Connect with us

Τρένο

Τα 213χλμ./ώρα έπιασε στο δρομολόγιο παρουσίασης το Ιταλικό τρένο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία πολλή μεγαλή μέρα ήταν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η σημερινή καθώς παρουσίασσε σε δημοσιογράφους και επισήμους το νέο της “Ιταλικό” τρένο, το Pendolino (και όχι frecciaargento δηλαδή ασημένιο βέλος όπως το  λένε). Η παρουσίαση του συνοδεύτηκε από το πρώτο επίσημο δρομολόγιο από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Κατερίνη και επιστροφή στην Θεσσαλόνικη. Μέσα στο τρένο οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δουν και να φωτογραφίσουν το εσωτερικό το οποίο ομολογουμένως είναι μοντέρνο, με άνετα καθίσματα, με διακριτικό φωτισμό και γενικά με την εικόνα ενός προηγμένου τρένου που για πρώτη φορά έτρεξε στις σιδηροδρομικές γραμμές της Ελλάδας.

Στο δρομολόγιο αυτό το τρένο στο τμήμα από την Κατερίνη μέχρι το Πλατύ έπιασε τα 213χλμ./ώρα σπάζοντας το ρεκόρ για τα ελληνικά σιδηροδρομικά δεδομένα και αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Στο τρένο υπάρχουν οθόνες πληροφόρησης των επιβατών οι οποίες δείχνουν σε πραγματικό χρόνο και την ταχύτητα που πιάνει το τρένο. 

Η μεγάλη διαφορά αυτού του τρένου με τα σημερινά είναι ότι πρόκειται για μία συμπαγής αμαξοστοιχία η οποια ξεκινάει από το πιλοτήριο και συνεχίζει με τα βαγόνια της πρώτης και δεύτερης θέσης. 

Το νέο αυτό τρένο το οποίο θα μπορεί να διαξάγει το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 20 λεπτά αναμένεται να δρομολογηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019 καθώς απομένουν να ολοκληρωθούν τα έργα στο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός και τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης (ETCS) που θα επιτρέπουν στο τρένο να πιάνει υψηλές ταχύτητες με ασφάλεια.

Στην παρουσίαση του νέου τραίνου παραβρέθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Νίκος Μαυραγάνης, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και κ. Βασίλης Κόκκαλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με το νέο τραίνο, βιώνοντας τις νέες εμπειρίες άνεσης, ασφάλειας και ταχύτητας (200 χλμ /ώρα) στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Κατερίνη-Θεσσαλονίκη.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκος Μαυραγάννης ανέφερε στη δήλωσή του, «Ταξιδεύουμε αυτή τη στιγμή με πάνω από 200 km. Νομίζω ότι η ταχύτητα είναι μέρος της ζωής μας με ασφάλεια πάντοτε και με άνεση να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας αυτό που έχει ανάγκη, δηλαδή να μεταβαίνει γρήγορα στην εργασία του, στο σπίτι του. Ο σιδηρόδρομος να γίνει μέρος ουσιαστικά της σύγχρονης κοινωνικής ζωής μας, που για πολλές δεκαετίες η Ελλάδα δυστυχώς είχε ένα κακό προνόμιο να έχει περιφρονημένο τον σιδηρόδρομο ενώ τώρα μπαίνει στην πρώτη τάξη των ενδιαφερόντων μας.»

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης σημείωσε σχετικά, «Μια νέα εποχή για την Ελλάδα, μια νέα εποχή για τον σιδηρόδρομο, μία νέα εποχή για το επιβατικό κοινό με μεγάλες ταχύτητες, όπως θα αναπτύξει και η χώρα μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. Καθηγητής κ. Φίλιππος Τσαλίδης δήλωσε σχετικά, «Σας καλωσορίζω στο ασημένιο βέλος. Μαζί του θα διασχίσουμε τα πρώτα χιλιόμετρα στη νέα, γενναία εποχή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Γενναία στο όραμα, γενναία απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας. Με το ασημένιο βέλος αναβαθμίζουμε υπηρεσίες, δημιουργούμε εμπειρίες, προσφέρουμε ποιότητα στις μεταφορές όχι μόνο ταχύτεροι αλλά και γινόμαστε ανταγωνιστικότερο. Καλό μας ταξίδι!».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, διανεμήθηκε στους καλεσμένους το νέο περιοδικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., το «TRAINSTORIES». Το περιοδικό προσφέρει μια πολυεπίπεδη εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας ενημερώνοντας με φρέσκια ματιά τους αναγνώστες για θέματα που αφορούν στον πολιτισμό, την τοπική κουλτούρα, τις νέες τάσεις και τα πρόσωπα που τις διαμορφώνουν.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νέο τραίνο

Το τραίνο ξεκίνησε τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Κατερίνη, ενώ με την παράδοση του τελευταίου τμήματος Λιανοκλάδι-Δομοκός και με την ολοκλήρωση των απαραίτητων δοκιμών, το νέο τραίνο θα ξεκινήσει τα δρομολόγια με αρχικό στόχο τις 4 ώρες. Μόλις ολοκληρωθούν το 2019 τα απαραίτητα συστήματα ασφάλειας ECTS, σηματοδότηση εντός και εκτός συρμού, τηλεδιοίκηση κ.λπ., το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα γίνεται στον πολυαναμενόμενο χρόνο των 3 ωρών και 20 λεπτών.

Ήδη, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την έναρξη των δρομολογίων του νέου τραίνου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έστειλε στην Ιταλία τρεις Έλληνες μηχανοδηγούς, οι οποίοι μετέφεραν τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για την άψογη εκπαιδευτική διαδικασία, τις συνθήκες στα μηχανοεργοστάσια και την άρτια οργάνωσή τους όσο και για την άριστη ποιότητα του τροχαίου υλικού.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα