Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό, η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας καθώς και νέα έργα όπως αυτό των έξυπνων μετρητών, είναι τα έργα που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά.
Αυτό επισήμαναν, τόσο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, όσο και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στο 4ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών που συνδιοργάνωσαν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr στο ΜΕΓΑΡΟ Διεθνές Σεμιναριακό Κέντρο Αθηνών.
Πρόκειται για έργα τα οποία ξεπερνούν τα 47 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά σε επενδύσεις τα δισεκατομμύρια ευρώ με σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της τάξης του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ και αναμένεται να παγιώσουν την ισχυρή θέση της χώρας στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Τα “έξυπνα” ρολόγια του ΔΕΔΔΗΕ
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που πρόκειται να τρέξει στο προσεχές διάστημα είναι αυτό των έξυπνων μετρητών ή ρολογιών, το οποίο αφορά στην εγκατάσταση 7.5 εκατομμυρίων ρολογιών. Το έργο αυτό θα συνοδεύεται από την εγκατάσταση ενός πανελληνίου κέντρου τηλεμέτρησης, για το οποίο και θα τρέξουν επιπλέον διαγωνισμοί που θα αφορούν στον απαραίτητο εξοπλισμό και τη δημιουργία του λογισμικού ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν τα έξυπνα ρολόγια στις απαιτήσεις των μετρητών.
Το έργο κοστολογείται στα 850 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φαίνεται πως έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και εκτιμάται πως χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 220 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης,
Πρόκειται για ένα έργο που έχει μπει και βγει πολλές φορές από το συρτάρι, αλλά, όπως φαίνεται από τις εξαγγελίες του ΥΠΕΝ τον τελευταίο χρόνο, ο σχετικός διαγωνισμός εκτιμάται πως θα τρέξει αμέσως μετά από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία είναι εν εξελίξει και προς το παρόν βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο της αξιολόγησης των 9 ενδιαφερομένων σχημάτων.
Έτσι από τον Απρίλιο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν εισέλθει στο Virtual Data Room προκειμένου να ελέγξουν τα οικονομοτεχνικά στοιχεία του Διαχειριστή. Ταυτόχρονα η ΔΕΗ συνομιλεί ξεχωριστά με κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ τα σχήματα έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν μεταξύ τους συμμαχίες προκειμένου να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προτάσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ήδη αναμένεται η υποβολή τουλάχιστον 4 προτάσεων με την καταληκτική ημερομηνία να ορίζεται εντός του Αυγούστου ή του Σεπτεμβρίου.
Η αύξηση του ενδιαφέροντος για τα έργα ΑΠΕ
Η στροφή της Ελλάδας προς τα έργα ΑΠΕ αποδεικνύεται από τους στόχους που έχει θέσει με το masterplan απολιγνιτοποίησης καθώς και με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο βρίσκεται πλέον σε διαβούλευση.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σδούκου από το βήμα του συνεδρίου, εκτιμάται πως σε βάθος δεκαετίας θα έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πράσινες επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 44 δισεκατομμύρια. Να επισημάνουμε πως το τελευταίο ποσό ισχύει με βάση το ΕΣΕΚ, όπως αυτό είχε οριστεί το 2019, και όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί ύστερα από τα αποτελέσματα της αναθεώρησης.
Σε αυτό συνηγορούν και οι τρεις κύκλοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έργα ΑΠΕ που έχει διενεργήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Δεκέμβριο του 2020 καθώς και το Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2021 με το συνολικό αριθμό των αιτήσεων να ξεπερνούν τα 71,6 GW.
Μέσω αυτών των αιτήσεων χαρτογραφείται το ενδιαφέρον εθνικών και διεθνών παικτών της ενεργειακής αγοράς, ενώ αποδεικνύεται και η μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε το γεγονός ότι τα φωτοβολταϊκά διατηρούν την πρωτοκαθεδρία των αιτήσεων με 54,9 GW, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθούν τα αιολικά πάρκα με 15,5 GW.
Ταυτόχρονα σημαντικό είναι το ενδιαφέρον βετεράνων του κλάδου, όπως η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και η Mytilineos για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, με το σχετικό πλαίσιο να εκτιμάται πως θα έχει βγει σε διαβούλευση εντός του καλοκαιριού.
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις
H Ελλάδα προχωρά σε σημαντικά έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η ολοκλήρωση της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, η οποία τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία.
Ταυτόχρονα προχωρά και ο διαγωνισμός για τη Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, με την αναθέτουσα αρχή να βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάδειξη του αναδόχου, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα.
Το έργο το οποίο κοστολογείται στα 400 εκατομμύρια ευρώ και θα λάβει χρηματοδότηση της τάξης των 198 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά στη μελέτη και κατασκευή των υποβρυχίων καλωδίων για τη διασύνδεση της Νάξου με τη Σαντορίνη καθώς και την κατασκευή υποσταθμού στη Σαντορίνη.
Το έτερο εν εξελίξει έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι αυτό της σύνδεσης της Κρήτης με την Αττική με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023. Πρόκειται για ένα έργο συνολικής αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ με αναδόχους βετεράνους του κλάδου, όπως οι Prysmian, Nexans, Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ και Siemens – Τέρνα.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα διασύνδεσης σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, εκτιμάται πως με την ολοκλήρωσή τους οι διασυνδέσεις της Κρήτης θα “γλιτώνουν” από τους Έλληνες καταναλωτές ενέργειας 400 εκατομμύρια ευρώ μέσω της μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς,ενώ θα ανοίξει ο δρόμος για έργα ΑΠΕ στη Μεγαλόνησο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας