Newsroom

Δύο είναι τα νέα μεγάλα έργα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά.

Στα συνολικά έργα 240 εκ. ευρώ του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά περιλαμβάνεται και το έργο της Νότιας Επέκτασης του Επιβατικού Λιμένα Πειραιά για την εξυπηρέτηση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, ενώ δρομολογείται και η μετατροπή πενταγωνικής αποθήκης στην ακτή Μιαούλη σε Επιβατικό Σταθμό Κρουαζιέρας.

Στη δεδομένη στιγμή το έργο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 31/08/2023 από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Το συγκεκριμένο έργο χωροθετείται εξωτερικά του επιβατικού λιμένα προς τη νότια πλευρά, ενώ φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.

Ποιά έργα δρομολογούνται

Τα έργα για την κρουαζιέρα στο λιμάνι του Πειραιά λόγω του μεγάλου μεγέθους τους έχουν χωριστεί σε δύο φάσεις υλοποίησης και συγκεκριμένα την Α’ και Β’ φάση ενώ η αδειοδότηση κάλυπτε και τις 2 φάσεις κατασκευής που εξασφαλίζουν συνολικά έξι (6) νέες θέσεις ελλιμενισμού μεγάλου μεγέθους κρουαζιερόπλοιων και συγκεκριμένα 4 εσωτερικές θέσεις εντός των νηοδόχων και 2 εξωτερικές των οποίων η χρήση εξαρτάται από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Στην Α’ Φάση η οποία εξετάζεται στην παρούσα ΜΠΕ προβλέπεται η κατασκευή μιας νηοδόχου που εξασφαλίζει δύο ασφαλείς θέσεις παραβολής και χωροθετείται στην προσήνεμη περιοχή του μόλου Θεμιστοκλέους.

• Ο μόλος Θεμιστοκλέους διαπλατύνεται προς τα δυτικά κατά 83,80m με επίχωση. Οι επιχώσεις αυτές εγκιβωτίζονται κατάντη από κρηπιδότοιχο που διαμορφώνεται με caissons.

Το μέτωπο παραβολής του κρηπιδότοιχου αυτού είναι παράλληλο με το υφιστάμενο μέτωπο παραβολής, της υπήνεμης παρειάς του μόλου.

• Δυτικά του μόλου Θεμιστοκλέους, παράλληλα με αυτόν και σε απόσταση της τάξεως των 235 m κατασκευάζεται ο δυτικός προβλήτας. Η κατασκευή του προβλέπεται με caissons στην εξωτερική (δυτική) πλευρά και με σύστημα διάταξης πασσάλων στην εσωτερική υπήνεμη (ανατολική) πλευρά του προβλήτα, όπως και του μόλου Θεμιστοκλέους.

Οι δύο θέσεις παραβολής κρουαζιερόπλοιων χωροθετούνται στη νηοδόχο που διαμορφώνεται μεταξύ του μόλου Θεμιστοκλέους και του δυτικού προβλήτα που αναφέρθηκε προηγουμένως, η μία στην υπήνεμη παρειά του προβλήτα και η άλλη στο νέο δυτικό μέτωπο παραβολής του μόλου Θεμιστοκλέους.

Με την εν λόγω την διάταξη των caissons και των πασσάλων, ο εγκιβωτισμός των επιχώσεων διαμορφώνεται με caissons. Με caissons διαμορφώνεται και η προσήνεμη παρειά του προβλήτα.

• Το ανατολικό μέτωπο της νηοδόχου που διαμορφώνεται με την διαπλάτυνση του μόλου Θεμιστοκλέους είναι παράλληλο με το υφιστάμενο μέτωπο παραβολής της υπήνεμης παρειάς και έχει μήκος 390.0 m. Το βάθος του είναι μεταβλητό, κυμαίνεται μεταξύ 14 και 25m. Στο μέτωπο αυτό προβλέπεται η παραβολή κρουαζιερόπλοιων έως 170.000 GRT.

• Ο προβλήτας, το δυτικό όριο της νηοδόχου, προβλέπεται με διαστάσεις σε κάτοψη b x ℓ = 47.80 x 352.17 m. Προβλέπεται δυνατότητα αμφίπλευρης παραβολή κρουαζιερόπλοιων. Το βάθος στο μέτωπο παραβολής, με εξαίρεση τα πρώτα 11.0m στην περιοχή γένεσης, είναι 28.50 m. Στην ζώνη των 11.0m που αναφέρθηκε προηγουμένως το βάθος είναι 25.0 m. Η προσήνεμη παρειά του προβλήτα μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί την περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου για την παραβολή κρουαζιερόπλοιων.

Την περίοδο αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικουρικά σε σημαντικό ποσοστό του χρόνου και το νότιο μέτωπο του προβλήτα για την παραβολή κρουαζιερόπλοιων. Το μήκος του μετώπου αυτού ανέρχεται σε 415.35 m και τα βάθη κυμαίνονται μεταξύ 19.00 και 25.00 m.

• Οι δύο θέσεις παραβολής που διαμορφώνονται στην νηοδόχο μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια στο 100% του χρόνου. Ο χερσαίος χώρος που διαμορφώνεται με επίχωση ανέρχεται σε περίπου 134 στρέμματα.

Νέος επιβατικός σταθμός κρουαζιέρας

Ο Επιβατικός Σταθμός Κρουαζιέρας θα κατασκευαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο από τους προβλήτες και ο σχεδιασμός του αναφέρει πως δρομολογείται η μετατροπή πενταγωνικής αποθήκης στην ακτή Μιαούλη σε Επιβατικό Σταθμό Κρουαζιέρας.

Το κτίριο θα είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με την αρχή της προσβασιμότητας για όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων. Το κτίριο υποδοχής (αφίξεων-αναχωρήσεων) θα βρίσκεται ανάμεσα στις δύο εσωτερικές θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη κρουαζιέρας, ώστε να είναι πιο λειτουργικό με ενδεικτικές διαστάσεις κάτοψης 200x60m σε δύο επίπεδα, ενώ οι λοιπές χρήσεις εξυπηρέτησης τόσο των επιβατών όσο και εξωτερικών επισκεπτών/δημοτών (εμπορικές, αναψυχής, διασκέδασης, περιπάτου) διατάσσονται σε παράπλευρο κτίσμα ενιαίο λειτουργικά και σε άμεση επικοινωνία με το κτίριο υποδοχής.

Το κτίριο αυτό δεν αδειοδοτείται περιβαλλοντικά με την παρούσα μελέτη. Θα πρέπει να εκπονηθεί η απαιτούμενη περιβαλλοντική μελέτη για το έργο.

Η διαμορφωμένη περιοχή της νότιας επέκτασης κρουαζιέρας (Α’ φάση) έχει επιφάνεια περίπου 134 στρεμμάτων.

Ως είσοδος/ έξοδος στην περιοχή της νότιας επέκτασης κρουαζιέρας και σύνδεση με το υπόλοιπο δίκτυο, θα λειτουργεί ένας κυκλικός κόμβος (Roundabout), διαμέτρου 55m. Ακολούθως, μέσω του κυκλικού κόμβου θα διαμορφωθούν λωρίδες εισόδου/ εξόδου και διάδρομοι κίνησης, μονής κατεύθυνσης, προς το Νέο Επιβατικό Σταθμό, και τους χώρους στάθμευσης.

Επίσης, θα διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης ολικής επιφάνειας της τάξης των 15 στρεμμάτων, στεγασμένοι χώροι για τους επιβάτες που διακινούνται, διάδρομοι, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, κλπ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα διαμορφωθούν χώροι φύτευσης..

Τα έργα υποδομής του σταθμού περιλαμβάνουν την κατασκευή υπόγειων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, καλωδίων ενέργειας (χαμηλής και μέσης τάσης και φωτισμού), καθώς και δίκτυο οπτικών ινών για επικοινωνία κατά μήκος των κρηπιδωμάτων και του τερματικού κέντρου.

Το δίκτυο ύδρευσης θα παρέχει νερό για τα πλοία, το κτίριο του σταθμού, και το σύστημα πυρόσβεσης, ενώ το δίκτυο αποχέτευσης θα συλλέγει τα λύματα από τα πλοία και το κτίριο του σταθμού και θα τα μεταφέρει προς το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, μέσω αντλιοστασίου.

Ακόμη προβλέπονται έργα υποδομής για τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις και δίκτυα ηλεκτροδότησης των πλοίων.

Συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν οι απαιτούμενες υποδομές στα δίκτυα, για την μελλοντική εγκατάσταση τροφοδοσίας των πλοίων κρουαζιέρας με ηλεκτρική ενέργεια (cold ironing) αντί να λειτουργούν με τις γεννήτριες στο χρόνο παραμονής τους στο λιμένα. Η εφαρμογή της από ξηράς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κατά την διάρκεια ελλιμενισμού των πλοίων έχει ως σκοπό την παύση χρήσης των Η/Ζ των πλοίων και κατ επέκταση την μείωση εκπομπών NOx, SO2, PM και CO2.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η βελτίωση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ, δεδομένου της δυνατότητας ηλεκτροπαραγωγής μέσω ΑΠΕ, εν γένει βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV