Νίκος
Καραγιάννης

Τα έργα-ΣΔΙΤ μπορούν να αποδειχθούν η σανίδα σωτηρίας για τις κατασκευές και να φέρουν ένα νέο άνεμο στο χώρο και ποιο ειδικά στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης; Είναι αλήθεια ότι η άγονη περίοδος που παρατηρείται στο χώρο των μεγάλων έργων είναι απόρροια μιας μακράς περιόδου έλλειψης σαφούς σχεδιασμού.

Τι σημαίνει αυτό; όταν ο σχεδιασμός αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες και τις καταστάσεις, προκαλεί καθυτερήσεις στο έργο ή ακόμα και την αδρανοποίηση του. Όταν αλλάζουν οι προτεραιότητες ανά 4-5 χρόνια τότε κάποια έργα προχωρούν, κάποια άλλα μένουν πίσω. Αυτός ο κύκλος όμως δεν εξυπηρετεί τελικά κανέναν.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Γραμμή 4 του Μετρό. Όταν εξαγγέλθηκε το Φθινόπωρο του 2014, όλοι πιστέψαμε ότι όντως το έργο θα οδεύσει για δημοπράτηση τους πρώτους μήνες του 2015. Τελικά το έργο δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο του 2017. Επίσης το Πάτρα-Πύργος. Μπήκε σε μία σύμβαση παραχώρησης το 2008, βγήκε το 2013, προκηρύχθηκε, ακυρώθηκε, μετά διασπάστηκε σε τμήματα, μετά επαναδημοπρατήθηκε, μετά ακυρώθηκε και τώρα αναμένουμε να ενταχθεί και πάλι στη σύμβαση παραχώρησης.

Ο χρόνος

Ένα άλλο πρόβλημα στον κατασκευαστικό κλάδο είναι επίσης ο χρόνος. Από τη στιγμή που σχεδιάζεται ένα έργο και υπάρχει η πολιτική βούληση να υλοποιηθεί μέχρι να δούμε την πρώτη μπουλντόζα περνούν πολλά χρόνια. Εκτός από το χρόνο που απαιτείται για να ωριμάσει ένα έργο, χρειάζεται χρόνος για τη δημοπράτηση, που με τις σημερινές συνθήκες φτάνει όπως έχουμε δει ακόμα και τα 3-4 χρόνια. Επίσης το ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ολοκληρωθεί στο χρόνο που έχει εκτιμηθεί. Στην Ελλάδα τα έργα ξεκινούν αλλα δεν τελειώνουν. Είναι μία σκληρή πραγματικότητα που έχει να κάνει με το πως γίνεται αυτή η εκτίμηση και ποια είναι η πραγματικότητα.

Εδώ κάπου μπαίνουν τα έργα-ΣΔΙΤ. Αυτή η μορφή έργων δεν είναι φυσικά η πανάκεια σε όλα τα προβλήματα που διαπιστώνονται αλλά είναι εμφανώς καλύτερα. Μέχρι σήμερα στα έργα που έχουμε δει να υπογράφονται, μόνο ένα δεν ξεκίνησε, αυτό του ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου και αυτό οφειλόταν στην κακή προετοιμασία που είχε.

Παραδείγματα από έργα-ΣΔΙΤ

Στα υπόλοιπα έργα-ΣΔΙΤ, υπάρχει μία μακρόσυρτη διαγωνιστική διαδικασία, όμως: το έργο μπορεί με μία σχετική ωριμότητα να δημοπρατηθεί και κατά τη διάρκεια εκκίνησης της διαδικασίας να ωριμάσει σε όλα τα επίπεδα. Επίσης λόγω των προκαθορισμένων συνθηκών του, υπάρχει μία αίσθηση ασφάλειας τόσο στην αναθέτουσα αρχή όσο και στον ανάδοχο.

Η διάρκεια των έργων είναι από σχετικά ακριβής μέχρι στην υπάρξη κάποιων καθυστερήσεων που όμως δεν έχουν καμία σχέση με ότι βιώνουμε στα δημόσια έργα όπου η έννοια του χρονοδιαγράμματος είναι μόνο θεωρητική. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Το έργο της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, ξεκίνησε στις αρχές του 2013 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές του 2015. Σήμερα αν υποθέσουμε ότι θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στα τέλη του έτους θα έχουν περάσει 7 αντί για 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Μιλαμε δηλαδή για 3,5 φορές πάνω από τον αρχικά εκτιμώμενο χρόνο.

Στα έργα που έγιναν για την κατασκευή των 24 σχολείων ή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ οι καθυστερήσεις ήταν μηνών ίσως ενός έτους σε κάποια περίπτωση. Αλλά μέχρι εκεί.

Κλειδί οι αλλαγές στον 4412

Στην περίοδο που διανύουμε και ελπίζοντας ότι γρήγορα θα περάσουν οι αλλαγές που έχει προαναγγείλει για το νόμο 4412/2016 για τα δημόσια έργα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τα έργα-ΣΔΙΤ δείχνουν σαν τον πιο ασφαλή προορισμό.

Ειδικά για τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης τα έργα-ΣΔΙΤ δείχνουν πραγματικά μία εξαιρετική λύση που αν μπορέσουμε να την εκμεταλλευτούμε, τότε θα μπορέσουμε σε υλοποιήσουμε γρήγορα, αποτελεσματικά και με σχετική άνεση σημαντικά έργα στο στενό χρόνο που προβλέπεται, για να ολοκληρωθούν δηλαδή μέχρι το 2026.

Σημείο κλειδί σε κάθε περίπτωση αποτελεί η τροποποίηση του 4412, που όταν εφαρμοστεί θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση των “δαιμόνων” που έχει δημιουργήσει με τη λειτουργία του το 2016.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV