14.09.2020
Με 12 νέα επενδυτικά πλανά για τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη επιδιώκεται η απεξάρτησή τους από την παραγωγή λιγνίτη καθώς και η αποκατάσταση των θέσεων εργασίας που θα καταργηθούν κατά την περίοδο της δίκαιης μετάβασης.
Την προηγούμενη εβδομάδα κατά την παρουσίαση του masterplan της απολιγνιτοποίησης ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε σε 70 επενδυτικά πλάνα που έχουν κατατεθεί για τις εν λόγω περιοχές. Από αυτά τα 16 έχουν εγκριθεί, ενώ μπορούμε να μιλάμε ήδη για 5 εξ αυτών «με όνομα και επώνυμο».
Οι επενδύσεις στη Δ. Μακεδονία
Για τη Δ. Μακεδονία το Masterplan περιλαμβάνει τις εξής 7 επενδύσεις:
- Αρχικά τις απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση των γαιών με το συνολικό τους κόστος να ανέρχεται στα 290 εκατ. ευρώ έως το 2028. Υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας.
- Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2,3 GW. Η σταδιακή κατασκευή τους θα ξεκινήσει από το 2024 με κύκλο εργασιών περί τα 200 έως 220 εκατ. ευρώ ανά έτος και την επένδυση να εκτιμάται στα 1.4 με 1.6 δις. ευρώ. Κατά την περίοδο της κατασκευής υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν 2500 θέσεις εργασίας ενώ κατά τη λειτουργία του θα δημιουργηθούν 400.
- Η δημιουργία ενός κέντρου έρευνας σε καθαρή ενέργεια μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ) στην οποία θα συμμετέχει το πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας. To ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 50 με 60 εκατ. ευρώ . H σχεδίαση, η ανάπτυξη και η κατασκευή του κέντρου θα χρειαστεί 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ υπολογίζεται πως κατά την κατασκευή θα δημιουργηθούν 400 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη λειτουργία του θα δημιουργηθούν 2200 θέσεις (εφόσον η ανάπτυξη της δυναμικότητας έχει αγγίξει το 60% με 70% έως το 2028).
- Το επόμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος παραγωγής προϊόντων που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών θα ανέρχεται σε 400 εκατ. σε ετήσια βάση. Το βιομηχανικό αυτό πάρκο υπολογίζεται πως θα έχει κατασκευαστεί σε μία διετία ύστερα από την έκδοση της οικοδομικής άδειας, περίοδο κατά την οποία θα δημιουργηθούν έως και 200 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη λειτουργία του θα δημιουργηθούν περίπου 600.
- Άλλο ένα πλάνο αφορά τη δημιουργία μονάδας υδροπονίας ντομάτας και ΣΥΘΗΑ 400 MW από ιδιώτες επενδυτές. Η συνολική επένδυση θα ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών θα φτάσει τα 60 εκατ. ανά έτος. Για την ολοκλήρωση του έργου (κατά την περίοδο της κατασκευής αναμένεται να δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας) υπολογίζεται πως θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες και είναι πιθανό πως οι μονάδες θα λειτουργούν έως το 2024 (υπολογίζονται 700 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας).
- Ακολουθεί η ανάπτυξη του οικοσυστήματος του οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Β. Ιταλίας μέσω της αναβάθμισης των ιδιωτικών μονάδων παραγωγής και της δημιουργίας καταλυμάτων σε υφιστάμενα και νέα οινοποιία. Οι επενδύσεις θα ανέρχονται στα 20 με 25 εκατ. ευρώ και ενδέχεται να ολοκληρωθούν έως το 2025 δημιουργώντας 100 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 300 κατά τη λειτουργία. Μέσω του έργου αυτού επιδιώκεται η αναβάθμιση του brand της περιοχής, η δημιουργία εξαγωγικής δύναμης και η προσέλκυση ευκατάστατου τουρισμού.
- Το τελευταίο, αλλά μη εξαιρετέο, επενδυτικό πλάνο αφορά τη δημιουργία μίας πρότυπης κλινικής αποκατάστασης χωρητικότητας 200 κλινών μέσω ΣΔΙΤ. Η συνολική επένδυση εκτιμάται στα 50 με 60 εκατ. ευρώ και αναμένεται ο ετήσιος κύκλος εργασιών να αγγίζει τα 7 έως 10 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο θα αποκτήσει προστιθέμενη αξία μέσω της προσέλκυσης ιατρικού τουρισμού. Η ανέγερση της κλινικής (κατά τη διάρκεια της οποίας θα δημιουργηθούν έως και 400 θέσεις εργασίας) θα χρειαστεί μία τριετία και η λειτουργία (κατά την οποία θα δημιουργηθούν 1000 θέσεις εργασίας) αναμένεται έως το 2026.
Οι επενδύσεις στη Μεγαλόπολη
Για τη Μεγαλόπολη το masterplan περιλαμβάνει 5 επενδύσεις:
- Οι εργασίες αποκατάστασης γαιών που ανέρχονται στα 65 εκατ. ευρώ έως και το 2028 και αναμένεται να δημιουργήσουν 200 θέσεις εργασίας.
- Η ανάπτυξη φ/β πάρκων συνολικής ισχύος 550 MW. Η επένδυση εκτιμάται περί τα 350 με 400 εκατ. ευρώ με τον ετήσιο κύκλο εργασιών να υπολογίζεται στα 50 με 60 εκατ. ευρώ. Τα πάρκα θα κατασκευαστούν σταδιακά έως το 2024 δημιουργώντας 600 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη λειτουργία τους θα δημιουργηθούν 100 θέσεις.
- Ανάπτυξη μονάδας παραγωγής πρώτων υλών για φαρμακευτικά προϊόντα. Η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ με τον ετήσιο αναμενόμενο κύκλο εργασιών να υπολογίζεται στα 150 εκατ. Προβλέπεται η σταδιακή κατασκευή 5 μονάδων, η οποία θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2025 δημιουργώντας 350 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη λειτουργία τους θα δημιουργηθούν 1100 θέσεις.
- Δημιουργία μονάδων «έξυπνης» κτηνοτροφίας και ζωοτροφών σε έκταση 50 στρεμμάτων. Η επένδυση εκτιμάται στα 30 με 40 εκατ. ευρώ και ανά έτος ο κύκλος εργασιών θα αγγίζει τα 15 εκατ. Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται πως θα διαρκέσει 12 έως 18 μήνες και θα δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των μονάδων, ενώ κατά τη λειτουργία θα τους δημιουργηθούν 400 θέσεις.
- Κατασκευή πρωτότυπου θεματικού πάρκου περιπέτειας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Το ύψος της επένδυσης θα ανέρχεται στα 30 με 40 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών στα 5 έως 9 εκατ. σε ετήσια βάση. Η ανέγερση (για την κατασκευή υπολογίζεται η δημιουργία 300 θέσεων εργασίας) υπολογίζεται στα 2 χρόνια και το πάρκο αναμένεται να λειτουργήσει το 2025 προσφέροντας 600 θέσεις εργασίας.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας