Newsroom

Ολοκληρώθηκαν οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου με επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σχηματίζει αυτοδύναμη Κυβέρνηση με 158 βουλευτές. Τα σενάρια για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου θέτουν ως ισχυρό «υποψήφιο» για το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας τον Αντιπρόεδρο του κόμματος, κο Κωστή Χατζηδάκη.

Όποιος κι αν αναλάβει τελικά το νευραλγικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πάντως, θα κληθεί να διαχειριστεί μια σειρά από ανοιχτά «μέτωπα» τα οποία έχουν άμεση σχέση τόσο με την αναδιάρθρωση της εγχώριας ενεργειακής αγοράς όσο και με σημαντικές εξελίξεις σε επίπεδο έργων υποδομών που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Υπό αυτή την έννοια, οι κινήσεις που θα ακολουθήσει η νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση μέσα στο έτος, αναμένεται να αφήσουν έντονο αποτύπωμα και να διαμορφώσουν νέα δεδομένα για την επόμενη μέρα, με αιχμή του δόρατος την αποεπένδυση των λιγνιτικών και το «συμμάζεμα» της ΔΕΗ, τις δρομολογούμενες αποκρατικοποιήσεις σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ αλλά και τη Νότια Αποθήκη Νότιας Καβάλας καθώς και την υλοποίηση της κρίσιμης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Υπενθυμίζεται πως αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο οικονομικός στόχος του φετινού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε 1,53 δισ. ευρώ. Ας ρίξουμε όμως μια πιο αναλυτική ματιά στα πρώτα και πολύ σημαντικά ανοιχτά «μέτωπα» που αναμένεται να διευθετηθούν ή να προχωρήσουν από τη νέα Κυβέρνηση:

Οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, οι δρομολογούμενες αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ενέργεια, ενώ από αυτές εξαρτώνται και τα έσοδα που θα εισπράξει στα ταμεία του το ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά από 2 ατυχείς εκβάσεις των προηγούμενων διαγωνισμών σε ΔΕΗ και ΕΛΠΕ και τα αρκετά κωλύματα στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, η οποία προχωρά βραδέως, οι κινήσεις πρέπει αν μη τι άλλο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω πλεύσεις σε άγνωστα ύδατα, ειδικά σε περιπτώσεις που φέρουν έναν αντικειμενικό βαθμό δυσκολίας, όπως η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε μία γενικότερα αρνητική συγκυρία για τα ορυκτά καύσιμα, λόγω της στροφής που υπάρχει πλέον στην «πράσινη ενέργεια».

Παράλληλα, εξελίξεις αναμένουμε και στο μέτωπο της πώλησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, του (σχεδόν) εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή «Νότιος Καβάλα». Το έργο συνίσταται στην αξιοποίηση του σχεδόν εξαντλημένου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS).

Χρηματιστήριο Ενέργειας

Σε αναμονή βρισκόμαστε και για τη λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Α.Ε.» (ΕΧΕ), που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του λεγόμενου target model (μοντέλου στόχου) που πρέπει να υιοθετήσει η χώρα βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα επιτευχθεί η δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς , η οποία θα καταστεί εφικτή μεταξύ άλλων και με την πραγματοποίηση κρίσιμων έργων διακρατικών ενεργειακών διασυνδέσεων.

Ως γνωστόν, το Χρηματιστήριο Ενέργειας αρχικά σχεδιαζόταν να ξεκινήσει τη λειτουργία του από πέρυσι τον Αύγουστο ωστόσο αυτή τελικά μετατέθηκε για το Γ’ τρίμηνο του 2020.

Τα μεγάλα ενεργειακά έργα

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η εξέλιξη των διαγωνισμών και η εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης για το έργο της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, από την εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection», με συνολικό προϋπολογισμένο κόστος στα 1,13 δισ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

Το έργο σχεδιάζεται να παραδοθεί σε λειτουργία μέσα στο 2022 δίνοντας την πλέον αξιόπιστη λύση για την ενεργειακή επάρκεια της μεγαλονήσου επιφέροντας σημαντική ελάφρυνση των χρεώσεων ΥΚΩ για τους καταναλωτές ολόκληρης της Ελλάδας, οι οποίες αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως και αφορούν την ηλεκτροδότηση του μεγαλύτερου απομονωμένου ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Σημαντικές εξελίξεις σε δεύτερο χρόνο περιμένουμε όμως για εξίσου σημαντικά έργα υποδομών όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου IGI Poseidon και EastMed που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε στάδιο προχωρημένων μελετών και ωρίμανσης.

Άξιες αναφοράς φυσικά είναι και οι παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της χώρας, η οποίες, εν δυνάμει και αν επιβεβαιωθούν τα αισιόδοξα σενάρια από πλευράς αποθεμάτων, θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα για πρώτη φορά παραγωγό και εξαγωγέα ενέργειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου στην περιοχή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα συντελεστούν τεκτονικές αλλαγές σε επίπεδο ενεργειακών έργων οι οποίες αν συνοδευτούν με σωστούς χειρισμούς θα μπορέσουν όντως να μετατρέψουν τη χώρα σε έναν πολυπόθητο «ενεργειακό κόμβο», που τόσο πολύ συζητείται.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μόλις ο νέος Υπουργός αναλάβει τα καθήκοντά του και παρουσιάσει τις προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα Κυβέρνηση για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV