Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Συστήματα υπόγειων κάδων: Μία λύση υψηλής αισθητικής και αποτελεσματικότητας για τις πόλεις μας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα συστήματα υπόγειων κάδων, που απαντώνται όλο και πιο συχνά σε κεντρικά σημεία ελληνικών πόλεων, είναι από τις πλέον καλαίσθητες υποδομές προσωρινής αποθήκευσης στερεών αποβλήτων. Το γεγονός ότι καθίσταται μία ολοένα δημοφιλέστερη επιλογή οφείλεται τόσο στην αισθητική αναβάθμιση που προσφέρουν στον περιβάλλοντα χώρο όπου εγκαθίστανται, όσο και στην αποτελεσματικότητα και πρακτικότητά τους.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία 8 χρόνια έχει πραγματοποιηθεί εγκατάσταση όμοιων υπόγειων κάδων στους Δήμους: Περιστερίου, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Παλλήνης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Λέρου, Τρίπολης, Βόλου, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αγιάς Λάρισας, Καρδιτσας, Διονύσου, Γλυφάδας, Αγ. Βαρβάρας, Ν. Σμύρνης, Δάφνης-Υμηττού, Ελευσίνας, Κώ, Θήρας, Μήλου, Κορίνθου, Αγ. Δημητρίου, Παλ. Φαλήρου, Λουτρακίου – Κορινθίας, Παπάγου – Χολαργού, Αιγάλεω, Σκιάθου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Κοζάνης, Βέροιας, Κρωπίας κ.ά.

Το εν λόγω σύστημα υπόγειων κάδων έχει δοκιμασμένη και επιτυχή λειτουργία 20 ετών καθώς 18 χιλ.. & πλέον μονάδες έχουν τεθεί σε λειτουργία στην Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Μαρόκο, Τουρκία, Βραζιλία, κ.α.

H EcoSynergy, αντιπρόσωπος της «SOTKON» σε Ελλάδα και Κύπρο, δραστηριοποιείται στην υλοποίηση και εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων και εξηγεί στο ypodomes.com γιατί η λύση των υπόγειων κάδων είναι μία έξυπνη επιλογή για τους Δήμους, αναλύοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και τον τρόπο εγκατάστασής τους. Πιο αναλυτικά:

Τεχνικά χαρακτηριστικά και εγκατάσταση

Το σύστημα προσφέρει εύκολη εγκατάσταση, αισθητική ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον, απλότητα στη διαδικασία αποκομιδής και συντήρησης καθώς και μακρόχρονη και αξιόπιστη λειτουργία. Η εγκατάσταση του συστήματος είναι εύκολη καθόσον απαιτείται μόνο η διαμόρφωση μιας τάφρου κατάλληλων διαστάσεων εντός της οποίας τοποθετείται το πλήρες “kit” του υπόγειου κάδου έτοιμο για λειτουργία και χρήση.

Όλη η συγκρότηση του συστήματος υπόγειων κάδων “SOTKON” προσφέρει συνολική αποθηκευτική χωρητικότητα 3 κ.μ. περίπου που επιτρέπει την αντικατάσταση 3-4 κοινών τροχήλατων κάδων 1.100 λίτρων.

Η συγκρότηση του συστήματος υπόγειων κάδων αποτελείται από :

– Ένα προστατευτικό υπόγειο φρεάτιο πλήρως στεγανό κατασκευασμένο από προκατασκευασμένο οπλισμένο σκυρόδεμα (C30/37) το οποίο εγκαθίσταται μέσα σε μια τάφρο ανάλογων διαστάσεων κατόπιν εργασιών εκσκαφής εδάφους. Εντός του φρεατίου υπάρχει μηχανισμός πλατφόρμας ασφαλείας.

– Ένα πλαστικό κάδο, ολόσωμης κατασκευής με πλήρως στεγανό πυθμένα κατασκευασμένο από πολυαιθυλένιο. Ο κάδος είναι εφοδιασμένος με τις απαραίτητες διατάξεις για παραλαβή από γερανό με σύστημα απλού αγκίστρου καθώς και με δύο πλευρικούς πείρους οι οποίοι προσαρμόζονται στους πλευρικούς βραχίονες του ανυψωτικού μηχανισμού για την εκκένωσή του μέσα στην οπίσθια χοάνη των απορριμματοφόρων τύπου «πρέσας».

– Το υπόγειο τμήμα καλύπτεται με μια πλατφόρμα κάλυψης (πλατφόρμα πεζοδρόμου) κατασκευασ- μένη από μεταλλικό σκελετό και με επιφανειακή επένδυση πλακιδίων γρανίτη. Η πλατφόρμα παρέχει την απαιτούμενη στεγανότητα κατά των οσμών και των βρόχινων νερών, και ανοιγοκλείνει με την βοήθεια δύο αεροελατηρίων και ασφαλίζει σε κλειστή θέση με κατάλληλη κλειδαριά.

Το πρόσφατα εγκατεστημένο σύστημα υπόγειων κάδων στο Περιστέρι (Μπουρνάζι)

Στο κέντρο και πάνω στην πλατφόρμα πεζοδρόμου προσαρμόζεται ένας καλαίσθητος ανοξείδωτος “πύργος/χοάνη” τροφοδοσίας. Επί του “πύργου/χοάνης” τροφοδοσίας δύναται να τοποθετηθούν καλαίσθητες επιγραφές που προσδιορίζουν τις κατηγορίες συλλεγομένων απορριμμάτων (οικιακά – ανακυκλώσιμα).

Με χρήση γερανού εγκαθίστανται εντός της τάφρου τα υπόγεια φρεάτια τα οποία περιέχουν την πλήρη προσυναρμολόγηση των μηχανισμών των κάδων, τα κενά μεταξύ των τοιχωμάτων της τάφρου και των φρεατίων πληρούνται με αδρανές υλικό. Στη συνέχεια, στην άνω περίμετρο των φρεατίων κατασκευάζονται κατάλληλα κανάλια αποστράγγισης για τα βρόχινα νερά και αποκαθίσταται η πλακόστρωση του περιβάλλοντα χώρου του σκάμματος.

Το σύστημα αποκομιδής

Οι υπόγειοι κάδοι συνεργάζονται με κλασσικού τύπου 2αξονικά ή 3αξονικά απορριμματοφόρα τύπου «πρέσας» με εγκατάσταση στην οροφή ενός υδραυλικού γερανού τύπου «παπαγάλου» με απλό γάντζο που χρησιμεύει για την εξαγωγή του κάδου από το υπόγειο φρεάτιο και την προσαρμογή του στον ανυψωτικό μηχανισμό (τοποθέτηση των πλευρικών πείρων του κάδου στους πλευρικούς βραχίονες του ανυψωτικού μηχανισμού) ώστε να εξασφαλισθεί η ανατροπή του μέσα στην χοάνη του απορριμματο- φόρου.

Σημειώνεται ότι ο ανυψωτικός μηχανισμός θα εξακολουθεί να ανατρέπει τους κοινούς πλαστικούς ή μεταλλικούς 4τροχους κάδους που διαθέτει ένας Δήμος.

Για τον χειρισμό των υπόγειων κάδων απορριμμάτων, απαιτείται να εγκατασταθεί στην οροφή της κιβωτάμαξας του απορριμματοφόρου ένας υδραυλικός γερανός σχετικά συμπαγών διαστάσεων κατάλληλης ανυψωτικής ικανότητας.

Σε αυτή τη κατηγορία ανυψωτικής ικανότητας, η περιστρεφόμενη βάση του υδραυλικού γερανού μπορεί να εδράσει με πλήρη ασφάλεια πάνω στην οροφή της κιβωτάμαξας του απορριμματοφόρου. Το συνολικό βάρος του υδραυλικού γερανού μαζί με όλα τα λειτουργικά του όργανα είναι περίπου 500- 600 κιλά, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται το εκμεταλλεύσιμο ωφέλιμο φορτίο σε απορρίμματα. Επιπλέον, δεν επηρεάζεται το κέντρο βάρους του οχήματος και δεν χρειάζεται το απορριμματοφόρο να εφοδιάζεται με σύστημα “ποδαρικών” σταθεροποίησης.

Σύστημα υπόγειων κάδων στην πόλη του Βόλου

Πάνω από 50 τεμ. μηχανισμων υδραυλικών γερανών έχουν τοποθετηθεί ήδη με επιτυχία σε απορριμματοφόρα στην Ελλάδα για την εξασφάλιση της αποκομιδής των εν λόγω υπόγειων κάδων.

Για την λειτουργία του συστήματος, η EcoSynergy είναι σε θέση να προβεί στην προμήθεια και εγκατάσταση γερανού με τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά: 

– Πυλώνας έδρασης περιορισμένου ύψους ο οποίος δύναται να στερεωθεί με ασφάλεια πάνω στην οροφή της κιβωτάμαξας του απορριμματοφόρου. Ο πυλώνας έχει περιστροφή κατά κατακόρυφο άξονα 360o.

– Υδραυλικός αρθρωτός βραχίονας γερανού με οριζόντια προβολή έως 6800 mm και κατάλληλης ανυψωτικής ικανότητας .

– Στο άκρο του ο βραχίονας φέρει διάταξη για προσαρμογή αλυσίδας με απλό γάντζο για τον χειρισμό των υπόγειων κάδων.

– Ο χειρισμός κινήσεων του γερανού εξασφαλίζεται μέσω ασύρματου χειριστηρίου.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Ηλεκτρική ενέργεια

Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας: Προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων από το Δήμο Θεσσαλονίκης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λευκός Πύργος πανσέληνος

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Πρόκειται για την αναβάθμιση και επέκταση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα και για την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι δυο παρεμβάσεις χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αναμένεται να συμβάλλουν στην προστασία και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί συνεχείς παρεμβάσεις»

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί συνεχείς παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και να προστατευθεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Στόχος μας είναι η παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος για τυχόν κρούσματα ρύπανσης, αλλά και η έγκαιρη λήψη μέτρων, προληπτικών ή κατασταλτικών, όταν απειλείται η δημόσια υγεία.

Το απαρχαιωμένο δίκτυο των μετρητικών σταθμών, που παραλάβαμε, ανανεώνεται, ενώ προστίθενται και νέοι σταθμοί, ώστε να γίνεται η βέλτιστη δυνατή καταγραφή και η μέγιστη δυνατή κάλυψη του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Επίσης, προμηθεύουμε με νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα το Δήμο Θεσσαλονίκης ως ένα πρόσθετο μέτρο εκσυγχρονισμού του στόλου του, αλλά και περιορισμού της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αφού πρόκειται για οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Η προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για τη διοίκησή μας και όλα αυτά τα χρόνια αξιοποιούμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για να βελτιώσουμε την κατάσταση όχι μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα, αλλά και σε όλα τα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας».

Εξοπλισμός των υφιστάμενων σταθμών

Αναφορικά με την αναβάθμιση και επέκταση των σταθμών του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, οι υφιστάμενοι σταθμοί θα εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα, ενώ προβλέπεται και η χωροθέτηση νέων μετρητικών σταθμών σε περιοχές που δεν καλύπτονται μέχρι σήμερα από το δίκτυο των υφιστάμενων σταθμών.

Σε ό,τι αφορά στην προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, πρόκειται για συνολικά 50 οχήματα (25 δίκυκλα και 25 επιβατηγά οχήματα – φορτηγά) και για την εγκατάσταση τριών σταθμών φόρτισής τους. Αναλυτικά τα οχήματα είναι: δύο επιβατηγά πέντε θέσεων, τέσσερα διθέσια επιβατηγά, τέσσερα τετράκυκλα φορτηγά με ανατροπή, τέσσερα τετράκυκλα φορτηγά με ανατροπή και πλυστικό, έξι τετράκυκλα μικρά pick-up και 12 δίκυκλα, μαζί με τους τρεις σταθμούς φόρτισης για τη Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων του Δήμου, καθώς επίσης και πέντε διθέσια επιβατηγά και 13 δίκυκλα για τη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Περιφέρεια Αττικής: Διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στο Δήμο Πεντέλης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Απορρίμματα σε εργοστάσιο

Μια σημαντική παρέμβαση για την αποτελεσματική διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων και την αποτροπή δημιουργίας νέων εστιών ανάφλεξης στον Δήμο Πεντέλης, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής με προϋπολογισμό ύψους 495.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

«Ο αγώνας για την κοινωνία και τους πολίτες είναι διαρκής. Υπερβαίνει πρόσωπα και διοικητικές θητείες. Εμείς στην Περιφέρεια Αττικής παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας να προωθούμε λύσεις για προβλήματα που χρονίζουν, ανεξαρτήτως της ανταπόκρισης από τις άλλες αυτοδιοικητικές και πολιτικές δυνάμεις. Θέλω να ελπίζω ότι η νέα περιφερειακή αρχή θα αξιοποιήσει την κληρονομιά των παρεμβάσεών μας», σημείωσε η Ρένα Δούρου.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο της Προγραμματικής Σύμβασης που υπέγραψαν η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης είναι η ενίσχυση της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων με τον λειοτεμαχισμό των «πράσινων» απορριμμάτων που συσσωρεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας του Δήμου μετά από αποψιλώσεις τυχόν καμένων δέντρων και κλαδεμάτων δέντρων, με στόχο να αποτραπεί η δημιουργία νέων εστιών ανάφλεξης.

Η προμήθεια αφορά σε ερπυστριοφόρο κλαδοτεμαχιστή που θα αποτελείται από το πλαίσιο μεταφοράς (ερπυστριοφόρο όχημα), τον λειοτεμαχιστή «πράσινων» απορριμμάτων και τον γερανό με αρπαγή τροφοδοσίας ξυλείας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Κωστής Χατζηδάκης: Ένα χρόνο ακόμα αντέχει ο ΧΥΤΑ Φυλής ​

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο.

Μετά το πέρας της επίσκεψής του o υπουργός ΠΕΝ δήλωσε τα εξής:

«Στο ΧΥΤΑ Φυλής είδαμε μπροστά μας το πρόβλημα που μας είχαν περιγράψει οι αρμόδιοι στα γραφεία μας. Ο ΧΥΤΑ έχει κορεστεί. Με πρόσφατη απόφαση για την εκμετάλλευση ενός χώρου μέσα στα όρια του ΧΥΤΑ πήρε παράταση ζωής 4-5 μηνών. Με την αξιοποίηση ενός ακόμα χώρου μέσα στα όρια του ΧΥΤΑ μπορεί να δοθεί άλλη μια μικρή παράταση.

Αθροιστικά μπορούμε να μιλάμε για παράταση ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής καλώς εχόντων των πραγμάτων για ένα έτος! Απαιτείται επομένως μια ριζική λύση προκειμένου οι Αθηναίοι να μην βρεθούν απέναντι σε βουνά σκουπιδιών. Αυτή η λύση πρέπει να συνδέεται είτε με τη λεγόμενη Γ’ Φάση του ΧΥΤΑ, είτε με κάποια άλλη ιδέα. Σίγουρα όμως η όποια σφαιρική λύση δοθεί πρέπει να συνδυαστεί και με μονάδες σύγχρονης ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων που βρίσκονται εδώ και καιρό στα χαρτιά (ΣΔΙΤ κλπ.).

Το ΥΠΕΝ και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης θα συζητήσουμε άμεσα το θέμα με το νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη.

Μου προκαλεί πάντως εντύπωση –ακόμα μια φορά- για ποιο λόγο, στο όνομα ενός μεγαλεπήβολου σχεδιασμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η απερχόμενη περιφερειάρχης εγκατέλειψαν τις λύσεις για σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, που είχαν σχεδιαστεί το 2014.

Για ποιο λόγο δεν είδαν τα επιτυχημένα παραδείγματα της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Για ποιο λόγο άφησαν την κατάσταση να φτάσει στο παρά πέντε!

Είμαστε εδώ τα συναρμόδια Υπουργεία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα για την ποιότητα ζωής των Αθηναίων».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα