Στα μεγάλα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφέρθηκε ο Υπουργός από το Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, λέγοντας ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει η Αττικό Μετρό Α.Ε., να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τους δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης για τις χωροθετήσεις των σταθμών στις δύο επεκτάσεις του Μετρό προς Δυτικά και συγκεκριμένα προς Αμπελοκήπους και Εύοσμο, αλλά και προς ΒΔ, προς Σταυρούπολη, Ευκαρπία και νοσοκομείο Παπαγεωργίου. ( σ.σ. σταθμοί όπως Επτάλοφος, Μενεμένη, Κορδελιό, Εύοσμος, Ομόνοια, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Αγία Βαρβάρα, Νεάπολη, επέκταση προς Παπαγεωργίου).
Σύμφωνα με τον Σπίρτζη, οι επεκτάσεις του Μετρό προς τα Δυτικά θα προηγηθούν της επέκτασης Ανατολικά, από τη Μίκρα και προς το Αεροδρόμιο ¨Μακεδονία¨, επειδή πρέπει να εξυπηρετηθούν οι πυκνοκατοικημένες δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζουμε ότι η βασική γραμμή του Μετρό αναμένεται να λειτουργήσει τον Νοέμβριο του 2020 στο τμήμα Συντριβάνι-Νέα Ελβετία, το 2021 η Γραμμή Καλαμαριάς (25ης Μαρτίου-Μίκρα) ενώ το 2022 θα λειτουργήσει το τμήμα Ν.Σ.Σταθμός-Συντριβάνι.
Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΣΘ ο κ. Σπίρτζης είπε ότι θα «συνεχίσουμε να σπάζουμε αυγά και κουμπαράδες, παρότι δεχόμαστε ως και προσωπικές επιθέσεις», κι αυτό επειδή η κυβέρνηση και ο νέος κρατικός ΟΑΣΘ «χάλασαν« το προηγούμενο αδιαφανές καθεστώς, που άφησε την πόλη χωρίς λεωφορεία και τον ΟΑΣΘ χωρίς χρήματα.
Για τον ΟΑΣΘ, αλλά και γενικότερα για τις αστικές συγκοινωνίες, η όποια αδειοδότηση για λεωφορεία, θα συνδέεται με την παραγωγική δομή της χώρας, που σημαίνει ότι θα συνδέεται με την ΕΛΒΟ, τόνισε ο κ. Σπίρτζης.
Επεκτεινόμενος σε άλλα έργα ο Υπουργός είπε ότι σε τέσσερις μήνες θα δημοπρατηθεί ο Κόμβος της Λαγκαδά, το Θέρμη-Γαλάτιστα, ενώ σε τρεις μήνες θα δημοπρατηθεί και το λεγόμενο «ορφανό χιλιόμετρο», πριν την Ποτίδαια, ενώ «κάποια στιγμή θα πρέπει σε διαβούλευση να δούμε τι θα κάνουμε με την Εξωτερική Περιφερειακή».
Η ανάπτυξη των υποδομών, περιλαμβάνει και τις σιδηροδρομικές, με τη σύγχρονη σύνδεση Αθήνας- Θεσσαλονίκης να ολοκληρώνεται φέτος, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 θα είναι έτοιμη η νέα γραμμή Θεσσαλονίκης – Ειδομένης με ηλεκτροδότηση και ραδιοκάλυψη και, με σηματοδότηση την άνοιξη του 2019.
Οι μεταφορές συνδέονται άμεσα με τα logistcs και στο πλαισιο αυτό ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι στις 20 Απριλίου θα βγεί στον αέρα, από την ΓΑΙΑΟΣΕ, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου.
Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα αποκτούν δύο νέες στρατηγικές δομές, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για τον στρατηγικό σχεδιασμό έργων, είπε ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα θα επαναλειτουργήσει η Διεύθυνση Φυσικών Καταστροφών για τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ δημιουργείται μία νέα δομή, η Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων για τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία πέραν του ότι θα συνδράμει τους δήμους και τις Περιφέρειες, θα καταγράψει τις εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί, σε ποιές τιμές και τι απομένει να απαλλοτριωθεί, «για να μη συνεχιστεί το πάρτι με τις απαλλοτριώσεις».
Μεταξύ άλλων ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα αιτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που θα ικανοποιηθούν, για τη δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου στην οδό Σβώλου, στην ανάπλαση της περιοχής γύρω από τον Ι.Ν. Αγίου Μηνά. Άλλα τρία αιτήματα που εξετάζει το Υπουργείο, είναι η διαπλάτυνση της Παλιάς Παραλίας με πεζόδρομο, η διάνοιξη της οδού Ψελλού στη Θεσσαλονίκη και η διάνοιξη της οδού Πόντου στην Καλαμαριά.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV