Τα περίφημα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (PCI) είναι κρίσιμα διακρατικά έργα υποδομών που στοχεύουν να διασυνδέσουν τα ενεργειακά συστήματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να χαρακτηριστεί ένα έργο ως PCI, πρέπει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας σε τουλάχιστον δύο χώρες της ΕΕ, να ενισχύει τον ανταγωνισμό και να ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, διαφοροποιώντας τις πηγές προμήθειας και συμβάλλοντας στους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της Ένωσης με ολοένα μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Προτεραιότητα, στο πλαίσιο αυτό, έχουν έργα που ανήκουν στους, συνολικά 9 διαδρόμους και τις 3 θεματικές περιοχές (ανάπτυξη έξυπνων δικτύων, λεωφόροι ηλεκτρισμού και διακρατικά δίκτυα διοξειδίου του άνθρακα) που περιγράφονται στην στρατηγική TEN-E (Trans-European Networks for Energy).
Η λίστα των έργων αυτών ενημερώνεται κάθε 2 χρόνια, ενώ η πιο πρόσφατη επικαιροποίησή της έγινε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Η Ελλάδα, που υλοποιεί μια σειρά κρίσιμων ενεργειακών έργων εθνικής και Ευρωπαϊκής εμβέλειας δεν θα μπορούσε να λείπει, γεγονός που καταδεικνύει και την γεωστρατηγική σημασία της χώρας. Ποια είναι όμως τα ενεργειακά έργα Κοινού Ενδιαφέροντος που περνούν από τη χώρα μας και προδιαγράφουν την σημαντική αναβάθμισή της σε έναν υπολογίσιμο ενεργειακό κόμβο;
2η Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας
Η ηλεκτρική διασύνδεση, ικανότητας 2.000 MVA, μεταξύ των Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέα Σάντα (Eλλάδα) θα έχει συνολικό μήκος περί τα 130 χλμ. εκ των οποίων μόνο τα 29 χλμ. θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Η επένδυση στο ελληνικό τμήμα της γραμμής έχει εκτιμηθεί μεταξύ 8 και 10 εκατ. ευρώ. Φορείς υλοποίησης του έργου είναι ο ΑΔΜΗΕ και ο αντίστοιχος διαχειριστής του δικτύου στη γειτονική χώρα.
Ηλεκτρική Διασύνδεση Ισραήλ Κύπρου-Ελλάδας (Euroasia Interconnector)
Το έργο που βρίσκεται σε φάση τελικών μελετών αφορά την πόντιση καλώδιου 400 kV DC για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. Το έργο θα έχει μεταφορική ικανότητα 2000 MW και συνολικό μήκος περί τα 1.518 χλμ. Με σημείο εκκίνησης τη Hadera στο Ισραήλ, το καλώδιο θα κατευθυνθεί στην Κύπρο (Κοφίνου) με μήκος 329 χλμ., από την Κύπρο στην Κρήτη (Κορακιά) με μήκος 879 χλμ. για να καταλήξει στην Αττική και το ηπειρωτικό σύστημα της Ελλάδας, διανύοντας τα τελευταία 310 χλμ. Η διασύνδεση θα επιτρέπει την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δυο κατευθύνσεις. Είναι αξιοσημείωτο πως τα καλώδια κατά την υποβρύχια όδευσή τους αναμένεται, σε κάποια σημεία, να φτάσουν μέχρι και σε 2.600 μ. βάθος.
Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης στον ελληνικό χώρο εκτιμάται μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες του βυθού και άλλων παραμέτρων κατά την κατασκευή. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η EuroAsia Interconnector Ltd, μια κοινοπραξία εταιρειών αποτελούμενη από τις: ΔΕΗ, ΔΕΗ Quantum (Κύπρος), Quantum Energy (Κύπρος) και την Ισραηλινή Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Ελληνοβουλγαρικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (IGB)
Ο IGB προβλέπεται να συνδέσει το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με το αντίστοιχο Βουλγαρικό και τον TAP, έχοντας σαν αφετηρία την περιοχή της Κομοτηνής και καταλήγοντας στη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Ο IGB θα έχει μήκος 182 χλμ., και αρχική μεταφορική ικανότητα 3 δισ. κ.μ./έτος, με δυνατότητα αναβάθμισης στα 5 δισ. κ.μ./έτος. Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2018 και η εμπορική του λειτουργία το 2020.
Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης)
Το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης θα αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού, μέσω του οποίου, το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.
Η πλωτή μονάδα θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένη σε σταθερό σημείο και σε απόσταση 17,6 χλμ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την απέναντι ακτή της Μάκρης. Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στη δημιουργία μίας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας, δυναμικότητας παροχής έως 700.000 κυβικών μέτρων ανά ώρα ή 6,1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και αποθηκευτικής ικανότητας έως 170.000 κυβικών μέτρων (κ.μ.) υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Με ολοκληρωμένη την Μελέτη Βασικού Σχεδιασμού (FEED) και διευθετημένες τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, το έργο οδεύει πλέον προς την Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID) τον Μάρτιο του 2018, μετά την λήψη της οποίας θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευαστική φάση.
Διαδρατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP) θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία όπου θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP).
Η διαδρομή του TAP θα έχει μήκος 878 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 215 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 8 χλμ.). Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα περάσει ο TAP θα είναι τα 1.800 μέτρα στα αλβανικά όρη, ενώ το βαθύτερο σημείο που θα υποδεχθεί το υποθαλάσσιο τμήμα θα είναι τα 820 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η αρχική μεταφορική ικανότητα του TAP, η οποία ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (κ.μ.) φυσικού αερίου τον χρόνο, επαρκεί για την κάλυψη της ενέργειας που καταναλώνουν περίπου επτά εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη. Στο μέλλον, η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα μπορέσει… να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κ.μ. με την προσθήκη δύο ακόμη σταθμών συμπίεσης, επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά επιπρόσθετων ποσοτήτων ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας.
Αγωγός Φυσικού Αερίου EastMed και Αγωγός Poseidon
Ο αγωγός EastMed είναι άλλο ένα πολλά υποσχόμενο έργο που δείχνει να ωριμάζει ικανοποιητικά. Με συνολικό μήκος 1.900 χλμ., εκ των οποίων τα 1.300 υποβρύχια, ο EastMed θα έχει ως σημείο εκκίνησης το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Με εκτιμώμενη ικανότητα 320-350 GWh/d, που θα μπορούσε να αγγίξει και τις 510 GWh/d, αναλόγως και με τα ευρήματα ανοιχτά της Κρήτης από όπου και θα διέρχεται, ο EastMed αποτελεί ένα δυνητικά τεράστιο ενεργειακό project με κόστος 6,2 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται να είναι ο βαθύτερος και μακρύτερος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο.
Ο EastMed σε αδρές γραμμές, θα ακολουθήσει την εξής όδευση: Κοίτασμα Ανατολικής Μεσογείου-Κύπρος-Κρήτη-Πελοπόννησος-Δυτική Ελλάδα. Φορέας υλοποίησης του έργου έχει οριστεί η IGI Poseidon S.A., εταιρεία που έχει αναλάβει επίσης την κατασκευή της απόληξης του αγωγού στην Ιταλία ως ξεχωριστό έργο (αγωγός Poseidon) με μία υποβρύχια σύνδεση περίπου 210 χλμ. καθώς και τον αγωγό φυσικού αερίου IGB μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (από κοινού με την Bulgarian Energy Holding).
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV