Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στον τομέα των περιβαλλοντικών έργων και πιο συγκεκριμένα στη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com θα έχουμε ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία της δημοπράτησης για δύο μονάδες απορριμμάτων εντός της επόμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται πως κατά τη δημοσίευση του Εθνικού Σχεδίου για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), η οποία έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε ανακοινωθεί πως 17 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) αναμένεται να δημοπρατηθούν έως τα τέλη του έτους, ημερομηνία η οποία δε βρίσκεται πλέον και πολύ μακριά.
Oι πιο “ώριμες” προς δημοπράτηση μονάδες απορριμμάτων
Όπως είχαμε αναφέρει και λίγο μετά την ανακοίνωση του ΕΣΔΑ 10 ΜΕΑ ήταν έτοιμες προς δημοπράτηση. Πιο συγκεκριμένα, οι μονάδες αυτές βρίσκονται στις παρακάτω περιοχές: Ανατολική Θεσσαλονίκη, Χίος, Νάξος, Αγρίνιο, Ηράκλειο Κρήτης, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Σητεία, Ρόδος και Δυτική Κεφαλλονιά.
Από τα έργα στη διαχείριση απορριμμάτων δε θα μπορούσαν φυσικά να μείνουν εκτός σχεδιασμού και οι Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαπορριμμάτων (ΜΕΒΑ), ειδικά εάν αναλογιστούμε πως τουλάχιστον το 40% των απορριμμάτων της χώρας μας είναι οργανικά. Επομένως, σταθερή παραμένει η επιθυμία εκ μέρους του ΥΠΕΝ για εξελίξεις σε 4 ΜΕΒΑ, οι οποίες θα βρίσκονται στη Μήλο, την Τήνο, τη Λέρο και την Κάρπαθο.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων σε βάθος τριετίας
Οι παραπάνω 17 μονάδες αποτελούν μόνο την αιχμή του δόρατος του ΥΠΕΝ καθώς το υπουργείο έχει εκπονήσει ένα σχέδιο σε βάθος τριετίας, το οποίο αφορά τόσο τη δημοπράτηση όσο και την κατασκευή. Αφήνοντας πίσω μας το 2020, το ΥΠΕΝ επιδιώκει να δημοπρατήσει εντός του επόμενου έτους 11 ΜΕΑ εκ των οποίων οι 3 θα βρίσκονται στην Αττική, ενώ μέχρι το 2023 στόχος είναι να έχουν κατασκευαστεί 27 ΜΕΑ και να έχουν δημοπρατηθεί 31 ΜΕΒΑ.
Στα του παρόντος έχουμε τρεις κατηγορίες μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων: Αυτές που έχουν δημοπρατηθεί, αυτές που είναι υπό κατασκευή και αυτές που έχουν τεθεί σε λειτουργία.
Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τις ΜΕΑ στη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα και τη Ναύπακτο. Στη δεύτερη τις μονάδες στην Αλεξανδρούπολη, τη Θήβα, το Αμάρι, την Αρκαδία, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία και τη Θήβα. Μάλιστα η τελευταία βρίσκεται σχεδόν στο τέλος της κατασκευής και στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία, ενώ προς το καλοκαίρι του 2021 αναμένεται και η εμπορική της λειτουργία, παρά τις μικρές καθυστερήσεις που προήλθαν κυρίως από την ερήμωση των εργοταξίων λόγω του lockdown του Μαρτίου καθώς και της καθυστέρησης παραλαβής των υλικών κατασκευής από την Ισπανία και την Ιταλία. Στην τρίτη κατηγορία, δηλαδή τις μονάδες που έχουν τεθεί σε λειτουργία, έχουμε αυτές των Χανίων, των Ιωαννίνων, της Κοζάνης και των Σερρών.
Εν κατακλείδι, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις μονάδες που πρέπει να ανανεωθούν και χρήζουν pit stop, και οι οποίες βρίσκονται στην Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης.
Η διαχείριση απορριμμάτων «αντίδοτο» στα πρόστιμα της ΕΕ και στον Τουρισμό
Όποιες και αν είναι οι 2 μονάδες απορριμμάτων που θα ανακοινώσει το ΥΠΕΝ την ερχόμενη εβδομάδα, μιλάμε για μία πολύ σημαντική εξέλιξη στο δεκαετή σχεδιασμό του υπουργείου για τη διαχείριση απορριμμάτων, η οποία θα έχει διπλή σημασία καθώς από τη μία πλευρά θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα τη διαχείρισης των απορριμμάτων και από την άλλη με την εκκίνηση της δοκιμαστικής λειτουργίας στις περισσότερες ΜΕΑ θα πάψουν να επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα από την ΕΕ προς τη χώρα μας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τα πρόστιμα προς τη χώρα μας είναι αρκετά τσουχτερά, καθώς μόνο από την αντιμετώπιση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο η χώρα μας έχει κληθεί να πληρώσει τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο για την τριετία 2015 -2018.
Επιπλέον, παρατηρώντας τις ΜΕΑ που επιδιώκει να δημοπρατήσει άμεσα το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σχεδόν όλες, δηλαδή οι 11 από τις 14, βρίσκονται στη νησιωτική Ελλάδα, η οποία αποτελεί και έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Κεντρική -αν όχι σε όλη την- Ευρώπη.
Ωστόσο, το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων σε αρκετά νησιά λειτουργεί αρνητικά για το τουριστικό προϊόν τους, ενώ παράλληλα επιβαρύνονται σημαντικά ως προς τον όγκο των απορριμμάτων λόγω της συρροής τουριστών κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν.
Τρανό παράδειγμα του παραπάνω αποτελεί το ζήτημα της μονάδας απορριμμάτων της Κέρκυρας, όπου η κατάσταση είναι οριακή εδώ και χρόνια, καθώς το νησί επιβαρύνεται στο πολλαπλάσιο τους καλοκαιρινούς μήνες και έχει σημαντικές απώλειες από το πολύ σημαντικό για αυτό τουριστικό έσοδο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV