Νίκος
Καραγιάννης

Ερώτηση προς το Υπουργείο Υποδομών σε σχέση με την υλοποίηση του έργου-ΣΔΙΤ για την Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Λένε όχι στο fly-over της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης προκρίνοντας την υλοποίηση της Εξωτερικής Περιφερειακής μιλώντας για πολιτική εξαγγελία έργου που δεν γίνεται με βάση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών και για έργο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται πως το συγκεκριμένο έργο “καπελώνει” την υλοποίηση της Εξωτερικής Περιφερειακής (εκτιμώμενου κόστους 900εκατ.ευρώ), που όπως υποστηρίζουν είνα ώριμο μελετητικά και με εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη. Μάλιστα όπως σημειώνουν η λύση του fly-over (δηλαδή του νεου διαμπερούς οδικού τμήματος που θα υπερύπταται του σημερινού άξονα, έχει ωριμάσει μέχρι τις προμελέτες και την οριστική μελέτη οδοποιϊας ενώ η Περιβαλλοντική του μελέτη έχει απορριφθεί από το ΣτΕ.

Επίσης υποστηρίζεται ότι, έντονη είναι η πεποίθηση ότι το fly-over τμήμα όχι μόνο δεν θα εξυπηρετήσει κυκλοφοριακά αλλά θα δημιουργήσει και σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και έμφραξη ροής λόγω διοδίων. Επιπρόσθετα, κάνουν λόγο, για αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και της ηχορύπανσης στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με υποβάθμιση και απομείωση της δασικής βιοποικιλότητας του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου.

ΕΡΓΟ ΜΗ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΣΣΜ

Οι 14 βουλευτές ισχυρίζονται πως το fly-over εξαγγέλθηκε με αυθαίρετα πολιτικά κριτήρια και όχι στο πλαίσιο της “ολιστικής” στρατηγικής που υπαγορεύει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών. Παράλληλα, δεν έχει επικαιροποιημένη στρατηγική μελέτη κυκλοφορίας και μεταφορών για την Θεσσαλονίκη και στοιχεία κυκλοφοριακού φόρτου, που να προκύπτει, κατά τους ίδιους, η σκοπιμότητα και η τεχνικό-οικονομική αξιολόγηση του έργου σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές Αβραμάκης, Αυγέρη, Βαρεμένος, Γιαννούλης, Ζουράρης, Μάλαμα, Μεϊκόπουλος, Νοτοπούλου, Πέρκα, Πούλου, Σπίρτζης, Τριανταφυλλίδης, Φάμελλος, Χρηστίδου ζητούν να μάθουν:

Με ποιο στρατηγικό σχέδιο προκύπτει η κατασκευή του fly-over, πότε επικαιροποιήθηκε το σχέδιο μεταφορικών υποδομών στη Θεσσαλονίκη, αν η κυβέρνηση αξιοποιήσει το ΕΣΣΜ ακι αν όχι τι προγραμματίζεται, αν υπάρχει αξιολόγηση των κυκλοφοριακών-περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αν έχει προχωρήσει το έργο σε περιβαλλοντική αδειοδότηση.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Επίσης έχουμε ακόμα κάποιες σχετικές ερωτήσεις που αφορούν κυρίως την λειτουργία της υφιστάμενης Περιφερειακής από τον βουλευτη της Ελληνικής Λύσης, Χήτα Κωνσταντίνο, για το αν υπάρχει σχέδιο περίφραξης στα όρια με το Σεϊχ Σου, αλλά και για την ύπαρξη ή όχι μελέτης κατασκευή Λωρίδας Έκτακτη Ανάγκης (ΛΕΑ).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV