Νίκος
Καραγιάννης

Σε ύψη ρεκόρ που αγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ σε έργα φτάνει το ανεκτέλεστο του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας. Τα έργα-σημαίες τα οποία τρέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι θυγατρικές της εκτείνονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Βουλγαρία και Κύπρο.

Πρόκειται για μεγάλα έργα υποδομής που αφορούν έργα οδικά, έργα ενέργειας, έργα αεροδρομίου και κτιριακά συγκροτήματα. Πιο αναλυτικά στη δεκάδα συμπεριλαμβάνονται τα οδικά έργα κατασκευής του νότιου και βόρειου τμήματος του Ε65, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή, τους σταθμούς μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησπς-Νεάπολη, το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, την μονάδα αντλησιοταμίεσης Αμφιλοχίας, την σιδηροδρομική γραμμή Petrarch-Dragoman στη Βουλγαρία, μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο, την αναβάθμιση του αεροδρομίου Βελιγραδίου και το φωτοβολταϊκό πάρκο 550 MW στην Πτολεμαϊδα.

Τα έργα αυτά από μόνα τους αν αθροιστούν, ξεπερνούν σε αξία (μαζί με έργα σε κοινοπρακτικό σχήμα) τα 2,5 δισ. ευρώ. Το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι πως ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να προσθέσει στη λίστα των πολύ μεγάλων έργων της και άλλα projects που αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024.

Σήμερα, το ypodomes.com ξεκινώντας ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα μεγαλύτερα έργα των κατασκευαστικών ομίλων 7ης τάξης της χώρας σας παρουσιάζει τα 10 μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θα συνεχίσουμε με τον Όμιλο ΑΒΑΞ, τον Όμιλο ΙΝΤΡΑΚΑΤ, τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την Μυτιληναίος.

Το top-10 των υπό κατασκευή έργων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

1.Αυτοκινητόδρομος Ε65: κατασκευή νότιου και βόρειου τμήματος

Η ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει την κατασκευή του νότιου και του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας που έτσι ολοκληρώνεται και θα εκτείνεται από τη Λαμία μέχρι τα Γρεβενά. Το έργο στο νότιο τμήμα έχει κόστος 310 εκατ. ευρώ και αφορά στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα. Με το έργο αυτό ο Ε65 θα συνδεθεί με τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Ανθήλης πριν την Λαμία. Το έργο υπεγράφη στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το έργο στο βόρειο τμήμα έχει κόστος 442 εκατ. ευρώ και αφορά στο τμήμα Τρίκαλα-Κηπουρειό Γρεβενών όπου θα ενώνεται με την Εγνατία Οδό μέσω ενός Ανισόπεδου Κόμβου. Το έργο υπεγράφη στις 24 Ιουνίου 2021. Η χρηματοδότηση καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναθέτουσα Αρχή και στα δύο έργα είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το πρώτο τμήμα από τα Τρίκαλα μέχρι την Καλαμπάκα αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία τους πρώτους μήνες του 2024 και συνολικά θα ολοκληρωθεί το 2025.

2.Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου στο Καστέλι

Σήμερα είναι το μεγαλύτερο project για έργα σε αεροδρόμια στη χώρα, το μοναδικό νέο αεροδρόμιο που κατασκευάζεται εξ` αρχής και το μεγαλύτερο έργο υποδομής της Κρήτης με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές. Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2019 και η εκκίνηση της κατασκευής έγινε στις 9 Φεβρουαρίου 2020. Πρόκειται για έργο με ανάδοχο το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR. Tην κατασκευή την έχει αναλάβει εξ` ολοκλήρου η ΤΕΡΝΑ. Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 480 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται πλέον για το 2027.

Στο αντικείμενο της κατασκευής συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ενός νέου αεροδρομίου (τερματικός σταθμός, διάδρομος προσαπογείωσης, βοηθητικοί χώροι, χώροι στάθμευσης κλπ) αλλά και ένας οδικός άξονας 18 χιλιομέτρων σύνδεσης του αεροδρομίου Καστελίου με τον ΒΟΑΚ στην περιοχή της Χερσονήσου.

3.Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Κομοτηνής

Εδώ μιλάμε για ένα μεγάλο ενεργειακό έργο που θα βοηθήσει στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, εταιρεία στην οποία συμμετέχουν από κοινού, με ποσοστό 50% η καθεμία, η Motor Oil Renewable Energy (MORE) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανέθεσε την κατασκευή του Σταθμού στην ΤΕΡΝΑ A.E., η οποία με τη σειρά της υπέγραψε σύμβαση προμήθειας με τη Siemens για το βασικό εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής δυναμικότητας 877 ΜW.

Η εκκίνηση των εργασιών πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 και υπολογίζεται πως θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2024. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε περίπου 375 εκατ. ευρώ και είναι ένα από τα σημαντικότερα νέα ενεργειακά project της χώρας.

4.Σταθμοί Μετατροπής Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

H ένωση εταιρειών SIEMENS – ΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε ανάδοχος στον διαγωνισμό της Αριάδνη Interconnection για το έργο «Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση Δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής». Πρόκειται σήμερα για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της χώρας και συνολικά το τρίτο μεγαλύτερο έργο υποδομής . Θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης και θα ανοίξει τον δρόμο σε επενδύσεις πράσινης ενέργειας στο νησί.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό 370 εκατ. ευρώ. Τα έργα έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου 2020 ενώ η σύμβαση έχει διάρκεια υλοποίησης 36 μήνες. Η ολοκλήρωση τοποθετείται το 2024. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Αριάδνη Interconnection, 100% θυγατρική εταιρεία της συγγενούς της εταιρείας ΑΔΜΗΕ ΑΕ.

5.ΒΟΑΚ: τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη

Το έργο για το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ από την Χερσόνησο μέχρι την Νεάπολη συμβασιοποιήθηε στις 23 Απριλίου 2023. Υλοποιείται με την μέθοδο της ΣΔΙΤ και έχει αναληφθεί από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Το έργο έχει μήκος 22,5 χιλιόμετρα και τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024 και να ολοκληρωθούν το 2027. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ακόμα ένα μεγάλο οδικό έργο εντός και εκτός χώρας. Εν μέρει χρηματοδότηση παίρνει και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

6.Μονάδα Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας

Πρόκειται για ένα Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας: ~816.00 GWh.

7.Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: κατασκευή τμήματος Γαστούνη-Πύργος

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα αλλά και απαραίτητα οδικά έργα της χώρας. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο οδικό έργο πίσω από εκείνα στο νοτιο και βόρειο τμήμα του Ε65. Η ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει την κατασκευή του τμήματος Γαστούνη-Πύργος. Τα άλλα τμήματα κατασκευάζονται από την ΑΚΤΩΡ και την ΑΒΑΞ.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό περίπου 300 εκατ. ευρώ. Τα έργα ξεκίνησαν σε όλα τα τμήματα τον Μάρτιο του 2022. Η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται το 2025. Η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και αργότερα από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

8.Σιδηροδρομική γραμμή PETRARCH-DRAGOMAN στη Βουλγαρία

Αφορά σε ένα μεγάλο σιδηροδρομικό έργο στη γειτονική χώρα. Πρόκειται για τη σιδηροδρομική γραμμή Petrarch-Dragoman και έργα υποδομής και ηλεκτροκίνησης. Το έργο υπεγράφη στις 22 Μαρτίου 2021 έναντι ποσού 154,7 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 48 μήνες και ολοκλήρωση το 2025. Η χρηματοδότηση των έργων καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα).

9.Αναβάθμιση-Επέκταση Διεθνές Αεροδρομίου Νίκολα Τέσλα, Βελιγράδι-Σερβία

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 262 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου του Βελιγραδίου «Νίκολα Τέσλα» από την κοινοπραξία των εταιρειών Vinci (51%) – TΕΡΝΑ (49%). Τα έργα ξεκίνησαν την Άνοιξη του 2020 και η διάρκεια κατασκευής είναι πέντε έτη. Το έργο περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση και επέκταση του αεροδρομίου Βελιγραδίου.

Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
Α. Τερματικοί Σταθμοί (Terminal Buildings) : Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 42.000 τ.μ.. και ανακαίνιση υφισταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων 15.000 τ.μ.
Β. Εξωτερικός χώρος αεροδρομίου – εξυπηρέτηση αεροσκαφών (Airside) :
Κατασκευή νέου διαδρόμου προσγείωσης / απογείωσης, ανακαίνιση υφιστάμενου και συνδετήριων κ.α..
Γ. Εξωτερικός χώρος αεροδρομίου: Κατασκευή χώρων στάθμευσης 2.400 θέσεων, κατασκευή υποδομών εξυπηρέτησης των αφίξεων και των αναχωρήσεων έμπροσθεν του νέου κτιρίου τερματικού σταθμού κ.α.

10.Φωτοβολταϊκό Πάρκο 550 MW στην Πτολεμαϊδα

Είναι από τα μεγαλύτερα έργα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη με κόστος 216 εκατ. ευρώ. Το έργο αναπτύσσεται εντός του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στη θέση “Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα”, των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης.

Η συνολική ισχύς του πάρκου είναι 550MW και υλοποιείται με τη χρήση 1.375.000 φ/β πλαισίων. Το έργο καλύπτει μια έκταση 13.225.121 τμ, σε πέντε επιμέρους πολύγωνα (τμήματα). Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής από την ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε 22 μήνες και ολοκλήρωση το 2025.

Νέα μεγάλα έργα το 2024

Πέρα από την πρώτη δεκάδα υπάρχουν σημαντικά νέα έργα που θα αναλάνει  ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αναμένεται η οικοδομική άδεια για να ξεκινήσει από κοινού με την Hard Rock το μεγαλύτερο κτιριακό έργο όλων των εποχών της χώρας, για το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό. Το κατασκευαστικό του μέρος ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Επίσης αναμένεται να υπογράψει για νέα μεγάλα οδικά έργα: την επέκταση της Λ.Κύμης στην Αττική Οδό. Αναμένεται η υπογραφή για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού που περιλαμβάνει ένα κολοσιαίο κατασκευαστικό πρόγραμμα άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης είναι ανάδοχος για έργα όπως ύδρευσης Πρέβεζας και Λευκάδας ύψους 140 εκατ. ευρώ ενώ συμμετέχει σε κορυφαίους διαγωνισμούς διεκδικώντας έργα όπως ο ΒΟΑΚ: τμήμα Χανιά-Χερσόνησος (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) , η επέκταση του Μετρό στο Ίλιον, οι οδικές ΣΔΙΤ Δράμα-Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη-Έδεσσα κ.α.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV