Newsroom

Σημαντικά έργα πολιτισμού στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, που θα ενταχθούν για χρηματοδότηση, είτε στη τρέχουσα, είτε και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, όπως η ανάδειξη και ενοποίηση μνημείων του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, δηλαδή το Ρωμαϊκό Ωδείο, ο Ρωμαϊκός Ιππόδρομος, κά, η ολοκλήρωση της αναστύλωσης στο Αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας και ο σχεδιασμός για την προστασία και αναστύλωση των γεφυριών του Αιτωλικού, συζητήθηκαν κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Πάτρα, μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του γενικού γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις που έκανε η υπουργός Πολιτισμού, «διαπιστώνουμε και εδώ αυτό που βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν γίνει τέσσερα χρόνια πριν, δεν έγιναν.» Όμως, όπως πρόσθεσε, «δεν πειράζει, εμείς κοιτάμε μπροστά και πρέπει να καλύψουμε τον χρόνο που χάθηκε».

Επίσης, στην σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της επικαιροποίησης των σχεδιασμών, ώστε να προχωρήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι προγραμματικές συμβάσεις, με σκοπό την προώθηση των έργων άμεσης προτεραιότητας, όπως η αποκατάσταση του δημοτικού θεάτρου «Απόλλων» της Πάτρας, η μετατροπή των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο σε μουσείο και πολυχώρο εκδηλώσεων, αλλά και η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Στράτου, στην Αιτωλοακαρνανία.

Να σημειωθεί ότι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», είναι ενταγμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,6 εκατ. ευρώ, στα οποία, μεταξύ άλλων, είναι η αποκατάσταση του «Ξενοκράτειου» στο Μεσολόγγι και η μετατροπή του σε μουσείο, η ψηφιοποίηση συλλογών της δημοτικής βιβλιοθήκης Πατρών, η αποκατάσταση και αναβάθμιση του μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο του δήμου Αγρινίου και το «Σπίτι του Τουρίστα» στο Μεσολόγγι, που αφορά την υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών ολοκλήρωσης θεματικών τουριστικών διαδρομών της περιοχής.

Σε δηλώσεις που έκανε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο της αναστύλωσης του Αρχαίου Γυμνασίου της Ολυμπίας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας έχει μείνει εκεί που σταμάτησε η χρηματοδότηση του προηγούμενου έργου, σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του Γυμνασίου.

Και το έργο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί. Γιατί ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας πρέπει να ενοποιηθεί. Το συγκεκριμένο Γυμνάσιο είναι το μοναδικό στον κόσμο, είναι αυτό που γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή, επισκέπτες και πολίτες, να το απολαύσουν αποκατεστημένο στην πραγματική του εικόνα».

Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού μίλησε και για τα αστικά κέντρα, επισημαίνοντας ότι «επλήγησαν περισσότερο στην δεκαετία της κρίσης την οποία αφήνουμε πίσω μας, για αυτό και πρέπει να τα ενισχύσουμε».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτό που επιθυμεί και η Περιφέρεια, είναι η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, όπου έχουμε πολύ σημαντικά ρωμαϊκά μνημεία, τα οποία μέσω της ανάδειξης τους από την Εφορεία Αρχαιοτήτων μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στο ήδη εξαιρετικά μεγάλο και σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα της πόλης».

Η Λίνα Μενδώνη μίλησε και για το δημοτικό θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας, λέγοντας ότι «έχουν γίνει ατέρμονες συζητήσεις, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε χειροπιαστό αποτέλεσμα για τον κόσμο» και πρόσθεσε:

«Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Είμαστε πλέον σε μία στιγμή που μπορούμε να πούμε ότι τους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε προχωρήσει τη προγραμματική σύμβαση για τον “Απόλλωνα”».

Αναφερόμενη στο Αγρίνιο, είπε ότι «πρόθεσή μας είναι να προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση των καπναποθηκών Παπαπέτρου και για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Στράτου».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε στις δηλώσεις του ότι «στόχος μας είναι να ξεκολλήσουμε σημαντικά έργα και να τα παραδώσουμε στον πολίτη της Δυτικής Ελλάδας, ώστε να τα χαίρεται, να τα απολαμβάνει και να είναι περήφανος για την ιστορία και τον πολιτισμό του».

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετείχαν ακόμη, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας, Άλκηστις Σταθοπούλου, καθώς επίσης και υπηρεσιακά στελέχη των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, οι προϊστάμενοι των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων και υπηρεσιακά στελέχη της περιφέρειας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV