Νίκος
Καραγιάννης

Κοινές ομάδες των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών-Μεταφορών έχουν συστηθεί για να αντιμετωπιστεί η χωρίς προηγούμενο κρίση που έχει πλήξει τις αερομεταφορές της χώρας. Αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες έχουν τεθεί νοκ άουτ και ζητείται πλέον μία επανεκκίνηση του κλάδου.

Τόσο ο ΔΑΑ όσο και η Fraport Greece που διαχειρίζονται τα σημαντικότερα αεροδρόμια της χώρας και έχουν βιώσει μία συντριπτική μείωση της επιβατικής κίνησης, κατά 99%, έχουν στείλει επιστολές γνωστοποίησης γεγονότος, προτείνοντας ταυτόχρονα μέτρα ενίσχυσης για να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη περίοδος και βλέποντας τις παγκόσμιες εξελίξεις στο θέμα των αερομεταφορών.

Μερικά από τα μέτρα αυτά, είναι η μετάθεση των πληρωμών ΦΠΑ, των αεροναυτικών τελών, ο ετεροχρονισμός ετήσιας αμοιβής παραχώρησης και οι διευκολύνσεις δανείων με εγγύηση Δημοσίου.

Σε επιστολή του ο γενικός διευθυντής του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης, γνωστοποιεί ότι η εταιρεία αεροδρομίου επιφυλάσσεται για την εκπλήρωση των προσεχών υποχρεώσεών της προς το Ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες απορρέουν από τη ΣΑΑ. Μάλιστα κάνει γνωστό ότι η ΔΑΑ έχει ήδη υποβάλει αίτημα και βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για αναβολή των δόσεων που οφείλει η εταιρεία αεροδρομίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξετάζονται πολλές παράμετροι για την στήριξη του κλάδου και την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες θα διεξαχθεί μία συνάντηση φορέων του κλάδου και των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων με στόχο τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη επιβίωσης αρχικά αλλά και τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.

Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα που έρχονται από σημαντικές πηγές των αερομεταφορών μιλούν για ένα διάστημα που θα πάρει από 18 μήνες έως και 3 χρόνια για να φτάσουμε στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως μία πρώτη κίνηση στήριξης των αεροπορικών,  θα αναστείλει για ένα δίμηνο την πληρωμή τελών αεροδρομίου για την Sky Express και την Aegean η οποία με τη σειρά της έχειςβάλει πλάτη, διαθέτοντας μέρος του στόλου της για τη μεταφορά υγειονομικού υλικού και όχι μόνο.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ 1 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Από την παγκόσμια κρίση, σύμφωνα με αναφορά της McKinsey & Company προκύπτει πως ανάμεσα σε 30 μεγάλες παγκόσμιες βιομηχανίες οι δύο πιο σοβαρά πληγείσες, είναι οι αερομεταφορές και ο αεροπορικός τουρισμός με μία εκτιμώμενη πτώση 50% για το 2020. Η πτώση αυτή μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο συνδυασμός ακυρώσεων και κυβερνητικών μέτρων παγκοσμίως εκτιμάται ότι έχει κοστίσει στον κλάδο των αερομεταφορών μέχρι σήμερα το αστρονομικό ποσό του 1τρισ. ευρώ.

Σε άρθρο του Ilia Lioutov, Senior Manager of Economics and Policy στην ACI World γίνεται λόγος για την ανάγκη ύπαρξης ενός μνημονίου για τα αεροδρόμια. Για την επαναφορά των αεροδρομίων προτείνεται να δοθούν επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, δάνεια με προνομιακό επιτόκιο, αναβολή της αποπληρωμής δανείων με την κυβέρνηση, τραπεζικές εγγυήσεις αλλά και κυβερνητικές εγγυήσεις για δάνεια που συνάπτονται από αεροδρόμια με ξένες εταιρείες δανεισμού.

ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ  ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

Η κρίση όμως στις αερομεταφορές δεν σταματά στα αεροδρόμια που λειτουργούν αλλά αγγίζει και αυτά που κατασκευάζονται. Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, στην Κρήτη, σημειώνουν πως και εδώ θεωρητικά υπάρχει θέμα το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει  πιθανή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως όπως και οι υπόλοιπες παραχωρήσεις έτσι και αυτή που αφορά το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, έχει στείλει επιστολή γνωστοποίησης γεγονότος ανωτέρας βίας που περιλαμβάνεται στους όρους της σύμβασης.

Εδώ το ζήτημα είναι διαφορετικό από ότι στις άλλες παραχωρήσεις. Περίπου το 30% της χρηματοδότησης, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Υποδομών, έρχεται από το “ηρακλειόσημο” (το αντίστοιχο του σπατόσημου), δηλαδή ένα τέλος ανά επιβάτη που χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο του Ηρακλείου και που κατευθύνεται στην κατασκευή του αεροδρομίου. Από το “ηρακλειόσημο” που χρεώνεται την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου, το 65% ανακατευθύνεται στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Το ζήτημα εδώ διαφοροποιείται στο γεγονός πως για όσο διαρκεί το lockdown και οι απαγορεύσεις πτήσεων, τότε είναι επόμενο να ζητηθεί αποζημίωση που να καλύπτει την απώλεια του εσόδου αυτού. Εκεί που πιθανόν να γίνεται πιο περίπλοκη η εξίσωση, είναι μετά το τέλος των απαγορεύσεων αυτών καθώς η επίπτωση της κρίσης και η επαναφορά στην επιβατική κίνηση του 2019, από παράγοντες της αγοράς εκτιμάται ότι θα πάρει αρκετό καιρό.

Αυτή η απώλεια εσόδων που σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις την κάνουν ιδιαίτερα σημαντική, ίσως αποτελέσει σημείο επεξεργασίας τόσο για το υπουργείο ΥΠΟΜΕ, όσο και για τον παραχωρησιούχο. Πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρουν στο ypodomes πως σε κάθε περίπτωση θα στηριχθεί χρηματοδοτικά το έργο καθώς όπως αναφέρουν, “έγινε αγώνας για να φτάσει στο σημείο να ξεκινήσει, δεν πρόκειται μείνει απροστάτευτο”. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξετάζονται διάφορα σενάρια που φτάνουν μέχρι και σε αίτημα περαιτέρω χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV