Βαγγέλης
Θάνος

Συνωστισμός από ενδιαφερόμενους επενδυτές για τους “έξυπνους μετρητές” ρεύματος. Ελληνικές και ξένες εταιρείες διεκδικούν το έργο.

Ακόμα μια παράταση έλαβε ο διαγωνισμός που αφορά την προμήθεια των έξυπνων μετρητών. Ο ΔΕΔΔΗΕ έδωσε και δεύτερη παράταση μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.
Να υπενθυμίσουμε πως αρχικά , καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος ήταν για τις 14 Φεβρουαρίου 2022. Αυτή πήρε ήδη μια παράταση για τις 7 Μαρτίου 2022 ενώ τώρα δόθηκε κι άλλη παράταση για τις 29 Απριλίου 2022. Η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 03/05/2022.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο ypodomes.com, το ενδιαφέρον για το έργο είναι τεράστιο. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότεροι από 25 φάκελοι ενδιαφέροντος . Το παρών για το έργο δηλώνουν όλα τα μεγάλα ονόματα . Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι είναι ελληνικές εταιρείες , ωστόσο υπάρχουν και μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό .

Πληροφορίες του ypodomes αναφέρουν πως  μέχρι τώρα, το ενδιαφέρον τους για το έργο,  έχουν εκδηλώσει ορισμένες  κορυφαίες εταιρείες όπως  η Siemens, η Intracom Telecom, η Landis+Gyr  και η Sagemcom Energy.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,   η πρώτη παράταση του διαγωνισμού για τους έξυπνους μετρητές δόθηκε εξαιτίας προσφυγών που υπήρξαν μεταξύ των ενδιαφερομένων.  Αφού επιλύθηκε αυτό το ζήτημα, η Αναθέτουσα Αρχή λαμβάνοντας υπόψη της το τεράστιο ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών, έκρινε σκόπιμο να δώσει περισσότερο χρόνο στους ενδιαφερόμενους να ετοιμάσουν τους φακέλους τους , καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, δεν επιθυμούν να μείνει κάποιος εκτός διαδικασίας επειδή δεν πρόλαβε. Πάντως το γεγονός της παράτασης, οι ενδιαφερόμενοι το δέχτηκαν με μεγάλη ανακούφιση ούτως ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα.

Έργο προμήθειας

Η σύμβαση προβλέπει την προμήθεια:

-Εξοπλισμού Πεδίου (π.χ. Μετρητικές Μονάδες και Εξοπλισμός Επικοινωνίας τεχνολογίας point-to-point)

-Συστήματος Προηγμένης Μετρητικής Υποδομής – Advanced Metering Infrastructure System (AMI System) (συστήματα λογισμικού για μια πλήρως λειτουργική λύση)

-Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων – Meter Data Management System (MDM System)

Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την προεπιλογή των υποψηφίων αναδόχων και η δεύτερη την υποβολή οικονομικών και τεχνικών προσφορών.

Ο Διαχειριστής στοχεύει συνολικά στην προμήθεια 7,7 εκατ. έξυπνων μετρητών , ενώ στην δημοσίευση αναφέρει πως η τιμή δεν είναι το μόνο κριτήριο ανάθεσης και όλα τα κριτήρια ορίζονται μόνο στα έγγραφα της σύμβασης.

Χρονοδιάγραμμα του έργου

Σύμφωνα με τον διαχειριστή το κόστος για κάθε νέο μετρητή που θα τοποθετείται ανέρχεται στα 150 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ , ενώ θα υλοποιηθεί κλιμακωτά σε βάθος 8 ετών , με ορίζοντα περάτωσης το 2030.

Όταν πλέον ολοκληρωθεί το εγχείρημα θα έχουν “κουμπώσει” περίπου 7,3 νέα “ευφυή” συστήματα μέτρησης, τα οποία θα αποτελέσουν οδηγό για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ολόκληρου του συστήματος, αρχής γενομένης από τους έξυπνους μετρητές.

Πιο συγκεκριμένα , αφού ολοκληρωθεί το πρώτο και βασικό στάδιο της προμήθειας των μετρητών, θα σημάνει την έναρξη των υπόλοιπων σταδίων. Βάσει σχεδίου προβλέπεται κάθε χρονιά να τοποθετείται καθορισμένος αριθμός μετρητών.

Ακολουθούν αναλυτικά το έτος και οι τοποθετήσεις που προβλέπονται:

2022 – 300.000 μετρητές.
2023 – 500.000 μετρητές.
2024 – 800.000 μετρητές.
2025 – 1 εκατ. μετρητές.
2026 – 1 εκατ. μετρητές.
2027 – 800.000 μετρητές.
2028 – 1 εκατ. μετρητές.
2029 – 1 εκατ. μετρητές.
2030 – 900.000 μετρητές.

Τα Οφέλη

Με την ευρεία χρήση τον έξυπνων μετρητών τα κέρδη αναμένεται να είναι πολλαπλά, τόσο για τις εταιρείες παροχής όσο και για τους καταναλωτές.
Ορισμένα από τα οφέλη είναι:

-Η εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας.
-Η εξοικονόμηση ενέργειας από την πλευρά των καταναλωτών,-Ο καταναλωτής θα έχει άμεση εικόνα του ποσού που θα πληρώσει, χωρίς να περιμένει το λογαριασμό.
-Οι προηγμένες υπηρεσίες τιμολόγησης με την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων από την πλευρά των προμηθευτών.
-Οι προοπτικές μείωσης του κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας .
-Οι προσαρμογή των λειτουργιών του δικτύου στα νέα δεδομένα ενίσχυσης της αποκεντρωμένης και διαλείπουσας παραγωγής ενέργειας.

-Ενημέρωση του καταναλωτή ανά πάσα ώρα και στιγμή για το πόσες κιλοβατώρες έχει καταναλώσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον σημαντικά αναμένεται να είναι και τα οφέλη για τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής μεταξύ των οποίων είναι η βελτίωση ελέγχου και εποπτείας του δικτύου. Ακόμα εκτιμάται πως θα επιτευχθεί αξιοσημείωτη μείωση του κόστους λόγω αυτοματοποίησης των διαδικασιών καταμέτρησης κατανάλωσης και αλλαγής προμηθευτή αλλά και ο ευκολότερος εντοπισμός ενδεχόμενων σφαλμάτων στο δίκτυο και των ρευματοκλοπών, που παραμένουν ένας μόνιμος πονοκέφαλος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV