Νίκος
Καραγιάννης

Συνεχίζεται η αντίστροφη μέτρηση στο μεγάλο έργο για την ολοκλήρωση των της βασικής γραμμής για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και της επέκτασης προς Καλαμαριά. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει πως μέσα στο 2024 θα λειτουργήσει το Μετρό της πόλης, ένα έργο που αναμένεται εδώ και αρκετά χρόνια και έχει περάσει κυριολεκτικά από 40 κύματα.

Μπορεί να λύθηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν με διάφορα θέματα με κυρίαρχο της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου (λόγω των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν εκεί το 2013 και έκτοτε μέχρι και το 2022 είχαν σταματήσει οι εργασίες) , είμαστε όμως πλέον σε ένα αγώνα δρόμου για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό μέρος.

Δεκατρείς σταθμοί, ένα αμαξοστάσιο και επιπλέον πέντε σταθμοί για την επέκταση προς τα ανατολικά έχουν στόχο να συμβάλουν στη λειτουργια της πόλης και η κατασκευή αντί να είναι μια γιορτή αναβάθμισης της Θεσσαλονίκης, έφτασε να είναι μια αγχωτική εμπειρία.

Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος και θα χρειαστεί ένα διαρκές σπριντ για να γίνει εφικτή όχι μόνο η ολοκλήρωση αλλά και η πολυπόθητη έναρξη λειτουργίας της βασικής γραμμής. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να επιτευχθούν από την Ελληνικό Μετρό 7+1 ορόσημα ή βήματα για να φτάσουμε στη μέρα που η πόλη θα γιορτάσει την αρχή της εμπορικής λειτουργίας του δικού της Μετρό. Ποια είναι όμως αυτά;

Τι έγινε μέσα μέσα στο 2023

Μέσα στο 2023  μέχρι σήμερα,  έχει ολοκληρωθεί η επιδομή (οι γραμμές δηλαδή) στο σημείο που διανοίχθηκε η σήραγγα στη Βενιζέλου  και τα βασικά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα. Παράλληλα ξεκίνησαν οι δοκιμές των συρμών (πρώτα σε manual και μετά σε driverless mode) σε όλο το μήκος της γραμμής, από το Αμαξοστάσιο μέχρι τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Αυτό ήταν ίσως το μεγαλύτερο βήμα για το Μετρό, καθώς για πρώτη φορά στη βασική γραμμή κινούνται συρμοί σε όλο το μήκος της γραμμής, και πλέον μπορούμε να δούμε τον συρμό να πηγαίνει από άκρη σε άκρη. Επίσης  ξεκίνησε από τα τέλη Μαρτίου η σταδιακή επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Βήμα 1: Να ολοκληρωθεί πλήρως η εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σε όλους τους σταθμούς και στο αμαξοστάσιο.

Βήμα 2: Να ολοκληρωθούν πλήρως οι σταθμοί -πλην Βενιζέλου- τον Σεπτέμβριο με τελευταίο τον σταθμό ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.

Βήμα 3: Να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός – ΣΔΙΤ για τον φορέα λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο διεθνής αυτός διαγωνισμός έχει πλέον ανάδοχο το σχήμα ΑΤΜ-EGIS και γίνεται αγώνας δρόμου για την υπογραφή της σύμβασης στις αρχές Φθινοπώρου.

Βήμα 4: Να αποδοθούν όλοι οι δρόμοι και επιφάνειες που έχει γίνει εργοταξιακή κατάληψη. Θα είναι η πρώτη φορά που η πόλη θα μπορέσει να αποκτήσει την πρότερη μορφή της – με την προσθήκη του Μετρό – μετά από 15 χρόνια. Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει στις αρχές του Φθινοπώρου.

Βήμα 5: Να ολοκληρωθεί πλήρως ο 13ος σταθμός της βασικής γραμμής, ο σταθμός ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Η αποπεράτωση του εκτιμάται ότι θα γίνει τέλος Φθινοπώρου.

Βήμα 6: Να ολοκληρωθούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια και να τοποθετηθούν ακυρωτικά μηχανήματα (με πύλες εισόδου-εξόδου) σε όλους τους σταθμούς.

Βήμα 7: Να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της εταιρείας λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης καθώς θα αναλάβει τα ηνία για την καθημερινή λειτουργία και συντήρηση του μέσου. Αυτό είναι το τελευταίο βήμα που θα μας οδηγήσει στα εγκαίνια του Μετρό, 18 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής μέσα στο 2024.

Ποιοι είναι οι σταθμοί που θα λειτουργήσουν

Οι πρώτοι σταθμοί Μετρό της Θεσσαλονίκης που θα λειτουργήσουν για την 1η και βασική γραμμή είναι: ΝΕΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΠΑΠΑΦΗ, ΕΥΚΛΕΙΔΗ, ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ, 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ, ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ. Τα έργα διεξάγει η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-WEBUILD-HITACHI.

Βήμα 7+1: Μετά τη λειτουργία της βασικής γραμμής το τελευταίο βήμα θα αποτελέσει η ολοκλήρωση και της 2ης γραμμής, της επέκτασης προς Καλαμαριά που θα οριστικοποιήσει την πρώτη φάση λειτουργίας του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο στόχος είναι αυτό να επιτευχθεί το καλοκαίρι του 2024.

Η 2η γραμμή, θα έχει κοινούς σταθμούς με την 1η γραμμή από τον Ν.Σ. Σταθμό μέχρι τον σταθμό 25ης Μαρτίου. Εκεί θα διακλαδώνεται προς τα νοτιο-ανατολικά με τους σταθμούς ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ. Τα έργα διεξάγει η ΑΚΤΩΡ. Ανεξάρτητος Μηχανικός του έργου είναι η ΣΑΛΦΩ.

Η ολοκλήρωση και λειτουργία της βασικής γραμμής έχουν να ξεπεράσουν και άλλες προκλήσεις πέρα από το έργο. Η προεκλογική περίοδος μπορεί να σημάνει χαμηλότερους ρυθμούς, πράγμα σύνηθες στη χώρα μας. Επίσης να μην υπάρξουν απρόοπτα της τελευταίας στιγμής, έχουμε δει στο παρελθόν να συμβαίνουν και σε έργα Μετρό στην Αθήνα.

Αυτό που είναι θεμελιώδους σημασίας για την ίδια την πόλη είναι να μπορεί να γιορτάσει εγκαίρως την έναρξη του Μετρό που θα της δώσει άλλες δυνατότητες ανάπτυξης και θα βοηθήσει στην ελάφρυνση του κυκλοφοριακού, των αστικών μετακινήσεων και τελικά της ποιότητας ζωής της πόλης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV