Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Συριανός (ΣΤΕΑΤ): εξαιρετικά σημαντικές οι Πρότυπες Προτάσεις στα μεγάλα έργα

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιώργος Συριανός
Γιώργος Συριανός. Πηγή: Ελλάκτωρ

Για το θεσμικό πλαίσιο της επόμενης ημέρας στις κατασκευές και ιδιαίτερα για την συμβολή των Πρότυπων Προτάσεων με επίκεντρο την Αττική μίλησε εχθές ο πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ, Γιώργος Συριανός στο συνέδριο Construction Project Management Digital Conference.

Όπως σημείωσε ο κ.Συριανός μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, Οικονομική και Υγειονομική, όπως ιστορικά επιβεβαιώνεται είναι ουσιαστική η ανάγκη για τόνωση της οικονομίας, αναστροφή του κλίματος των μεγάλων απωλειών του προηγούμενου διαστήματος και σοβαρή ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής.

“Η διάδοχη κατάσταση” τόνισε ο κ.Συριανός “διαμορφώνεται διάδοχη κατάσταση μεγάλης αναπτυξιακής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς. Για την επίτευξη αυτού του αναπτυξιακού στόχου συνδυάζονται αποφασιστικά κινήσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αθροιστικά, τα 30,5 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τα ποσά του ΕΣΠΑ και άλλες παροχές και τους Ιδιωτικούς Πόρους, ξεπερνούν συνολικά τα 90 δις. ευρώ”.

Ευκαιρία για τον χώρο των κατασκευών

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ έκανε λόγο για ένα μεγάλο συνολικό ύψος πόρων που διαμορφώνει σημαντική προοπτική για τον κλάδο των κατασκευών.

“Ο προσανατολισμός του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για προτεραιοποίηση της προώθησης έργων σε αυτό το ζωτικό χώρο, με έμφαση στην ανάπτυξη και την λειτουργία τους ως μοχλός ενίσχυσης της παραγωγικής διαδικασίας ευρύτερων περιοχών, είναι ιδιαίτερα σημαντικός” είπε χαρακτηριστικά.

Καθοριστική η συμβολή των Πρότυπων Προτάσεων

Ο κ.Συριανός χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη θεσμοθέτησης των Πρότυπων Προτάσεων στον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων, με ταχείες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις, συρρίκνωση του χρόνου πρότασης, απόφασης υλοποίησης έργου, επιλογής αναδόχου, υπογραφής σύμβασης.

Advertisement

Όπως εξήγησε τα εκτός κρατικού σχεδιασμού έργα μέσω των Πρότυπων Προτάσεων για έργα παραχώρησης ή συνδυαστικό σύστημα το οποία θα έχουν υψηλό βαθμό ωρίμανσης θα οδηγήσει σε πολύ ταχύτερη και οικονομικότερη υλοποίηση. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ιταλία που έχει εφαρμόσει τις Πρότυπες Προτάσεις έχοντας το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην Αττική και την απουσία σοβαρών οδικών έργων υποδομής σχεδόν για 20 χρόνια, με τις ανάγκες να είναι εξαιρετικά μεγάλες και η απαίτηση άμεσων παρεμβάσεων σήμερα επιτακτική.

Ο κ.Συριανός μάλιστα υπογράμμισε πως “κάτω από τις παρούσες συνθήκες αυτή η θεσμοθέτηση έχει κολοσσιαία σημασία, γιατί ταχύτατα, όχι όπως στους συνήθεις διαγωνισμούς Παραχωρήσεων με καθυστερήσεις πολλών χρόνων σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρονοβόρες επιλογές λύσεων, επιτυγχάνεται η εκτέλεση έργων στην Αθήνα”.

Ως σημαντικό στοιχείο έθεσε την έναρξη του χρόνου εργασιών που είναι πολύ συντομότερη από την εφαρμογή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας.

Η χρήση των αρχικών καταβολών σε παραχωρήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ επανέλαβε και από αυτό το βήμα την σημασία της χρήσης των αρχικών καταβολών στις παραχωρήσεις. Όπως είπε “επιβάλλεται διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. στα πλαίσια τροποποίησης ρυθμίσεων που επιβλήθηκαν υπό άλλες προϋποθέσεις, ενώ σήμερα η χώρα δεν έχει την αντίστοιχη ευθύνη. Μεταξύ άλλων, πόροι από τις Παραχωρήσεις και ειδικότερα το ήμισυ των χρημάτων που καταβάλλονται για την ανάληψη έργου Παραχώρησης (Upfront – fee) να καταβάλλεται για την αποπληρωμή του χρέους και το υπόλοιπο ήμισυ για την χρηματοδότηση στην πορεία του χρόνου με Πληρωμές Διαθεσιμότητας έργων, ειδικότερα μάλιστα στην έχουσα την μέγιστη ανάγκη Αττική.

Τότε διαμορφώνεται υγιής αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, με διάθεση πόρων που προκύπτουν από την ενίσχυση της Παραγωγής και την αυξημένη τότε δυνατότητα άντλησης τους και όχι με στενή εφαρμογή ρυθμίσεων που δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές εξελίξεις στην οικονομία και επιβλήθηκαν υπό άλλους όρους”.

Advertisement
Advertisement
 SINTECNO
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα