Τα 90 MW αιολικής ισχύος «άγγιξε» η πορτογαλική EDPR στην Ελλάδα

Διευρύνει την παρουσία της η EDP Renovaveis στην ελληνική αγορά, μετά και από την κατακύρωση πρόσθετης ισχύος 30 MW αιολικών στον πρόσφατο διαγωνισμό που διενήργησε η ΡΑΕ για νέα έργα ΑΠΕ, με το συνολικό «αποτύπωμα» της εταιρείας εν Ελλάδι να ανέρχεται πλέον σε 90 MW.

Ο βραχίονας ανανεώσιμης ενέργειας της «πορτογαλικής ΔΕΗ», Energias de Portugal SA, με ισχυρή θέση στην Ιβηρική, σχεδιάζει την ανάπτυξη αιολικού πάρκου στο Χαλκοδόνιο όρος, στην περιοχή του Βελεστίνου Μαγνησίας, στη Θεσσαλία, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022, όπως γνωστοποιήθηκε και από την ίδια την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο 2018, ο πορτογαλικός κολοσσός είχε εξασφαλίσει αιολικό πάρκο ισχύος 15 MW, που θα κατασκευαστεί στη θέση Αετορράχη του Δήμου Αμυνταίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με προοπτική εμπορικής λειτουργίας έως το 2021 ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, στη δημοπρασία του Ιουλίου 2018, εξασφάλισε ισχύ επιπλέον 45 MW για την κατασκευή αιολικού πάρκου στο Λιβάδι Ευβοίας.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΕ, στα φωτοβολταϊκά, συμμετείχαν συνολικά 68 έργα και υποβλήθηκαν 275 προσφορές ενώ αντίστοιχα στα αιολικά συμμετείχαν συνολικά 12 έργα και υποβλήθηκαν 37 προσφορές που έγιναν αποδεκτές από το σύστημα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

Η κατακυρωθείσα  φωτοβολταϊκή ισχύς ανήλθε σε 142,88 ΜW (η αδιάθετη ισχύς ήταν μόλις 0,15 MW) και η αιολική ισχύς στα 179,5 MW (αδιάθετη ισχύς στα 7,4 MW).

Στις εταιρείες που «κλείδωσαν» επίσης μερίδα της δημοπρατούμενης ισχύος για νέα έργα ΑΠΕ, μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται -και για τις 2 τεχνολογίες- παίκτες με δυναμική παρουσία στο χώρο όπως οι: Spes Solaris, Εξάλκο, Volterra, Nostira και Μυτιληναίος.