Newsroom

Οδεύοντας προς τα μέσα του 2021 ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην αξιολόγηση των έργων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και αυτών που πρόκειται να ξεκινήσουν με ορίζοντα τριετίας και αφορούν στην ασφαλή μεταφορά ενέργειας στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτά έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια και τη σύνδεση τους με Γραμμές Μεταφοράς (Γ.Μ.) 150 και 400 Kv.

Περίοπτη θέση στα έργα που παρουσιάζει ο Διαχειριστής στο νέο προκαταρκτικό του Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης για την περίοδο 2022-2031 έχουν έργα στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, με πρόβλεψη για διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Επιπλέον, ο ΑΔΜΗΕ δρομολογεί έργα στην Πάτρα και την Κατερίνη, ενώ υπάρχει μέριμνα για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στην Εύβοια από τα υπό κατασκευή αιολικά πάρκα.

Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ένα ισχυρό portfolio υπό υλοποίηση ή νέων έργων έως το 2023. Κοινός παρανομαστής σε μερικά από αυτά είναι οι καθυστερήσεις από το προηγούμενο ΔΠΑ του Διαχειριστή (2021-2030), οι οποίες οφείλονται στις καθυστερήσεις αδειοδοτήσεων ή  εγκρίσεων, την πανδημία και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Σε οποιαδήποτε περίπτωση τα έργα αυτά, έχουν καθυστερήσει στην πλειοψηφία τους κατά ένα επιπλέον έτος και από ότι φαίνεται το 2023 θα είναι μία κομβική χρονιά όσον αφορά την ασφάλεια του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Ποια έργα θα ολοκληρωθούν εντός του 2021

Για το έτος που διανύουμε, ο Διαχειριστής εκτιμά πως θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που πραγματοποιούνται στην Εύβοια. Αυτά έχουν να κάνουν με τη μεταφορά του παραγόμενου ηλεκτρισμού από τα αιολικά πάρκα της περιοχής. Ο Διαχειριστής προχώρησε στην αναβάθμιση της καλωδιακής σύνδεσης μεταξύ Αλιβερίου και Καλάμου μέσω της προσθήκης ενός υποβρυχίου καλωδίου. Αυτό που εκκρεμεί για την ολοκλήρωση του έργου είναι η υλοποίηση της διαδικασίας παραλληλισμού, η οποία και τοποθετείται εντός του 2021.

Τα 5 έργα που θα ολοκληρωθούν το 2022

Βόρεια Ελλάδα

Το 2022 είναι μία πάρα πολύ σημαντική χρονιά για τη Βόρεια Ελλάδα καθώς ο ΑΔΜΗΕ κρίνει πως θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις για τη Θεσσαλονίκη. Όπως φαίνεται και από το προκαταρκτικό Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης, εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η εκτροπή της Γραμμής μεταφοράς Blagoevgrad(Νοτιοδυτική Βουλγαρία)-ΚΥΤ Θεσ/νίκης προς το ΚΥΤ Λαγκαδά. Βάσει του προηγούμενου Δεκαετούς Πλάνου Ανάπτυξης το έργο αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2021, αλλά καθυστέρησε λόγω της ανάγκης για την υλοποίηση απαλοτριώσεων.

Ακόμα ένα έργο που καθυστέρησε από τον αρχικό στόχο του περυσινού ΔΠΑ ήταν αυτό της εκτροπής της Γ.Μ. ΚΥΤ Θεσ/νίκης – Ν. Ελβετία προς το ΚΥΤ Λαγκαδά. Η σύνδεση αναμενόταν να είναι έτοιμη από το 2021, αλλά η διέλευση της γραμμής από ιδιωτικό δάσος εντός του Δήμου Παύλου Μελά, είχε αποτέλεσμα τη μετάθεση της ολοκλήρωσης για το 2022.

Καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν και στην κατασκευή της Γ.Μ. 150 kV ΚΥΤ Λαγκαδά – Χαλκιδική (Υ/Σ Μουδανιών & Υ/Σ Σταγείρων) και των έργων εκτροπής της Γ.Μ. 2Β/150 kV ΚΥΤ Θεσ/νίκης – ΚΥΤ Φιλίππων προς το ΚΥΤ Λαγκαδά, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ήταν απαραίτητη η διενέργεια απαλλοτριώσεων.

Επιπλέον, ο Διαχειριστής επισημαίνει τις σημαντικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην υλοποίηση των έργων στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της πανδημίας, η οποία προκάλεσε μία πρωτοφανή κρίση που είχε σαν επακόλουθο μία μικρή καθυστέρηση των έργων στο σύνολό τους.

Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά

Το έτερο έργο που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022 είναι η αναβάθμιση του κυκλώματος των 150 kV στο Άκτιο της Αιτωλοακαρνανίας. Το εν λόγω έργο αφορά στην ενίσχυση του κυκλώματος Άκτιο – Λευκάδα – Αργοστόλι, όπου και έχει δρομολογηθεί η αναβάθμιση της Γ.Μ. 150 kV. Το πρώτο μέρος του έργου αφορά στην αντικατάσταση του εναέριου αγωγού καθώς και της υποβρύχιας σύνδεσης Λευκάδας-Κεφαλονιάς.

Επιπλέον έχει προγραμματιστεί η αναβάθμιση της Γ.Μ. Άκτιο – Καστράκι , η οποία θα γίνει υποβρυχίως με στόχο την ενίσχυση της ηλεκτροδότησης των Ιονίων Νήσων με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ολοκλήρωση του έργου καθυστέρησε κατά ένα έτος σε σύγκριση με το περσινό ΔΠΑ λόγω της καθυστέρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την έκδοση των σχετικών αδειών με αποτέλεσμα ο ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στη λύση της υπογειοποίησης. Όσον αφορά στην ηλέκτριση του κυκλώματος, καθυστέρησε και αυτή καθώς εκκρεμούσε η σχετική έγκριση από το αρμόδιο Δασαρχείο. Το έργο ξεκίνησε εντός του 2020 και υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί περί το 2022.

Τα 4 έργα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023

Πάτρα

Στην Πάτρα αναμένεται να ολοκληρωθούν 2 έργα. Το πρώτο αφορά στην αναβάθμιση της υπάρχουσας Γ.Μ Κόρινθος-Πάτρα Ι στα 150 Kv. Προς το παρόν έχει ηλεκτριστεί το τμήμα Κόρινθος-Αίγιο, ενώ το υπόλοιπο έργο, όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, καθυστερεί λόγω αντιδράσεων των τοπικών φορέων. Το έργο αποσκοπεί στην ασφαλή ηλεκτροδότηση στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν στις Γ.Μ. Κόρινθος-Βέλο και Αίγιο-Πάτρα Ι.

Το δεύτερο έργο για τη σταθερότητα της τάσης στην Πάτρα αφορά στην ολοκλήρωση της νέας Γ.Μ. Πύργος-Πάτρα ΙΙ. Πρόκειται για μία γραμμή που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, αλλά για την υλοποίησή της απαιτείται να περάσει μέσα από την περιοχή της Μεσσάτιδας, γεγονός για το οποίο έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ.

Κατερίνη

Όσον αφορά την Κατερίνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται σε συνθήκες μέγιστου φορτίου ο ΑΔΜΗΕ θα δρομολογήσει εντός τριετίας 2 έργα. Το πρώτο αφορά στην αναβάθμιση της Γ.Μ Κατερίνης και Αλεξάνδρειας, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την κατασκευή νέας Γ.Μ. Σφηκιά – Αιγίνιο ΤΑΠ, η οποία θα συνδεθεί στο ένα από τα δύο κυκλώματα της πρώτης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας