Με νόημα και ιδιαίτερα εύστοχες ήταν οι παρεμβάσεις του κου Γιώργου Συριανού, Πρόεδρου του ΣΤΕΑΤ στην συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας που διεξήχθη χτες στο 1ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο “Προοπτικές Ανάτυξης”. Σε ερώτηση του Νίκου Καραγιάννη για το πως η Πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για να συνεχίσει η κατασκευή υποδομών στη χώρα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ) απάντησε πως η λογική αυτοσχεδιασμού βάσει της οποίας προχωρούσαν τα έργα στη χώρα δεν είναι πια επιλογή.
«Η πρακτική αυτή υποβοηθήθηκε από πακέτα της ΕΕ αλλά τελείωσε. Δεν υπήρχε ανάγκη να στηριχθεί το έργο. Πρέπει να δούμε τα έργα με άλλο μάτι, να είναι βιώσιμα, να είναι λειτουργικά και να υπάρχει δυνατότητα μόχλευσης με άλλα έργα ίσως, μέσα σε ένα πλαίσιο Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού. Το κρίσιμο είναι η πολλαπλασιαστικότητα των πόρων μέσω μόχλευσης, δεν αρκεί απλά η απορρόφηση πόρων, που ούτως ή άλλως είναι πολύ περιορισμένοι», πρόσθεσε. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κος Συριανός τόνισε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ενεργοποίηση των παραγωγικών δομών στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την κατασκευή περισσότερων έργων.
Για το αν είναι οι κατασκευές είναι έτοιμες για την επόμενη μέρα, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ απάντησε πως ο δοκιμαζόμενος κλάδος των κατασκευών στη χώρα βιώνει τις συνέπειες μιας μακράς οικονομικής κρίσης που σε συνδυασμό με παράγοντες όπως οι υπερβολικές εκπτώσεις στα έργα οδηγήθηκε σε «ευνουχισμό» και στέρηση της ανταγωνιστικότητάς του, ενώ στηλίτευσε και τις ανοίκειες επιθέσεις που επιπρόσθετα δέχεται από «πονηρούς πολιτευτές».
«Ο Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι μόνο δομές. Πρέπει να δούμε και την υλοποίηση του με συγκεκριμένα, απτά αποτελέσματα. Δεν μπορεί κάτι τόσο σημαντικό, να συνίσταται σε εμβαλωματικές λύσεις. Χρειάζονται πράξεις για να δημιουργηθεί ένας κοινός τόπος πέρα από κόμματα και άλλου είδους συμφέροντα ώστε να υπηρετήσουμε έναν εθνικό πια σκοπό. Για να μπορούμε να έχουμε μέτρο για το μέγεθος των εκπτώσεων, χρειάζονται τιμολόγια, αναλύσεις τιμών και παρατηρητήριο τιμών τα οποία και έχουμε χρηματοδοτήσει. Επιπρόσθετα, δεν είναι δυνατόν να αφηνόμαστε απροστάτευτοι σε πρακτικές που ξεπερνούν τα όρια του αποδεκτού, όσον αφορά την συμμετοχή εταιρειών από το εξωτερικό με πτυχία-«μαϊμού» σε διαγωνισμούς.
Υπάρχει έντονη η ανάγκη για εξωστρέφεια και αγαστή συνεργασία κυβέρνησης-εταιρειών, ώστε να διεκδικούνται έργα σε περιοχές του εξωτερικού με κατασκευαστικό αντικείμενο. Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι αιμοδότης της Οικονομίας και της Ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, η προστιθέμενη αξία του κατασκευαστικού τομέα στην οικονομία της χώρας είναι τεράστια.»
Τέλος, ερωτηθείς αν τα κόστη των έργων στην Ελλάδα είναι πράγματι υπέρογκα, ο κος Συριανός απάντησε σε έντονο ύφος πως επί χρόνια πλανάται μια παραφιλολογία, επικαλούμενη «μελέτες-φαντάσματα» που τάχα καταδεικνύουν πως τα έργα σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι κατά πολλές φορές φθηνότερα. Απαντήθηκαν ωστόσο με τη συνδρομή έγκριτων ιδρυμάτων και οργανισμών, όπως του Irish Academy of Engineering και του HM Treasury του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου με συγκεκριμένα στοιχεία με τα δημοσιεύματα ωστόσο κάθε τόσο επανέρχονται. Υπογράμμισε πως τα έργα στην Ελλάδα γίνονται σε πολύ χαμηλές τιμές και σχολίασε πως οι μερικές αποζημιώσεις στα έργα δεν είναι υπερκέρδος, αλλά μερική αποπληρωμή των «σπασμένων». «Οι κατασκευαστικές μπήκαν μέσα. Η χώρα συντηρήθηκε μέσα από τον κλάδο μας μέσα στα χρόνια της κρίσης», συμπλήρωσε.
Ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας