Connect with us

Έργα πόλης

Tα 4 νέα μεγάλα εμπορικά κέντρα που άλλαξαν τον εμπορικό χάρτη της Αττικής!

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί η ραγδαία οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία 3 χρόνια να έχει αλλάξει πολλά στην καθημερινότητα όλων μας, ωστόσο μεγάλες επενδυτικές προσπάθειες στο χώρο του λιανεμπορίου έφεραν επίσης τα πάνωκάτω στον εμπορικό χάρτη της Αττικής!

Από τον περασμένο Νοέμβριο, 4 μεγάλα εμπορικά κέντρα, με την ευρύτερη έννοια του όρου, άνοιξαν τις πύλες τους στα 5 εκατομμύρια κατοίκους της Αττικής!

 

Μάλιστα. η γεωγραφική τους κατανομή σε όλες τις γωνιές της Αττικής, οδήγησε και οδηγεί ακόμη σε μεγάλες αλλαγές σε όλες αυτές τις περιοχές: αλλαγή εμπορικών – αγοραστικών συνηθειών, νέα στέκια, αναβάθμιση περιοχών κ.ά.

Με εξαίρεση τα βόρεια προάστια, τα οποία βρήθουν μεγάλων εμπορικών κέντρων, με το Athens Mall να έχει ξεκινήσει το χορό, νέα μεγάλα εμπορικά κέντρα απέκτησαν όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής: τα νότια προάστια (Athens Metro Mall), το κέντρο (Athens Capitol), τα δυτικά προάστια (River West) και τα ανατολικά προάστια (McArthurGlen Designer Outlet).

ATHENS METRO MALL – ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Το Metro Mall άνοιξε τις πύλες του στις 30 Νοεμβρίου και να εισάγει την ένοια του mall στα νότια προάστια. Η επισκεψιμότητα τις πρώτες μέρες ξεπέρασε τα 100.000 άτομα τις 3 πρώτες μέρες! Το πρώτο Σάββατο της λειτουργίας του μέσα στο εμπορικό κέντρο βρέθηκαν συνολικά 60.000 άτομα.

Advertisement

Η κυριαρχία του Metro Mall στην περιοχή θα είναι σίγουρη για τα επόμενα χρόνια καθώς σε ακτίνα χιλιομέτρων δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο αλλά και δεν υπάρχει σχεδιασμός για κάτι παρόμοιο με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να τρίβουν τα χέρια από ικανοποίηση.

Η θέση του εμπορικού κέντρου στην συμβολή της Λ Βουλιαγμένης με την Ηλιουπόλεως και η κομβική του θέση σε συνδυασμό με το σταθμό Μετρό που είναι ακριβώς πάνω στην είσοδο του σταθμού εγγυούνται την συνεχή ροή κόσμου σε ένα σημείο της πόλης που πριν από λίγα χρόνια όλοι προσπερνούσαν αδιάφοροι.

Ο νέος «ναός» της κατανάλωσης προσφέρει εκτός άλλων στους επισκέπτες του και διάφορα events με συγκροτήματα και μουσικές παραστάσεις για όλους ενώ τα 85 καταστήματα και τα 18 εστιατόρια είναι αρκετά για την εξαργύρωση της παρουσίας σε ψώνια και γρήγορο φαγητό.

Τέλος το εμπορικό κέντρο διαθέτει σουπερ μάρκετ και κινηματογράφους με 5 αίθουσες για την ολοκλήρωση της διασκέδασης σε ένα χώρο all in one.

ATHENS CAPITOL – Γ’ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ / ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Το Αthens Capitol βρίσκεται στη γωνία των οδών Ιουλιανού και Γ’ Σεπτεμβρίου και έχει συνολική μικτή επιφάνεια 30.000 τμ.Το κόστος κατασκευής του έφθασε τα 45 εκ. ευρώ ενώ αναμένεται να δέχεται περισσότερους από 3 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

Σημαντικό στοιχείο του design, είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του κτίριου, με ενδεικτική αναφορά στην εξαιρετική θερμομόνωση και σκίαση στις εξωτερικές γυάλλινες επιφάνειες για ελαχιστοποίηση των φορτίων του προηγμένου συστήματος κλιματισμού, στην συλλογή και διαχείριση των υδάτων βροχής για άρδευση – καθαρισμό, στην παραγωγή ρεύματος με ηλιακούς συλλεκτές (φωτοβολταϊκά στη στέγη), στα φυτεμένα δώματα και ακάλυπτους χώρους, παράλληλα με την χρήση ηλεκτρονικού ελέγχου φωτισμού και ειδικών λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης, στοιχεία που κάνουν το κτίριο να -δείχνει- το μέλλον των αστικών κατασκευών με ευαισθησία στο περιβάλλον. Ο φωτισμός του κτιρίου, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, έχει στόχο να τονώσει τον χαρακτήρα του συγκροτήματος, αλλά συγχρόνως να προσφέρει στους επισκέπτες, ένα ευχάριστο και εντυπωσιακό περιβάλλον, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Η εξαιρετική επιλογή θέσης του ακινήτου, με άριστη εξυπηρέτηση από όλα τα συγκοινωνιακά μέσα σταθερής και μη τροχιάς (ΜΕΤΡΟ, Τρόλεϋ, Προαστιακός και λεωφορεία), στα όρια του δακτυλίου, συμπληρώνεται, με επταόροφο υπόγειο σταθμό πάρκινγκ δυναμικότητας 800 αυτοκινήτων, δίνοντας κίνητρο για «park and ride», δηλαδή στάθμευση και λήψη κάποιου Δημόσιου μεταφορικού μέσου μεταφοράς για μετακίνηση στο κέντρο της πόλης, χωρίς χρήση του Ι.Χ.

Έτσι οι προσβάσεις είναι ιδανικές για οποιονδήποτε, από οπουδήποτε τόσο μέσα, όσο και έξω από το Λεκανοπέδιο, ενώ το συγκρότημα βρίσκεται καθημερινά στην θέαση χιλιάδων αυτοκινητιστών.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι η εξυπηρέτηση του συγκροτήματος από όλα τα συγκοινωνιακά μέσα σταθερής τροχιάς του λεκανοπεδίου, εκτός του τραμ, συμβάλλει σημαντικά στον πράσινο χαρακτήρα του, αφού οι προσδοκώμενες επισκέψεις υπολογίζονται στα 3.000.000 άτομα το χρόνο.

Το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την πυκνοκατοικημένη αυτή περιοχή αποτελώντας ένα νέο κοινωνικό κύτταρο στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος είναι να εξελιχθεί σε σημείο προορισμού όχι μόνο για τους γύρω κατοίκους, αλλά για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και τους τουρίστες, χάρη στη σημαντική πολιτιστική χρήση του λόγω του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου, τον «πράσινο» χαρακτήρα του και την στρατηγική του θέση, μεταξύ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Σταθμού Βικτώρια.

RIVER WEST – ΑΙΓΑΛΕΩ

Το εμπορικό κέντρο έχει εμβαδόν κτιρίου 20.000 τ.μ. και έρχεται να ολοκληρώσει το εμπορικό συγκρότημα River West που έχει συνολικό εμβαδόν 45.000 τ.μ. και αξιοποιεί μια έκταση 59.500 τ.μ. Στο ευρύτερο εμπορικό συγκρότημα River West διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης 2.500 θέσεων και λειτουργεί ήδη από το 2008 το κατάστημα ΙΚΕΑ. Στον περιβάλλοντα χώρο θα διαμορφωθεί ένα πρότυπο θεματικό πάρκο στο οποίο θα φιλοξενούνται ορισμένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά του Ιπποκράτη.

Λειτουργούν 30 περίπου καταστήματα του εμπορικού κέντρου ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία καφεστιατορίων και εστιατορίων καθώς και καταστήματος με υπηρεσίες ομορφιάς και περιποίησης. Επίσης στο κέντρο θα λειτουργεί χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών που θα φιλοξενεί δωρεάν τους μικρούς φίλους του River West.

Δείτε πλήρες φωτορεπορτάζ εδώ

MCARTHURGLEN DESIGNER OUTLET – ΣΠΑΤΑ

Το McArthurGlen Designer Outlet Athens είναι ένα εκπτωτικό χωριό, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών, που προσφέρει μεγάλα brands σε είδη μόδας, ομορφιάς και σπιτιού σε τιμές 35 – 70 % χαμηλότερες.

Σχεδιασμένο σε νεοκλασικό στυλ, προσεγμένο μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια, το υπαίθριο κέντρο, είναι διαμορφωμένο σε δύο επίπεδα στα οποία κυριαρχούν απαλές αποχρώσεις σε συνδυασμό με πέργκολες και δρομάκια, και δίνει την αίσθηση στον επισκέπτη πως περπατά σε μια γραφική γειτονιά της Αθήνας.

Advertisement

Το κέντρο καταλαμβάνει 21.000 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει 110 καταστήματα, καφέ και εστιατόρια.

Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Στελέχη της εταιρείας εκτιμούν οτι η απόσβεση της επένδυσης θα κυμανθεί στα συνήθη επίπεδα για τέτοιου είδους επενδύσεις, δηλαδή σε περίπου 10-12 χρόνια. Μάλιστα εκτιμάται οτι μόλις στον 2ο χρόνο λειτουργίας του, το 2012, το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα θα πετύχει κύκλο εργασιών 100 εκατομμυρίων ευρώ!

Στα θετικά του χωριού στα Σπάτα, σύμφωνα με την εταιρεία, συγκαταλέγεται η μικρή σχετικά απόσταση από την Αθήνα και η εγγύτητά του με το Διεθνές Αεροδρόμιο “Ελ.Βενιζέλος“.

Τα McArthurGlen Designer Outlets είναι μέλος της McArthurGlen Group, ηγέτιδας στην ανάπτυξη και διαχείριση εκπτωτικών κέντρων στην Ευρώπη. Ο όμιλος απαρτίζεται από 19 κέντρα στην Ευρώπη το 1995.

Τα 75 εκατομμύρια καταναλωτών που επισκέπτονται τα κέντρα κάθε χρόνο, προσελκύονται από τις χαμηλότερες τιμές κατά 35-70% από την προτεινόμενη τιμή λιανικής που ισχύουν όλο το χρόνο σε προϊόντα πολυτελείας, designer και high street μόδας. Το χαρτοφυλάκιο (portfolio) του ομίλου προσφέρει συνολικά 500.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων. Σε αυτά θα προστεθούν ακόμη 100.000 τετραγωνικά μέτρα το 2011.

Δείτε πλήρες φωτορεπορτάζ εδώ

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα