Νίκος
Καραγιάννης

Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι από τους ιστορικότερους στον χώρο των κατασκευών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα καταξιωμένος με δεκάδες μεγάλα βασικά έργα υποδομής. Αυτή η παράδοση των μεγάλων έργων συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με σημαντικά projects τα οποία την κατατάσσουν ως μια από τις βασικότερες δυνάμεις του χώρου στο εγχώριο κατασκευαστικό γίγνεσθαι.

Σήμερα το ανεκτέλεστο του Ομίλου ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ και εντός του 2023 με τα νέα έργα που αναμένεται να αναληφθούν μπορεί να ξεπεράσει και τα 4 δισ. ευρώ. Παρά τις αντιξοότητες που έχει αντιμετωπίσει ο Όμιλος, τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει ότι επιστρέφει με μεγάλες αξιώσεις και πάλι στην κορυφή του κλάδου.

Σήμερα το ypodomes.com συνεχίζοντας το αφιέρωμα στα 10 μεγαλύτερα έργα των ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων σας παρουσιάζει τα μεγάλα έργα του Ομίλου Ελλάκτωρ. Αυτά περιλαμβάνουν τα δύο έργα στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το πακέτο των έργων ΕΥΔΑΠ, το τμήμα του ΒΟΑΚ: Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, τη συμμετοχή στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, τη λειτουργία και συντήρηση της Ψυττάλειας, τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την οδική σύνδεση του λιμανιού του ΟΛΘ με τον ΠΑΘΕ και το οδικό έργο της Σήραγγας Κλεισούρας, τα σιδηροδρομικά και οδικά έργα στη Ρουμανία.

Το top-10 υπό κατασκευή έργων του Ομίλου Ελλάκτωρ

1.Κατασκευή Βασικής Γραμμής Μετρό Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο έργο της χώρας με προϋπολογισμό 1,35 δισ. ευρώ. Η κατασκευή του έργου γίνεται από την ΑΚΤΩΡ και τις WEBUILD & HITACHI. Η εργολαβία ξεκίνησε το 2006, πέρασε από πολλές τρικυμίες όμως φέτος έδειξε ότι μπαίνει στην τελική ευθεία. Η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 9,6 χλμ υπόγειας γραμμής και 13 σταθμούς. Ξεκινά από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και φτάνει μέχρι τη Νέα Ελβετία. Στο αντικείμενο περιλαμβάνεται και το Αμαξοστάσιο Πυλαίας. Το έργο που αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης είναι φέτος υποψήφιο ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022 από το ypodomes.com. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Αττικό Μετρό.

2.Σιδηροδρομικά Έργα Ρουμανίας

Στην χώρα η ΑΚΤΩΡ κατασκευάζει συνολικά έργα προϋπολογισμού 682 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων τα έργα αναβάθμισης σιδηροδρομικών δικτύων όπως τα τμήματα Lot 1. Brasov-Apata και Lot 3. Cata-Sighisoara, το σιδηροδρομικό τμήμα Lot 2 Apata-Cata αλλά και η αποκατάσταση του υποτμήματος 2c της Gurasada. Tα έργα χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Μεταφορών της Ρουμανίας.

3.Εργολαβίες ΕΥΔΑΠ 456 εκατ. ευρώ

Πρόκειται για σειρά από έργα τα οποία έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ προκειμένου να αναβαθμιστεί το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ κυρίως στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Στο σύνολο τους οι εργολαβίες αυτές φτάνουν τα 456 εκατ. ευρώ.

4.Κατασκευή Επέκτασης Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά

Είναι το δεύτερο έργο Μετρό που κατασκευάζει η ΑΚΤΩΡ για το Μετρό Θεσσαλονίκης αυτή τη φορά χωρίς κάποιον άλλο partner. Η επέκταση της γραμμής Καλαμαριάς ξεκίνησε το 2013 και αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία το 2024. Το κόστος του έργου φτάνει τα 424 εκατ. ευρώ. Περιλαβάνει 4,8χλμ υπόγειας γραμμής και 5 νέους σταθμούς. Η επέκταση θα ξεκινά από τον σταθμό 25ης Μαρτίου και θα τερματίζει στο σταθμό Μίκρα. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Αττικό Μετρό.

5.Λειτουργία-Συντήρηση Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΑΒΑΞ ΑΕ & ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ)

Η ΑΚΤΩΡ εδώ έχει αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας μαζί με τις ΑΒΑΞ και ΕΡΓΟΤΕΜ. Είναι ένα μεγάλο έργο που εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης ολόκληρης της πρωτεύουσας. Το κόστος του φτάνει τα 261 εκατ. ευρώ και αναθέτουσα αρχή είναι η ΕΥΔΑΠ.

6.Αυτοκινητόδρομος ΒΟΑΚ: τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος

Πρόκειται για την κατασκευή από την ΑΚΤΩΡ του πρώτου τμήματος του αυτοκινητόδρομου του ΒΟΑΚ. Το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος έχει μήκος 14,5 χλμ και κόστος 186 εκατ. ευρώ. Τα έργα έχουν στενό χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του 2025 καθώς η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα έχει παρουσία και στο τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη με την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

7.Τμήμα Περιφερειακή Βουκουρεστίου

Πρόκειται για οδικό τμήμα 18 χιλιομέτρων, μέρος της Περιφερειακής Βουκουρεστίου ο οποίος έχει συνολικό μήκος 101 χιλιόμετρα και αποτελεί μέρος του μεγάλου ευρωπαϊκού έργου που ονομάζεται Πανευρωπαϊκός Διάδρομος 4, ο οποίος θα διασχίζει τη Ρουμανία από τη Δύση προς την Ανατολή. Η ΑΚΤΩΡ που συμμετείχε σε κοινοπραξία με την EUROCONSTRUCT TRADING ’98 SRL (με ποσοστά 51% και 49% αντίστοιχα) στην κατασκευή του έργου, αποφάσισε να πάρει το ποσοστό από τον τοπικό συνεταίρο της, που συνεπάγεται συνολικό κατασκευαστικό αντικείμενο για το ελληνικό Όμιλο, μετά και τις αναθεωρήσεις τιμών, στα 150 εκατ. ευρώ.

8.Πάτρα-Πύργος: τμήμα Καραϊικα-Γαστούνη

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα αλλά και απαραίτητα οδικά έργα της χώρας. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο οδικό έργο πίσω από εκείνα στο νοτιο και βόρειο τμήμα του Ε65. Η ΑΚΤΩΡ έχει αναλάβει την κατασκευή του τμήματος -Καραϊικα-Γαστούνη. Τα άλλα τμήματα κατασκευάζονται από την ΤΕΡΝΑ και την ΑΒΑΞ.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό περίπου 300 εκατ. ευρώ. Τα έργα ξεκίνησαν σε όλα τα τμήματα τον Μάρτιο του 2022. Η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται το 2025. Η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και αργότερα από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

9.Οδική σύνδεση Λιμένα ΟΛΘ με ΠΑΘΕ

Ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς συνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) με το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας. Το κόστος είναι περίπου 74 εκατ. ευρώ και αναθέτουσα αρχή είναι η Εγνατία Οδός. Είναι μήκους 3,5 χλμ. περίπου, εκ των οποίων τα 1,4 χλμ. είναι ήδη σε κυκλοφορία και η κατασκευή της είχε αρχίσει σε προγενέστερες περιόδους. Η σύνδεση αναπτύσσεται επί οδογέφυρας αμφίδρομης κατεύθυνσης, κατά το μεγαλύτερό της τμήμα. Παράλληλα, αναβαθμίζεται μέρος του τοπικού οδικού δικτύου στη βιομηχανική περιοχή του Καλοχωρίου, αποκαθιστώντας τη σύνδεσή του με τον 6ο προβλήτα και τον Π.Α.Θ.Ε..

10.Σήραγγα Κλεισούρας 71 εκατ. ευρώ

Αντικείμενο του υπόψη έργου αποτελεί η πλήρης κατασκευή της αρτηρίας της νέας Επαρχιακής Οδού, που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς – Πτολεμαΐδας και βρίσκεται στα Διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας και απολήγει στα όρια του νομού Κοζάνης.

Η αρτηρία έχει μήκος 10,40 χλμ. και περιλαμβάνει και τη Σήραγγα Κλεισούρας. Το έργο έχει κόστος 71 εκατ. ευρώ και αναθέτουσα αρχή την Εγνατία Οδό.

Και άλλα μεγάλα έργα

Παράλληλα εκτελεί μεγάλα έργα όπως αυτά στον Λιμένα Ηγουμενίτσας (74 εκατ. ευρώ), στον κάθετο άξονα Ξάνθη-Σύνορα (48 εκατ. ευρώ), τα αντιπλημμυρικά στην Θεσσαλονίκης (48 εκατ. ευρώ) κ.α.

Για το 2023 ο Όμιλος Ελλάκτωρ αναμένει την υπογράφη πολύ μεγάλων συμβάσεων για έργα υποδομής. Τα σημαντικότερα είναι το τμήμα του ΒΟΑΚ: Χερσόνησος-Νεάπολη και η επέκταση της Λ.Κύμης στην Αττική Οδό μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ αλλά και το Καλαμάτα-Μεθώνη μαζί με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Ακόμα μέσω της ΑΚΤΩΡ και της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ συμμετέχει σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων διαγωνισμών της χώρας.

Μεταξύ άλλων στα σιδηροδρομικά έργα με ανταγωνιστικό διάλογο ύψους 4 δισ. ευρώ, στον ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά-Χερσόνησος, στον διαγωνισμό για τη νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού, την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνα-Πέραμα.

Επίσης έχει συμμετοχή στους μεγάλους διαγωνισμούς για κτιριακά έργα-ΣΔΙΤ όπως τα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, τα Αστυνομικά Μέγαρα, τα 12 Δικαστικά Μέγαρα, τις Φοιτητικές Εστίες σε Κρήτη, Θράκη, Θεσσαλία κ.α.

Το αφιέρωμα του ypodomes.com συνεχίζεται τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου με τα 10 μεγαλύτερα έργα της ΑΒΑΞ, την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου με τα 10 μεγαλύτερα έργα της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου με τα έργα της ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Εχθές ο κύκλος ξεκίνησε με τα 10 μεγαλύτερα έργα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV