Newsroom

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ΑΠΕ έχουν να κάνουν με την ταχύτητα των αδειοδοτήσεων και τις καθυστερήσεις στους όρους σύνδεσης του ΑΔΜΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε συνεχή συνεργασία με τον Διαχειριστή  προχωρά σε μία σειρά από μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που δημιουργούνται.

1ο Βήμα: Νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων

Το πρώτο βήμα είναι η εκπόνηση ενός νέου νομοσχεδίου, το οποίο θα αφορά στην επιτάχυνση της διαδικασίας για την έκδοση αδειών για τα έργα ΑΠΕ. Το νομοσχέδιο αυτό θα ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την τροποποιημένη Ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/27 για την ενεργειακή απόδοση.

Η εν λόγω οδηγία θα μειώσει το χρόνο αναμονής για την έκδοση αδειών από τα 5 στα 2 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο η χώρα μας θα κινείται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναμονής.

Όπως αναφέρουν οι πηγές του ypodomes.com, το νομοσχέδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών και στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή το Πάσχα.

Εν ολίγοις πρόκειται για τη Β’ Φάση της επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων, η οποία μπορεί ναι μεν να “λύνει μικρά διαδικαστικά ζητήματα” αλλά θα δώσει νέα πνοή στην εξέλιξη των αδειοδοτήσεων.

Να υπενθυμίσουμε πως το ΥΠΕΝ ήδη από τα τέλη 2019 έκανε ένα σημαντικό βήμα καθώς συγκέντρωσε ένα πλήθος αδειών στη νέα βεβαίωση παραγωγού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία και αποτέλεσε την Α’ φάση της αδειοδοτικής επιτάχυνσης για έργα ΑΠΕ.

2ο Βήμα: Νέα μελέτη για το χωροταξικό των ΑΠΕ

Το δεύτερο βήμα, στο οποίο θα προχωρήσει το Υπουργείο αφορά στην εκπόνηση της πρώτης μελέτης για την αποτύπωση του υφιστάμενου χωροταξικού των ΑΠΕ στο γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ. Η μελέτη αυτή, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δρομολογείται από το Υπουργείο σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αναμένεται να παρουσιαστεί εντός διμήνου.

Αναλυτικότερα το αντικείμενό της θα έχει ως στόχο να αποτυπωθούν  οι προβλέψεις του χωροταξικού των ΑΠΕ στον χάρτη της ΡΑΕ, έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί η εικόνα που δίνεται μέχρι σήμερα για τα προς αδειοδότηση έργα ΑΠΕ.

3ο Βήμα: Η 10μηνη παράταση-”Ανάσα” στον ΑΔΜΗΕ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε προχθές νέα τροποποίηση για νόμου του Υπουργείο Ανάπτυξης με την οποία δίνεται παράταση στις προθεσμίες για τα έργα ΑΠΕ λόγω των καθυστερήσεων που προκαλούνται από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, με τη νέα αυτή τροπολογία θα παραταθούν κατά δέκα μήνες οι προθεσμίες για:

Τη διάρκεια ισχύος των αδειών εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ.

Τη διάρκεια ισχύος των οριστικών προσφορών σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ.

Την προθεσμία σύνδεσης των έργων που έχει επιλεγεί από διαγωνισμούς.

Την ημερομηνία αλλαγής των ισχυουσών τιμών αναφορά

Η κίνηση αυτή θα λειτουργήσει ως μία “ανάσα” για τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει κληθεί να επεξεργαστεί ένα μεγάλο και πρωτόγνωρο αριθμό αιτημάτων για όρους σύνδεσης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

4ο Βήμα: Ο εγγυητικός “κόφτης” στο τσουνάμι αιτήσεων

Ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τόσο στο press conference της γερμανικής εταιρίας ABO WIND, όσο και στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ο ΑΔΜΗΕ, ήταν αυτό των “εικονικών αδειοδοτήσεων”.

Εν ολίγοις πρόκειται για Βεβαιώσεις Παραγωγού που προσκομίζουν εταιρίες, οι οποίες δεν έχουν σκοπό να προχωρήσουν στην κατασκευή έργων ΑΠΕ, αλλά να τις μεταπωλήσουν σε μεγάλες εταιρίες του κλάδου.

Αυτό το γεγονός έχει ως επακόλουθο το μεγάλο τσουνάμι αιτήσεων για έργα ΑΠΕ που παρατηρούμε από τα τέλη του 2020, ενώ καθυστερούν σημαντικά οι αδειοδοτήσεις των μεγάλων ενεργειακών έργων.

Μια πρόταση, η οποία βρίσκει σύμφωνες τις εταιρίες και εξετάζεται σημαντικά από το ΥΠΕΝ, είναι να μπει ένας “κόφτης”. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Υπουργείο εξετάζει την πρόταση για υποβολή εγγυητικής επιστολής από την αιτούμενη προς άδεια εταιρία.

Το παραπάνω βρίσκει σύμφωνο και τον ΑΔΜΗΕ, καθώς κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου της προηγούμενης εβδομάδας ο Αντιπρόεδρος του Διαχειριστή, κ. Μάργαρης έκανε λόγο για “έλεγχο της φερεγγυότητας των αιτούμενων”.

Το κυρίως πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός πως ο ΑΔΜΗΕ έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τσουνάμι αιτήσεων για άδειες έργων ΑΠΕ, το οποίο δεν έχει προηγούμενο.

Γιατί “κολλάνε” οι αιτήσεις στον ΑΔΜΗΕ

Όπως επισήμανε και ο κ. Μάργαρης ο ΑΔΜΗΕ έχει κληθεί να εξετάσει το τελευταίο πεντάμηνο αιτήσεις για άδειες έργων ΑΠΕ ύψους 4-5 GW συνολικής ισχύος. Πρόσθεσε, επίσης, πως “Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο, μέσα σε πέντε μήνες κατατέθηκαν αιτήσεις για τόσα έργα, όσα είχαν κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ σε διάστημα 20ετίας»

Αυτό σημαίνει πως τα πράγματα γίνονται δύσκολα για το Διαχειριστή καθώς τουλάχιστον 3000 αιτήσεις αφορούν έργα ισχύος 3 GW που προέρχονται από μικρά ομαδοποιημένα έργα, στα οποία δίνεται και προτεραιότητα για την αξιολόγηση των αιτήσεων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV