Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Στη Διυπουργική για έγκριση μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ σε Στ. Ελλάδα και Θεσσαλία

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξελίξεις αναμένονται στην αρένα των ενεργειακών επενδύσεων στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στον τομέα τον ΑΠΕ καθώς «προχωράει» η επένδυση της Solar Project SC ΙKE η οποία επιθυμεί να αυξήσει το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω εταιρία επιδιώκει να εγκαταστήσει 750 MW ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία και έχει υποβάλει 3 διαφορετικές προτάσεις στο Enterprise Greece με στόχο να ενταχθούν στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com οι εξελίξεις για τα συγκεκριμένα πάρκα δε θα καθυστερήσουν καθώς αναμένεται προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας να εξεταστούν οι σχετικές επενδυτικές προτάσεις από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που εγκριθούν, θα υπαχθούν στο Νόμο 3894/10 και θα ενταxθούν στη διαδικασία Fast Track. Ύστερα θα πάνε στη ΡΑΕ προκειμένου να πάρουν την απαραίτητη αδειοδότηση και θα ακολουθήσει η συμφωνία σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ.

Η ισχύς και η τοποθεσία των φωτοβολταϊκών σταθμών

Όσον αφορά τα έργα που τελούν υπό διαβούλευση, αυτά είναι η δημιουργία 2 φωτοβολταϊκών σταθμών που θα βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα ανέρχονται συνολικά στα 515 MW και 1 που θα βρίσκεται στην Αττική και θα ανέρχεται στα 258 MW.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη επενδυτική πρόταση αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων συνολικής ισχύος 260 MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 393.380,00 MWh στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου (Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας Φαρσάλων – Δημοτική Ενότητα Ναρθάκη), η οποία ανήκει στο δήμο Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η δεύτερη πρόταση αφορά τη δημιουργία ηλιακού σταθμού παραγωγής ηλιακής ενέργειας συνολικής ενέργειας (με ετήσια παραγόμενη ενέργεια που υπολογίζεται στα 392.190,00 MWh) στην περιοχή Ρύζι – Δημοτική Ενότητα Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όσον αφορά την τρίτη πρόταση της Solar Project SC I ΙKE, η μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας 258 MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 396.804,00 MWh θα βρίσκεται στην περιοχή Βούζι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το ύψος της επένδυσης και τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες

Η εταιρία επισημαίνει ότι με τις συγκεκριμένες επενδύσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 140 εκατ. ευρώ ανά περιφέρεια και ανέρχονται συνολικά στα 420 εκατ. ευρώ (ξεπερνώντας το πλαφόν του Enterprise Greece προκείμενου να χαρακτηριστεί το έργο ως «στρατηγική επένδυση») φιλοδοξεί να διοχετεύσει στην ελληνική αγορά σημαντική ποσότητα ενέργειας από Α.Π.Ε. συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων, στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και στην επίτευξη των εθνικών στόχων του ανανεωμένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Η υλοποίηση της επένδυσης θα συνδράμει στην σημαντική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατ’εκτίμηση ύψους 237,519 τόνων σε ετήσια βάση. Ουσιαστικά, η επένδυση θα συμβάλλει στη περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας. Επίσης, θα ενισχυθεί σημαντικά ανά περιφέρεια η περιφερειακή ανάπτυξη και οικονομία κατά την περίοδο κατασκευής (380-500 θέσεις εργασίας ανά φωτοβολταϊκό πάρκο) και κατά την περίοδο λειτουργίας των φωτοβολταϊκών σταθμών (14 θέσεις εργασίας Ε.Μ.Ε. ανά φωτοβολταϊκή).

Αξίζει να αναφερθεί πως βασικός μέτοχος της Solar Project SC ΙKE είναι η βρετανική Solar Century Holdings Limited, η οποία έχει πάρει ήδη το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 284 MW στους Νομούς Φθιώτιδας και Λάρισας.

Η παγκόσμια δράση της Solar Century

Η Solar Century είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ηλιακής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετράει τουλάχιστον 20 χρόνια ζωής, ενώ από τις αρχές του τρέχοντος μήνα ανήκει πλέον στη νορβηγική Statkraft. Ο κύκλος των ετησίων εσόδων της το 2019 ανερχόταν σε 100 εκατ. λίρες, ενώ δραστηριοποιείται στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, την Αφρική καθώς και τη Λατινική Αμερική. Μάλιστα έχει προχωρήσει σε συνεργασία με την ECOSolar που έχει βάση τον Παναμά και έχει εξαγοράσει το Divisa Project το οποίο υπολογίζεται περί τα 400 ΜW.

Συνολικά το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Solar Century υπολογίζεται στα 6 GW με τις επενδύσεις της να ξεπερνούν τα 3.5 δις δολάρια ενώ τα 1.3 GW εξ αυτών παράγονται από ηλιακή ενέργεια. Η εταιρία παράγει 6 δις. kwh και έχει «γλιτώσει» το περιβάλλον από 1.7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα