fbpx
Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Συνεργασία της Schneider Electric με την Acciona Energy για τις ΑΠΕ στις επιχειρήσεις

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Acciona εντάσσεται στο Δίκτυο NEO της Schneider Electric, για εμπορικούς και βιομηχανικούς αγοραστές, διευρύνει τις προοπτικές της και συμβάλλει στην επιτάχυνση της μετάβασης προς καθαρή και βιώσιμη ενέργεια.

Η Acciona Energy και η Schneider Electric ανακοίνωσαν ότι η κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντάσσεται στο δίκτυο New Energy Opportunities (NEO) Network™ της Schneider, μια αναπτυσσόμενη κοινότητα προοδευτικών επιχειρήσεων και οργανισμών, που έχουν δεσμευτεί για την αγορά και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθαρών τεχνολογιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, περισσότερες από 150 εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις – μέλη του Δικτύου ΝΕΟ αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερες λύσεις για την επίτευξη των στόχων αειφορίας τους. Η συνεργασία αυτή βοηθά επίσης την Acciona στον εξορθολογισμό της επέκτασης του χαρτοφυλακίου της.

«Η ένταξη της Acciona στο Δίκτυο NEO αποτελεί μια σημαντική, στρατηγική, παγκόσμια πρωτοβουλία» ανέφερε ο κ. Santiago Gómez Ramos, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας στην Acciona. «Τα χαρακτηριστικά του Δικτύου, όπως η κεντρική διάθεση μεγάλης γκάμας υπηρεσιών και η πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά, θα μας βοηθήσουν να επιταχύνουμε την ανάπτυξη λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας για επιχειρήσεις.

Ως αποτέλεσμα, θα είμαστε σε θέση να ακολουθούμε πιο γρήγορες διαδικασίες στην υλοποίηση των έργων. Η ανάπτυξη μιας λύσης για την οποία στο παρελθόν θα χρειαζόμασταν τρία χρόνια σχεδιασμού, χρηματοδότησης και υλοποίησης, τώρα θα έχει τη δυνατότητα να είναι διαθέσιμη μέσα σε έναν χρόνο”.

Η Acciona διαθέτει και λειτουργεί σταθμούς παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 15 χώρες, με συνολική ισχύ μεγαλύτερη των 9.000 megawatts, και παράγει πράσινη ενέργεια που ξεπερνά τις 20 τεραβατώρες τον χρόνο, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες χώρων γραφείων επιφάνειας 93 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, αντίστοιχη εκείνης 13.000 κανονικών γηπέδων ποδοσφαίρου. Επιπλέον, έχει υπό κατασκευή αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος άνω των 1.000 MW.

Παρέχει ισχύ σε περισσότερους από 500 εταιρικούς πελάτες, βοηθώντας τους να πετύχουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους και να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Η Acciona, μοναδικό αντικείμενο της οποίας είναι η παροχή λύσεων αειφορίας, έχει κερδίσει τέσσερις διαδοχικές φορές το βραβείο της πιο πράσινης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, από τον ανεξάρτητο οίκο ενεργειακών αναλύσεων Energy Intelligence.

Η συνεργασία της Acciona και της Schneider Electric σε παγκόσμιο επίπεδο έρχεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς οι διαγωνισμοί των επιχειρήσεων για την προμήθεια πράσινης ενέργειας καταγράφουν νέα ρεκόρ χρόνο με τον χρόνο, τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και σε νέες αγορές. Μόνο το 2018, οι συμφωνίες offsite προμήθειας πράσινης ενέργειας (ΡΡΑs) για μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις ξεπέρασαν 8,7 gigawatts σε 28 χώρες.

Το Δίκτυο NEO δημιουργήθηκε το 2016 από τη Schneider Electric Energy & Sustainability Services (ESS), τη μεγαλύτερη εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως, σε θέματα πράσινης ενέργειας για επιχειρήσεις. Η ESS έχει συμμετάσχει ως σύμβουλος στη σύναψη μεγάλων συμφωνιών προμήθειας πράσινης ενέργειας ισχύος άνω των 4,5 gigawatts, για λογαριασμό πελατών από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.

Το Δίκτυο NEO εξυπηρετεί τις ανάγκες περισσότερων από 150 πολυεθνικών επιχειρήσεων και παρόχων σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές, έχοντας ως στόχο να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις καθαρές τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η συνεργασία αυτή είναι ενδεικτική της παγκόσμιας επιρροής του δικτύου ΝΕΟ και αποτελεί σημαντικό ορόσημο και για τις δύο εταιρείες», δήλωσε ο κ. John Hoekstra, Αντιπρόεδρος Sustainability & Cleantech Services στη Schneider Electric.

«Καθώς η Acciona προωθεί τη διάδοση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εμείς θα παρέχουμε πληροφορίες και διασυνδέσεις που πείθουν την επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει πιο γρήγορα προς την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων — κάνοντας καλό στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, στην τοπική και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και στον πλανήτη».

Μέσω του Δικτύου NEO, η Acciona αποκτά πρόσβαση σε εξειδικευμένες αναλύσεις (market reports), αλλά και στα τμήματα προμηθειών μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε καινοτομίες, συμβάλλοντας στο να αυξηθούν οι συμφωνίες για προμήθεια ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συμμετοχή στο Δίκτυο NEO προσφέρεται δωρεάν, μέσω του προγράμματος Accelerator Access, για τα τμήματα προμηθειών επιχειρήσεων, και έναντι συνδρομής για τους παρόχους λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας και cleantech. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Δίκτυο NEO, επισκεφθείτε τη διεύθυνση NEONetworkExchange.com. 

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Το «πράσινο» στοίχημα της Δυτ. Μακεδονίας να παραμείνει η «ενεργειακή καρδιά» της Ελλάδας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χατζημαρκάκης-Κασαπίδης

Το υδρογόνο για την ομαλή μετάβαση της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή ανέδειξαν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, και ο Γ.Γ. του βιομηχανικού συνδέσμου «Hydrogen Europe», Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Ήδη από το περασμένο φθινόπωρο η Περιφέρεια έχει εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της να εμπλακεί ενεργά στις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που προγραμματίζει η Ε.Ε. στον τομέα αυτόν, έχοντας μάλιστα καταθέσει πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς την ΕΕ, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά στη δημιουργία παραγωγικής υποδομής υδρογόνου ισχύος 1 GW από ΑΠΕ για αποθήκευση και χρήση στις μεταφορές και την τηλεθέρμανση, παράλληλα με την εμπορία της πλεονάζουσας ποσότητας. Η τεχνολογία παραγωγής που προτείνεται είναι η πλέον σύγχρονη και καινοτόμος τη στιγμή αυτή παγκοσμίως, ενώ η υποδομή των ΑΠΕ σε μέγεθος είναι εμβληματική για την Ευρώπη.

«Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, που έχουμε αναλάβει από κοινού στο πλαίσιο της αναζήτησης της νέας οικονομίας μηδενικών εκπομπών ρύπων για τη Δ. Μακεδονία», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας πως η πρόκληση για την Περιφέρεια είναι να παραμείνει η «ενεργειακή καρδιά» της Ελλάδας και μετά την απολιγνιτοποίηση.

Ο κος Κασαπίδης σημείωσε ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση του υδρογόνου η ΕΕ θα εγκρίνει συνολικά τρία ή τέσσερα εμβληματικά έργα και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «φιλοδοξούμε ως Δ. Μακεδονία να είμαστε μία από τις Περιφέρειες που θα συμπεριληφθούν στην υλοποίηση αυτών των έργων».

Σημειώνεται ότι η ολοκληρωμένη πρόταση της Δυτ. Μακεδονίας θα κατατεθεί τον Μάιο και το Σεπτέμβριο αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού από την ΕΕ, οπότε και θα γίνει γνωστή η τύχη του παραπάνω εγχειρήματος.

Το διακύβευμα για την Περιφέρεια στην συγκεκριμένη συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθότι εκτός της ομαλής μετάβασης του ενεργειακού συστήματος, υπάρχει η πολύ σημαντική παράμετρος της κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας της περιοχής.

Κατά τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης εκτιμάται ότι θα χαθούν περί τις 26.000 θέσεις εργασίας για τις οποίες ο σχεδιασμός προβλέπει την αναπλήρωσή τους μέσω της προσέλκυσης «πράσινων» επενδύσεων μεγάλης κλίμακας. Επισημαίνεται ότι το ύψος των επενδύσεων που συνδέονται με την απομάκρυνση από το λιγνίτη είναι της τάξης των 3,7-4,4 δισ. ευρώ.

«Η Δυτική Μακεδονία είναι ιδανικός χώρος να τεθεί στην πρωτοπορία σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε τεχνολογίες υδρογόνου και μηδενικών εκπομπών ρύπων», δήλωσε απ’ την πλευρά του ο κ. Χατζημαρκάκης. Όπως εξήγησε, «οι τεχνολογίες υδρογόνου είναι ιδανικές για την αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για την παραγωγή ενέργειας, για μεταφορές και για θέρμανση».

«Η τεχνολογία της ηλεκτρόλυσης είναι ώριμη, ενώ τώρα υπάρχει και το ιδανικό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Χατζημαρκάκης, ενώ εξήρε τις προσπάθειες του ΥΠΕΝ, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Χαντάβας (Enel): Απαιτείται ολιστική προσέγγιση της βιωσιμότητας των ΑΠΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αριστοτέλης Χαντάβας Enel Green Power

Στη σημασία της βιωσιμότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην ανάγκη επίσπευσης των απαιτούμενων διαδικασιών για αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα, εστίασε ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, κύριος Αριστοτέλης Χαντάβας, στη συμμετοχή του στο «Athens Energy Dialogues».

Πιο συγκεκριμένα, στην αρχική εισήγηση του, αναφέρθηκε στην ιστορία της Enel, η οποία δεκαπέντε χρόνια πριν αποφάσισε στρατηγικά να επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδρύοντας την Enel Green Power. Σήμερα, παρότι αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη στις ΑΠΕ, με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 45.000 MW, η εταιρεία συνειδητοποίησε ότι το να ηγείσαι στην εξάπλωση των ΑΠΕ δεν αρκεί.

«Οραματιζόμαστε έναν πλανήτη χωρίς συμβατικές μορφές ενέργειας. Αυτό το όραμα μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε το DNA μας. Για αυτό, πρόσφατα ξεκινήσαμε τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης των μονάδων μας και την επένδυση στη βιωσιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε σχετικά ο κύριος Α. Χαντάβας.

Ο Καφηρέας, το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων της χώρας, αποτελεί ένα επιτυχές παράδειγμα της ολιστικής προσέγγισης της βιωσιμότητας στις ΑΠΕ.

«Θα ήταν ανούσιο το έργο αυτό αν συνοδευόταν από ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία. Για αυτό το έργο κατασκευάστηκε με βάσει τις αρχές του βιώσιμου εργοταξίου.

Περιλάμβανε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μελέτης και δράσεων για το φυσικό περιβάλλον και την τοπική κοινωνία που, μεταξύ άλλων, είχαν ως αποτέλεσμα την αναδάσωση ενός υπεραιωνόβιου δάσους, την ανακύκλωση 550.000 τόνων δομικών υλικών, και φυσικά τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των τοπικών παραγωγών, όπως των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων», υποστήριξε ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power.

Όταν ρωτήθηκε από τον συντονιστή του πάνελ, κύριο Γιάννη Τσιπουρίδη, για την τεχνολογία αποθήκευσης, ο κύριος Α. Χαντάβας σημείωσε ότι «είναι μια τεχνολογία που πλέον συνοδεύει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Enel Green Power στην πλειοψηφία των καινούργιων της έργων χρησιμοποιεί μπαταρίες.

Σήμερα στη χώρα υπάρχει ένα ρυθμιστικό κενό σχετικά με την αποθήκευση, και ειδικά με την τιμολόγηση των έργων αυτών. Όσο πιο γρήγορα λυθεί το ζήτημα, τόσο πιο άμεσα θα ανοίξει ο δρόμος για αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα».

Συμπερασματικά, σήμερα υπάρχει ένα πολύ ευνοϊκό κλίμα για τις ΑΠΕ στη χώρα. Για να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό, θα πρέπει να επιταχυνθεί η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας και να δημιουργηθεί το πλαίσιο για την αξιοποίηση των τεχνολογιών αποθήκευσης.

Είναι καθοριστικό οι πρωτοβουλίες να αναληφθούν εγκαίρως, καθώς η απολιγνιτοποίηση που έχει ήδη εξαγγελθεί είναι μια σημαντική πρόκληση. Σε περίπτωση καθυστερήσεων, διαφαίνεται ο κίνδυνος να μονιμοποιηθούν συμβατικές λύσεις που στον υπόλοιπο κόσμο έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, όπως λόγου χάριν το φυσικό αέριο, αντί να ενισχυθεί η διείσδυση των ΑΠΕ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Στα σκαριά η δημοπράτηση και για δεύτερο φωτοβολταϊκό από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Δυναμικά ξεκίνησε για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες το 2020, καθώς η δημοπράτηση και δεύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη θεωρείται ζήτημα λίγων εβδομάδων. Η διαγωνιστική διαδικασία για τη νέα μονάδα υπολογίζεται ότι θα βγει στον αέρα εντός του προσεχούς 4οημέρου και θα αφορά ένα «δίδυμο» πάρκο, ισχύος 15 MW, όπως αυτό που δημοπρατήθηκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες στη Δυτική Μακεδονία (σ.σ. και πάλι στην Π.Ε. Κοζάνης).

Η διαδικασία για το πρώτο φωτοβολταϊκό βρίσκεται σε εξέλιξη, με την προθεσμία τόσο για την παραλαβή των προσφορών όσο και για την αποσφράγισή τους, να έχει οριστεί για τις 27/02/2020. Το έργο έχει προκηρυχθεί από την Ηλιακά Πάρκα Δυτικής Μακεδονίας Ένα Ανώνυμη Εταιρεία και Ηλιακό Βέλος Ένα Α.Ε., θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Το νέο πάρκο θα αναπτυχθεί σε παρακείμενη θέση από το πάρκο που βρίσκεται ήδη υπό δημοπράτηση.

Ενδεικτικά, μιας και πρακτικά μιλάμε για ένα έργο ίδιας ισχύος, με πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά, υπενθυμίζεται ότι το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο έχει  προϋπολογισμό 11,6 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 14,38 εκατ. ευρώ) και θα αναπτυχθεί στη θέση Παλιάμπελα του Δήμου Εορδαίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Το αντικείμενο του πρώτου έργου αφορά τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, ονομαστικής ισχύος 14,99 MW και ενός υποσταθμού 20kV/150kV υπαίθριου τύπου.

Τα παραπάνω έργα διαθέτουν κατακυρωμένη ισχύ από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από τον περασμένο Ιούλιο (το πρώτο) και τον περασμένο Δεκέμβριο (το δεύτερο) αντίστοιχα. Η δημοπράτηση του δεύτερου φωτοβολταϊκού βρίσκεται αυτή την περίοδο σε προχωρημένη προετοιμασία, καθότι παραμετροποιούνται οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου.

Τα σχέδια της ΔΕΗΑΝ είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα καθότι η στόχευση για την χρονιά που μόλις ξεκίνησε, είναι η δημοπράτηση επιπλέον 250 MW (ανεξαρτήτως των παραπάνω), ει δυνατόν, ακόμα και στο πρώτο μισό του 2020. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το mega-project των 200 MW, επίσης στην Κοζάνη, το οποίο είχε παραμείνει ανενεργό για αρκετά χρόνια, και θα αναπτυχθεί σε μία έκταση 5.000 στρεμμάτων.

Ο ρόλος που θα επιτελέσει στο εξής η ΔΕΗΑΝ είναι ιδιαίτερα σημαντικός δεδομένου ότι το σχέδιο για τη νέα ΔΕΗ περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 GW έως το 2024.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα