Νίκος
Καραγιάννης

To 2023 για τον Όμιλο ΙΝΤΡΑΚΑΤ ήταν μια χρονιά στην οποία “άλλαξε” το DNA του καθώς προσέθεσε την ΑΚΤΩΡ, μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας.

Πλέον η ΙΝΤΡΑΚΑΤ θεωρείται ως ο δεύτερος ισχυρότερος πυλώνας στο κατασκευαστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας με το συνολικό ανεκτέλεστο να ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. είναι σήμερα ένας από τους ισχυρότερους της χώρας. Ουσιαστικά η ΙΝΤΡΑΚΑΤ αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες του τεχνικού κλάδου και το 2024 αναμένεται περαιτέρω επέκταση στις δραστηριότητες του.

Οι δραστηριότητες της ΙΝΤΡΑΚΑΤ είναι πολυσχιδείς και αναπτύσσονται τόσο σε επίπεδο μεγάλων έργων υποδομής όσο και σε έργα που έχουν να κάνουν με τον χώρο της ενέργειας, με περιβαλλοντικά έργα, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ύδρευσης και διαχείρισης νερού κ.α. Το ανεκτέλεστο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ κατά το 2023 εκτοξεύτηκε χάρη στην προσθήκη της ΑΚΤΩΡ σε πάνω από 5 δισ. ευρώ με έργα σημαίες όπως θα δούμε και πιο κάτω.

Σήμερα το ypodomes.com συνεχίζει το αφιέρωμα στα 10 μεγαλύτερα έργα των ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων και σας παρουσιάζει τα μεγάλα έργα της ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Σε αυτά είναι η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, η επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά, ο τερματικός σταθμός αποθήκευσης πετρελαίου στη Φουτζέιρα, ο Riviera Tower, το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη, οι εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ, ο άξονας Καλαμάτα-Μεθώνη, τμήμα του Πάτρα-Πύργος και τα έργα στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Fraport Greece.

Το top-10 υπό κατασκευή έργων του Ομίλου INTRAKAT

1.Κατασκευή Βασικής Γραμμής Μετρό Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο έργο της χώρας με προϋπολογισμό 1,35 δισ. ευρώ. Η κατασκευή του έργου γίνεται από την ΑΚΤΩΡ και τις WEBUILD & HITACHI. Η εργολαβία ξεκίνησε το 2006, πέρασε από πολλές τρικυμίες όμως φέτος έδειξε ότι μπαίνει στην τελική ευθεία. Η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 9,6 χλμ υπόγειας γραμμής και 13 σταθμούς. Ξεκινά από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και φτάνει μέχρι τη Νέα Ελβετία. Στο αντικείμενο περιλαμβάνεται και το Αμαξοστάσιο Πυλαίας. Αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία προς τα τέλη του 2024. Το έργο που αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης είναι φέτος υποψήφιο ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2023 από το ypodomes.com. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ελληνικό Μετρό.

2.Κατασκευή Επέκτασης Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά

Είναι το δεύτερο έργο Μετρό που κατασκευάζει η ΑΚΤΩΡ για το Μετρό Θεσσαλονίκης αυτή τη φορά χωρίς κάποιον άλλο partner. Η επέκταση της γραμμής Καλαμαριάς ξεκίνησε το 2013 και αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία το 2025. Το κόστος του έργου φτάνει τα 424 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει 4,8χλμ υπόγειας γραμμής και 5 νέους σταθμούς. Η επέκταση ξεκινά από τον σταθμό 25ης Μαρτίου και τερματίζει στο σταθμό Μίκρα. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ελληνικό Μετρό.

3. Κατασκευή τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (περιοχή Φουτζέιρα)

Το έργο, προϋπολογισμού συνολικής αξίας 382.729.700,00 δολαρίων ΗΠΑ, έχει ως αντικείμενο την κατασκευή σε δύο φάσεις ενός νέου Τερματικού Σταθμού Αποθήκευσης Πετρελαίου δυναμικότητας 1.300.000 m3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για λογαριασμό της εταιρείας ECOMAR STORAGE SOLUTIONS FZE.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή, καθώς περιλαμβάνει την κατασκευή 34 καινούριων δεξαμενών σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς προδιαγραφές και με τα πλέον σύγχρονα υλικά τελευταίας τεχνολογίας. Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε στις αρχές του Αυγούστου 2023 ενώ η διάρκειά του εκτιμάται στα 4 χρόνια.

4.Κατασκευή του Ουρανοξύστη Riviera Tower στο Ελληνικό

Ο πύργος των 50 ορόφων, ύψους 200 μέτρων, που πρόκειται να είναι το ψηλότερο πράσινο πολυώροφο κτίριο στη Μεσόγειο, θα διαθέτει θέα στην θάλασσα, πολυτελή διαμερίσματα και μοναδικές ανέσεις, όπως πισίνα, γυμναστήριο και spa. Η τοποθεσία του πύργου στη Αθηναϊκή Ριβιέρα θα προσφέρει στους κατοίκους εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και εύκολη πρόσβαση σε παραλίες, εστιατόρια και πολιτιστικά αξιοθέατα. Το έργο έχει αναληφθεί τον Απρίλιο του 2023 από το σχήμα Bouygues Batiment International (60%) – INTRAKAT (40%)]» για λογαριασμό της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

5. ΒΟΑΚ: Τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη με Σ.Δ.Ι.Τ.

Το έργο αποτελεί τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης. Έχει αναληφθεί από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Υλοποιείται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Υπεγράφη τον Μάιο του 2023 και  οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το 2026. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

6. Οδικός Αξόνας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη με Σ.Δ.Ι.Τ.

Ακόμα ένα οδικό έργο ΣΔΙΤ που ανέλαβε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ από κοινού με την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Ο οδικός άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη έχει μήκος περίπου 50 χιλιόμετρα και θα έχει χαρακτηριστικά άξονα ταχείας κυκλοφορίας.

Το κόστος του έργου όπως αυτό εγγράφεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υποδομών είναι 311,23 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση συνολικά 50 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη. Τα πρώτα χιλιόμετρα αφορούν ανακατασκευή του υφιστάμενου άξονα ενώ τα περισσότερα χιλιόμετρα αφορούν στην δημιουργία νέου δρόμου. Το έργο υπεγράφη τον Μάιο του 2023 και η κατασκευή αναμένεται να διαρκέσει 4 χρόνια.

7. Κατασκευή και συντήρηση έργων δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΔ-214 (6 Εργολαβίες)» για λογαριασμό της ΔΕΔΔΗΕ

Το έργο υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2022 μεταξύ της Intrakat και του ΔΕΔΔΗΕ η σύμβαση του έργου «ΔΔ – 214 Κατασκευή και συντήρηση έργων δικτύων Διανομής» ύψους 154,76 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Το έργο αφορά στο σύνολο των εργασιών στο πλαίσιο της κατασκευής και συντήρησης έργων δικτύων διανομής εντός των γεωγραφικών ορίων έξι Διοικητικών Περιοχών του ΔΕΔΔΗΕ και συγκεκριμένα, στις περιοχές: Καλλιθέας Αττικής, Τομέα Κατασκευών και Συντήρησης Δικτύων της Διεύθυνσης Περιφέρειας Αττικής, Ανατολικής Θεσσαλονίκης & Πολυγύρου Καρδίτσας,  Θήβας, Λιβαδειάς και Άμφισσας και Ηρακλείου Αττικής. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.

8.Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων

Τα έργα έχει αναλάβει από τα τέλη του 2018 η κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ. Το έργο της σιδηροδρομικής σήραγγας Σεπολίων είναι η υπογειοποίηση των γραμμών από τον σταθμό της Αθήνας μέχρι τις 3 Γέφυρες και η αύξηση της χωρητικότητας από 2 σήμερα σε 4 γραμμές.

Στο νότιο τμήμα της θα “κουμπώνει” με τον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας και στο βόρειο τμήμα με τους Αγίους Αναργύρους που επίσης λειτουργεί διπλή σήραγγα. Στην πραγματικότητα με αυτή τη νέα σήραγγα υπογειοποιείται όλο το αστικό τμήμα του σιδηρόδρομου βόρεια του Κεντρικού Σταθμού με υπόγεια τετραπλή γραμμή συνολικού μήκους 4,5 χιλιομέτρων. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ και το κόστος του έργου ανέρχεται σε 151,2 εκατ. ευρώ.

9.Αυτοκινητόδρομος ΒΟΑΚ: τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος

Πρόκειται για την κατασκευή από την ΑΚΤΩΡ του πρώτου τμήματος του αυτοκινητόδρομου του ΒΟΑΚ. Το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος έχει μήκος 14,5 χλμ και κόστος 186 εκατ. ευρώ. Τα έργα έχουν στενό χρονοδιάγραμμα έως το 2026 καθώς η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα έργα είναι σε πρώιμη φάση και το 2024 αναμένεται η επιτάχυνση τους. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

10. Πάτρα-Πύργος: τμήμα Καραϊικα-Γαστούνη

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα αλλά και απαραίτητα οδικά έργα της χώρας. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο οδικό έργο πίσω από εκείνα στο νοτιο και βόρειο τμήμα του Ε65. Η ΑΚΤΩΡ έχει αναλάβει την κατασκευή του τμήματος Καραϊικα-Γαστούνη. Τα άλλα τμήματα κατασκευάζονται από την ΤΕΡΝΑ και την ΑΒΑΞ.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό περίπου 300 εκατ. ευρώ. Τα έργα ξεκίνησαν σε όλα τα τμήματα τον Μάρτιο του 2022. Η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται το 2025. Η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και αργότερα από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τα άλλα μεγάλα έργα της Intrakat

Ο Όμιλος ΙΝΤΡΑΚΑΤ πέρα από αυτή την δεκάδα μεγάλων έργων εκτελεί και άλλα πολύ σημαντικά έργα υποδομής. Για παράδειγμα έχει αναλάβει τις εργασίες συμμόρφωσης προς το κανονιστικό πλαίσιο της EASA (Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης), Cluster A & B για λογαριασμό της FRAPORT GREECE κόστους 90,9 εκατ. ευρώ.

Άλλα μεγάλα έργα είναι η οδική σύνδεση  Λιμένα ΟΛΘ με ΠΑΘΕ κόστους 74 εκατ. ευρώ, η Σήραγγα Κλεισούρας 71 εκατ. ευρώ, στον κάθετο άξονα Ξάνθη-Σύνορα (48 εκατ. ευρώ), τα αντιπλημμυρικά στην Θεσσαλονίκης (48 εκατ. ευρώ), τα έργαΒ` Φάσης Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών, η ηλεκτροκίνηση σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα-Βόλος, η διευθέτηση Μεγάλου του Ρέματος Ραφήνας, η διευθέτηση του Ρέματος Εσχατιάς κ.α.

Ακόμα συμμετέχει σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων διαγωνισμών της χώρας. Μεταξύ άλλων στα σιδηροδρομικά έργα με ανταγωνιστικό διάλογο ύψους 4 δισ. ευρώ, στον ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά-Χερσόνησος, στον διαγωνισμό για τη νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού, την επέκταση του Μετρό προς Ίλιον κ.α.

Επίσης έχει αναδειχθεί ανάδοχος στους μεγάλους διαγωνισμούς για κτιριακά έργα-ΣΔΙΤ όπως το κτίριο της Γ.Γ.Υποδομών στην Πειραιώς, τις Φοιτητικές Εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, η παράκαμψη Γιάλοβας κ.α.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV