Νίκος
Καραγιάννης

Το επόμενο 12μηνο αναμένεται να κλείσουν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι διαγωνισμοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία η χρηματοδότηση τους. Τα περισσότερα έργα τα οποία έχουν δημοπρατηθεί είναι σε ώριμη φάση και θα τα βλέπουμε να κλείνουν ένα προς ένα μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Για το επόμενο διάστημα όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας θα υπογραφούν τα σημαντικά έργα για την ύδρευση Αρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας, το Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο και το Ιωάννινα-Κακαβιά ύψους 600 εκατ. ευρώ κλείνοντας μια πρώτη τριάδα.

Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε και τους εμβόλιμους διαγωνισμούς για τα έργα αποκατάστασης στην Κεντρική Ελλάδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ (οδικά-σιδηροδρομικά) που εκτιμάται από το υπουργείο πως θα συμβασιοποιηθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το σύνολο αυτών των παραπάνω έργων φτάνει σωρευτικά τα 2 δισ. ευρώ.

Το επόμενο διάστημα όμως αναμένεται να κλείσουν και οι διαγωνισμοί για τα έργα-ΣΔΙΤ για τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία και μέχρι το τέλος του έτους το έργο για τα 5 Αστυνομικά Μέγαρα. Σε ώριμη φάση είναι και ο διαγωνισμός-ΣΔΙΤ για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών με εκκρεμότητα την υποκατάσταση της Redex.

Πολύ πιθανόν είναι να δούμε να κλείνει και ο διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ μέσα στο έτος καθώς είμαστε σε προχωρημένη φάση της διαδικασίας.

Επόμενοι στόχοι είναι να κλείσουν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2025 τα υπόλοιπα μεγάλα υπό δημοπράτηση έργα του υπουργείου και των φορέων του. Ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ τον προσεχή Νοέμβριο, αναμένεται και η τύχη του διαγωνισμού για το έργο της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης.

Στις αρχές του 2025 αναμένονται προσφορές για τρία μεγάλα οδικά έργα: το Τυμφρηστός-Καρπενήσι, έργο ύψους 200 εκατ. ευρώ και τους δύο άξονες με ΣΔΙΤ Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη.

Μέσα στο 2025 εκτιμάται πως θα δοθούν προσφορές για την επέκταση της γραμμής του Μετρό προς Ίλιον, έργο ύψους 680 εκατ. ευρώ. Θα είναι η πρώτη επέκταση της κόκκινης γραμμή μετά το 2013 όταν έφτασε σε Ελληνικό και Ανθούπολη.

Βέβαια, το μεγαλύτερο έργο του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, είναι ο διαγωνισμός παραχώρησης του κεντρικούς τμήματος του ΒΟΑΚ Χανιά-Χερσόνησος. Η διαδικασία είναι προχωρημένη, προσωρινή ανάδοχος είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και σε εκκρεμότητα είναι να κλείσει το θέμα των προσφυγών για την παράκαμψη Ηρακλείου. Αν δεν υπάρξει άλλη καθυστέρηση, είναι αρκετά πιθανό να δούμε το έργο να υπογράφεται το 2025.

Η χρηματοδότηση

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ως προτεραιότητα να κλείσει η χρηματοδότηση στους διαγωνισμούς που τρέχουν. Αφού κλείδωσαν τα σημαντικά έργα άρδευσης-ύδρευσης, προχωρά στο “κλείδωμα” και των υπόλοιπων έργων που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία ενώ τρέχει παράλληλα και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας στα έργα.

Το ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι ένα μεγάλο άπλο σε αυτή την προσπάθεια και στο υπουργείο πέρα από το πρόγραμμα Μεταφορές που είναι το βασικό του εργαλείο, έχει και το πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή για έργα όπως αυτά που κλείδωσαν πρόσφατα.

Επίσης έχει καταθέσει προς έγκριση στο CEF II νέα σιδηροδρομικά έργα 900 εκατ. ευρώ με την απόφαση να αναμένεται σύντομα. Τον προσεχή Οκτώβριο ξεκινά και η υποβολή πρόσθετων έργων για το CEF III με τις εγκρίσεις να τοποθετούνται στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ακόμα ένα όπλο που έχει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το ΠΔΕ που αυξήθηκε σημαντικά και μπορεί να συμβάλλει πιο δραστικά στην υλοποίηση έργων. Αυτή η αύξηση ήδη χρησιμοποιείται συμπληρωματικά σε έργα που είναι υπό δημοπράτηση.

Τέλος, όπλο παραμένουν και οι παραχωρήσεις καθώς αποτελεί πιθανότητα, έργα όπως οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού να προχωρήσουν σε αυτό το μοντέλο. Αντίθετα οι ΣΔΙΤ φαίνεται πως για το υπουργείο έχουν φτάσει στο απώγειο τους και δύσκολα θα δούμε επιπλέον των υφιστάμενων έργων να δημοπρατούνται και νέα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV