Νίκος
Καραγιάννης

Το 2023 αν μη τι άλλο ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χρονιές για τον χώρο των υποδομών. Η ραγδαία άνοδος του ανεκτέλεστου των μεγάλων Ομίλων του χώρου αλλά και γενικά των τεχνικών εταιρειών, δείχνει ένα κλάδο ο οποίος έχει αυξανόμενη δραστηριότητα.

Το ypodomes.com συνεχίζοντας την Ανασκόπηση του 2023, κατέγραψε την υπογραφή 28 μεγάλων έργων, πολλά εκ των οποίων φέρουν τον τίτλο του “εμβληματικού έργου”. Μερικά από τα έργα που θα διαβάσετε πιο κάτω είναι πολυσυζητημένα, άλλα ήταν για χρόνια στα χαρτιά, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι πως “γέμισαν” το portfolio του τεχνικού κόσμου της χώρας.

Το μεγαλύτερο έργο που ξεκίνησε η κατασκευή του ήρθε ακριβώς με την εκπνοή του έτους, στις 22 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος (IRC) με καζίνο στο Ελληνικό. Όπως αναφέρθηκε το συνολικό κόστος της επένδυσης αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ ενώ η κατασκευή του ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Η επένδυση πραγματοποιείται από το σχήμα HARD ROCK-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και θα απασχολήσει 3.000 άτομα κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και περίπου 3.000 άτομα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, κάνοντας το ένα από τα πιο επιδραστικά έργα για την ελληνική οικονομία όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεύτερο μεγαλύτερο έργο είναι το project του ΑΔΜΗΕ για την Δ` Φάση Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει την σύνδεση των νησιών της Σερίφου, Μήλου, Σαντορίνης, Φολεγάνδρου και νέο καλώδιο μεταξύ Νάξου-Σαντορίνης αλλά και τους Υποσταθμούς.Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 540 εκατ. ευρώ και έχει πολλαπλούς αναδόχους: Hellenic Cables, Prysmian, ΤΕΡΝΑ, Siemens, Fulgor κ.α.

Τρίτο μεγάλο έργο στο οποίο ξεκίνησε η κατασκευή του είναι η μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό σύστημα υγείας. Τον Αύγουστο του 2023, το ΙΣΝ υπέγραψε με την ΑΒΑΞ την σύμβαση για την κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων σε Κομοτηνή και Σπάρτη και το πρώτο παιδιατρικό νοσοκομείο για τη Θεσσαλονίκη. Το συμβασιοποιημένο κόστος φτάνει τα 442 εκατ. ευρώ με τα έργα να απαιτούν περίπου 30 μήνες για να ολοκληρωθούν.

Τέταρτο μεγαλύτερο έργο είναι αυτό για το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Μπορεί το έργο να υπεγράφη στην εκπνοή του 2022 αλλά οι κατασκευές ξεκινήσαν τον Νοέμβριο του 2023. Το έργο αυτό έχει ως στόχο την αύξηση της χωρητικότητας της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει 4 χρόνια (2027). Το σχήμα ΑΒΑΞ-ΜYTILINEOS ανέλαβε το έργο-ΣΔΙΤ και μαζί την συντήρηση για όλη την Περιφερειακή Θεσσαλονίκης. Το κόστος του έργου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών φτάνει τα 462 εκατ. ευρώ.

Πέμπτο μεγαλύτερο έργο είναι το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη. Η σύμβαση-ΣΔΙΤ υπεγράφη στις 23 Απριλίου 2023 και δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση του έργου. Το κόστος ανέρχεται σε 359,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν εντός του 2024 από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

Έκτο μεγαλύτερο έργο που συμβασιοποιήθηκε το 2023 που υπεγράφη μέσα στο 2023 είναι ο άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Το έργο ύψους 312,23 εκατ. ευρώ υπεγράφη με την μέθοδο ΣΔΙΤ στις 21 Απριλίου 2023. Ανάδοχο είναι το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η διάρκεια των έργων είναι 48 μήνες. Οι κατασκευές αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες και να ολοκληρωθούν το 2028. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

Έβδομο μεγάλο έργο είναι ο Riviera Tower ο παράκτιος πύργος που αναπτύσσεται στην περιοχή του Ελληνικού από την Lamda Development. Το κόστος του ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ και η κατασκευή ξεκίνησε το 2023. Το έργο ανέλαβε το σχήμα Bouygues-Intrakat και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Θα είναι το υψηλότερο κτίσμα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στη λεκάνη της Μεσογείου.

Όγδοο είναι το οδικό έργο Μπράλος-Άμφισσα από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Το έργο ύψους 285,5 εκατ. ευρώ υπεγράφη στις 16 Φεβρουαρίου 2023 με ανάδοχο την ΑΒΑΞ. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 54 μήνες και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2027.

Ένατο κατά σειρά έργο είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο 550 MW στην Πτολεμαϊδα από την ΔΕΗΑΝ με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ. Το έργο ύψους 216 εκατ. ευρώ εντάσσεται στην προσπάθεια μετάβασης σε μια πιο πράσινη ενεργειακά χώρα με λιγότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Υπεγράφη τον Ιούλιο του 2023 και έχει διάρκεια κατασκευής 22 μήνες. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Δέκατο είναι το οδικό έργο για την Παράκαμψη Χαλκίδας. Το έργο του υπουργείου ΥΠΟΜΕ ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ και είναι κόστους 210 εκατ. ευρώ. Είναι διάρκειας 48 μηνών και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Είναι το πρώτο μεγάλο οδικό έργο που εκτελείται στην περιοχή της Εύβοιας.

Ενδέκατο μεγάλο έργο είναι η κατασκευή του νέου ποσοδφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Το έργο υλοποιείται από τον Δήμο Αθηναίων στα πλαίσια της Διπλής Ανάπλασης. Έχει κόστος 123 εκατ. ευρώ και το ανέλαβε το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Η σύμβαση υπεγράφη στις 22 Μαίου 2023 και έχει διάρκεια 36 μήνες. Στόχος είναι να λειτουργήσει την ποδοσφαιρική σεζόν 2026-2027.

Ποια άλλα μεγάλα έργα συμβασιοποιήθηκαν

Πέρα από αυτά τα πολύ μεγάλα έργα, μέσα στο 2023 υπεγράφησαν αρκετά ακόμα. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:

Το σιδηροδρομικό έργο για την νέα γραμμή στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο της Αθήνας στο τμήμα Άνω Λιόσια-Ελευσίνα-Μέγαρα. Το έργο κόστους 120 εκατ. ευρώ υλοποιεί ο ΟΣΕ και έχει αναλάβει η Μυτιληναίος. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 28 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Μεγάλης σημασίας είναι και το έργο για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Το έργο ύψους 80 εκατ. ευρώ υλοποιεί το ΤΑΧΔΙΚ και το έχει αναλάβει η Dimand. H ολοκλήρωση του εκτιμάται πως θα συμβεί εντός του Β` εξαμήνου του 2026.

Δύο συγκοινωνιακά έργα αφορούν στην αναβάθμιση του αεροδρομίου Πάρου με κόστος 46 εκατ. ευρώ και ανάδοχο την ΙΝΤΡΑΚΑΤ αλλά και στην αναβάθμιση του αεροδρομίου της Νάξου κόστους 22 εκατ. ευρώ και ανάδοχο την Ελληνική Υδροκατασκευή.

Στα οδικά έργα είχαμε την υπογραφή για το τμήμα Γραβιά-Μεταλλεία Βωξίτη με ανάδοχο την ΙΝΤΕΡΚΑΤ, μέρος του άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο. Εξαιρετικά σημαντικό είανι και το έργο αναβάθμισης του οδικού άξονα Νεμέα-Μυκήνες ύψους 47,1 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την Ελληνική Υδροκατασκευή που βελτιώνει τις συνθήκες οδικής ασφάλειας.

Άλλα σημαντικά έργα είναι το έργο για το Φράγμα Τολοφώνα Φωκίδας με ανάδοχο την ΤΕΝΑ, η επέκταση του Φυσικού Αερίου στην Πάτρα ύψους 24 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την ΑΒΑΞ, τα αντιπλημμυρικά έργα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης με ανάδοχο την ΕΝΙΠΕΑΣ, η ολοκλήρωση του νέου Λιμένα Μαρμαρά στη Χαλκιδική με ανάδοχο την ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, τα έργα για το Ιωνικό Κέντρο ύψους 39,5 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ, η Ύδρευση Φλώρινας από Φράγμα Τριανταφυλλιάς με ανάδοχο την ΤΕΒΑ, τα Δίκτυα Ύδρευσης Κιλκίς με ανάδοχο την ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και τα Νέα Υδρόμετρα Δήμου Σερρών με ανάδοχο την ΤΕΣ.

+2 έργα για προμήθειες

Μέσα στο 2023 είχαμε και δύο πολύ μεγάλα έργα για προμήθειες που τελικά υπεγράφησαν. Το πρώτο αφορά την προμήθεια 15 επιπλέον συρμών Μετρό για το δίκτυο της Θεσσαλονίκης. Αναθέτουσα είναι η Ελληνικό Μετρό ενώ η προμήθεια θα γίνει από το σχήμα ΑΚΤΩΡ-HITACHI. Επίσης είχαμε την πρώτη υπογραφή για 250 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα (140) και Θεσσαλονίκη (110) ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ. Αναθέτουσα Αρχή το υπουργείο ΥΠΟΜΕ και προμηθευτής η κινεζική Yutong.

+2 ιδιωτικοποιήσεις

Κατά τη διάρκεια του 2023 το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε δύο σημαντικούς διαγωνισμούς που αφορούν στην υποπαραχώρηση του λιμένα Καβάλας και την παραχώρηση του λιμένα Ηρακλείου.  Στις 23 Νοεμβρίου υπεγράφη η παραχώρηση του προβλήτα “Φίλιππος” στο σχήμα Black Summit Financial Group-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EFA Group με τίμημα 33,9 εκατ. ευρώΣτις 18 Δεκεμβρίου υπεγράφη η μεταβίβαση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στο σχήμα «Grimaldi Euromed S.p.A.» και «Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε.», έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV