – Έδεσσα. Επίσης προβλέπεται η αναβάθμιση, με προδιαγραφές αυτοκινητοδρόμου του άξονα Α1, βόρειο τμήμα προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία (Χαλάστρα – Πολύκαστρο). Το έργο αυτό αποσκοπεί στη βελτίωση του επιπέδου διεθνούς συνδεσιμότητας.

Σε ό,τι αφορά τις σιδηροδρομικές μεταφορές, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών της Ελλάδας περιλαμβάνει την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης προς Βουλγαρία (τμήμα Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα), που αποσκοπεί στη βελτίωση του επιπέδου διεθνούς συνδεσιμότητας και τη νέα προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Γιαννιτσά – Έδεσσα, με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης.

Στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών -και ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία- προβλέπεται η επέκταση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η βελτίωση της χερσαίας σύνδεσης με το λιμάνι και λιμενικά έργα με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου συνδεσιμότητάς του.

Στις αερομεταφορές, το Εθνικό Σχέδιο Μεταφορών προβλέπει έργα σε 24 αεροδρόμια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Στόχος των έργων είναι η βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των μεταφορών και η αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας και κορεσμού. Σημειώνεται ότι το σχέδιο είναι μια ενιαία και ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική μεταφορών για την Ελλάδα με ορίζοντα εικοσαετίας 2017 – 2037 και θα αποτελέσει το μακροπρόθεσμο πλαίσιο για τις υποδομές και τις μεταφορές.

Το θέμα τέθηκε, σήμερα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να εγκριθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Σχεδίου, ωστόσο ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ζήτησε την απόσυρση του θέματος καθώς, όπως είπε, το υπουργείο έχει λάβει ήδη την απόφασή του. Διευκρίνισε, άλλωστε, ότι η εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας είναι θετική και ότι κάθε έργο θα έρθει χωριστά στο συμβούλιο με τη δική του μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» χαρακτήρισε τη σχετική συζήτηση προσχηματική και ζήτησε η εισήγηση του θέματος να επιστραφεί στο υπουργείο το οποίο, όπως επισήμανε, έχει ήδη αποφασίσει και ενέκρινε, τέσσερις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τους περιβαλλοντικούς όρους του εθνικού στρατηγικού σχεδίου μεταφορών της χώρας. Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του Βασίλη Ρέβα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη ματαίωση της προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη;

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ερώτηση για τη ματαίωση και την πιθανή ακύρωση της προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κατέθεσαν οι Τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, Π. Πέρκα, Γ. Βαρεμένος, Χ. Καφαντάρη και Χ. Σπίρτζης, ενόψει της αναγγελθείσας πρωτοβουλίας της κυβέρνησης ΝΔ για την ηλεκτροκίνηση, αύριο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας έτσι και την υποκριτική εκμετάλλευση της περιβαλλοντικής πολιτικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η ερώτηση που απευθύνεται προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορά στην τύχη της προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που περιέχονταν σε διαγωνισμό προϋπολογισμού €461.094.000 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την προμήθεια, επισκευή και συντήρηση 750 λεωφορείων, διαφορετικών τεχνολογιών, για τις μείζονες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η «Προμήθεια, επισκευή και συντήρηση 190 τυπικών αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων 12 μ. και παρελκόμενων αυτών (φορτιστών βραδείας φόρτισης και ταχυφορτιστών) με δικαίωμα για προμήθεια άλλων 130».

Ο διαγωνισμός αυτός ακυρώθηκε από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, αλλά η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να τροποποιήσει τους επίμαχους όρους και να προχωρήσει με την προκήρυξη του διαγωνισμού. Αντί αυτού, η κυβέρνηση επέλεξε να ακυρώσει το διαγωνισμό στο σύνολό του, ενώ ο επανασχεδιασμός του φαίνεται ότι θα συμπεριλάβει δύο τουλάχιστον νέους διαγωνισμούς με τον πρώτο, να αφορά λεωφορεία diesel και φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η φημολογούμενη εξαγγελία για τη δρομολόγηση 2 ηλεκτρικών λεωφορείων πιλοτικά στην Αθήνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΝΔ για την ηλεκτροκίνηση, ακούγεται ως ανέκδοτο. Αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αγοράζει 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία από τη Λειψία, πεπαλαιωμένης – πια – τεχνολογίας euro IV, που θα ενταχθούν στο στόλο του ΟΑΣΘ, ενώ με διαγωνισμό μίσθωσης μεταχειρισμένων λεωφορείων γίνεται μια απέλπιδα προσπάθεια να βγουν σε κυκλοφορία περισσότερα οχήματα.

Με την ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την κυβέρνηση να καταθέσει τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε σε νέα προκήρυξη του διαγωνισμού, ως όφειλε, και ζητούν να ενημερωθούν για το νέο χρονοδιάγραμμα, ειδικά για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων, όπως απαιτείται εξάλλου για την προώθηση του κοινού στόχου των πράσινων μεταφορών. Φαίνεται όμως ότι η ΝΔ αναλώνεται πάλι μόνο σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Επίσκεψη με εμπορικό ενδιαφέρον του Αζέρου Πρέσβη στον ΟΛΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το νέο λιμάνι της Πάτρας

Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠΑ ΑΕ, κ. Παναγιώτη Τσώνη, επισκέφθηκε χθες ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, κ. Anar Huseynov, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο οικονομικών και πολιτιστικών θεμάτων κ. Khagani Hajiyev.

Ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε στον κ. Τσώνη το ενδιαφέρον της χώρας του για εμπορική συνεργασία με την Ελλάδα, εντός του πλαισίου των διακρατικών σχέσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ ΑΕ ενημέρωσε τον κ. Huseynov για τον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης του Λιμένα της Πάτρας και ειδικότερα σχετικά με το πλάνο για την ενδυνάμωση του εμπορικού χαρακτήρα του.

Ο Πρέσβης άκουσε με ενδιαφέρον τα σχέδια της Διοίκησης του ΟΛΠΑ ΑΕ και όπως προέκυψε από τη συζήτηση υπάρχουν αρκετά πεδία στα οποία μπορούν να προκύψουν επωφελείς συνεργασίες. Μάλιστα, ο κ. Huseynov προσκάλεσε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠΑ ΑΕ να επισκεφθεί επίσημα το Αζερμπαϊτζάν και να έχει συζητήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους φορέων της χώρας του, προκειμένου να διερευνηθούν τα μεταξύ τους πεδία συνεργασίας.

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εταιρικά Nέα

Κατάστημα WIND Κηφισιάς: Το πρώτο κλιματικά ουδέτερο κατάστημα πανελλαδικά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

#Green

Η WIND πετυχαίνει τον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη λειτουργία του καταστήματος της και αποδεικνύει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και την προστασία του Περιβάλλοντος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η WIND ανακοινώνει την πιστοποίηση του 1ου κλιματικά ουδέτερου καταστήματος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το κατάστημά της στην Κηφισιά. Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα λιανικών πωλήσεων στην ελληνική αγορά, που πιστοποιήθηκε ως κλιματικά ουδέτερο από τον έγκριτο φορέα πιστοποίησης, First Climate.

Η WIND, σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας και Αριστείας (CSE), προχώρησε στη διαδικασία μέτρησης, αποτύπωσης και αξιολόγησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του καταστήματος σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο Green House Protocol και το ISO 140642.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων προέκυψαν μελετώντας το σύνολο των άμεσων και έμμεσων εκπομπών των δραστηριοτήτων του καταστήματος, όπως η ηλεκτρική κατανάλωση του καταστήματος και ο τρόπος μεταφοράς των εργαζομένων προς και από το κατάστημα.

Η Εταιρεία, στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στην αντιστάθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με την αγορά μονάδων άνθρακα που παράγονται από έργο ενεργειακής απόδοσης αναπτυσσόμενης χώρας. Το έργο αντιστάθμισης είναι πιστοποιημένο από το διεθνώς αναγνωρισμένο κανονιστικό πλαίσιο, Gold Standard, για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών προγραμμάτων.

Με τη διαδικασία της αντιστάθμισης, οι συνολικές εκπομπές προς την ατμόσφαιρα παραμένουν σταθερές, ενώ η Εταιρεία συμβάλλει στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ενισχύοντας τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού, την αξιοπρεπή εργασία, την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία των δασών.

Με την πιστοποίηση αυτή, η WIND πετυχαίνει τον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη λειτουργία του καταστήματος της και αποδεικνύει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Από το 2009 η WIND εφαρμόζει σε όλα της τα κτίρια της σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης με πιστοποίηση ISO14001 και από το 2019 σύστημα ενεργειακής διαχείρισης με πιστοποίηση ISO50001. Έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια της κατά 30% σε σύγκριση με το 2009, εξοικονομώντας πάνω από 9.500.000 κιλοβατώρες, ποσοστό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 2.262 νοικοκυριών για ένα ολόκληρο έτος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα