Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Συνεργασία της Schneider Electric με την Acciona Energy για τις ΑΠΕ στις επιχειρήσεις

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Acciona εντάσσεται στο Δίκτυο NEO της Schneider Electric, για εμπορικούς και βιομηχανικούς αγοραστές, διευρύνει τις προοπτικές της και συμβάλλει στην επιτάχυνση της μετάβασης προς καθαρή και βιώσιμη ενέργεια.

Η Acciona Energy και η Schneider Electric ανακοίνωσαν ότι η κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντάσσεται στο δίκτυο New Energy Opportunities (NEO) Network™ της Schneider, μια αναπτυσσόμενη κοινότητα προοδευτικών επιχειρήσεων και οργανισμών, που έχουν δεσμευτεί για την αγορά και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθαρών τεχνολογιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, περισσότερες από 150 εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις – μέλη του Δικτύου ΝΕΟ αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερες λύσεις για την επίτευξη των στόχων αειφορίας τους. Η συνεργασία αυτή βοηθά επίσης την Acciona στον εξορθολογισμό της επέκτασης του χαρτοφυλακίου της.

«Η ένταξη της Acciona στο Δίκτυο NEO αποτελεί μια σημαντική, στρατηγική, παγκόσμια πρωτοβουλία» ανέφερε ο κ. Santiago Gómez Ramos, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας στην Acciona. «Τα χαρακτηριστικά του Δικτύου, όπως η κεντρική διάθεση μεγάλης γκάμας υπηρεσιών και η πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά, θα μας βοηθήσουν να επιταχύνουμε την ανάπτυξη λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας για επιχειρήσεις.

Ως αποτέλεσμα, θα είμαστε σε θέση να ακολουθούμε πιο γρήγορες διαδικασίες στην υλοποίηση των έργων. Η ανάπτυξη μιας λύσης για την οποία στο παρελθόν θα χρειαζόμασταν τρία χρόνια σχεδιασμού, χρηματοδότησης και υλοποίησης, τώρα θα έχει τη δυνατότητα να είναι διαθέσιμη μέσα σε έναν χρόνο”.

Η Acciona διαθέτει και λειτουργεί σταθμούς παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 15 χώρες, με συνολική ισχύ μεγαλύτερη των 9.000 megawatts, και παράγει πράσινη ενέργεια που ξεπερνά τις 20 τεραβατώρες τον χρόνο, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες χώρων γραφείων επιφάνειας 93 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, αντίστοιχη εκείνης 13.000 κανονικών γηπέδων ποδοσφαίρου. Επιπλέον, έχει υπό κατασκευή αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος άνω των 1.000 MW.

Παρέχει ισχύ σε περισσότερους από 500 εταιρικούς πελάτες, βοηθώντας τους να πετύχουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους και να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Η Acciona, μοναδικό αντικείμενο της οποίας είναι η παροχή λύσεων αειφορίας, έχει κερδίσει τέσσερις διαδοχικές φορές το βραβείο της πιο πράσινης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, από τον ανεξάρτητο οίκο ενεργειακών αναλύσεων Energy Intelligence.

Η συνεργασία της Acciona και της Schneider Electric σε παγκόσμιο επίπεδο έρχεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς οι διαγωνισμοί των επιχειρήσεων για την προμήθεια πράσινης ενέργειας καταγράφουν νέα ρεκόρ χρόνο με τον χρόνο, τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και σε νέες αγορές. Μόνο το 2018, οι συμφωνίες offsite προμήθειας πράσινης ενέργειας (ΡΡΑs) για μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις ξεπέρασαν 8,7 gigawatts σε 28 χώρες.

Το Δίκτυο NEO δημιουργήθηκε το 2016 από τη Schneider Electric Energy & Sustainability Services (ESS), τη μεγαλύτερη εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως, σε θέματα πράσινης ενέργειας για επιχειρήσεις. Η ESS έχει συμμετάσχει ως σύμβουλος στη σύναψη μεγάλων συμφωνιών προμήθειας πράσινης ενέργειας ισχύος άνω των 4,5 gigawatts, για λογαριασμό πελατών από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.

Το Δίκτυο NEO εξυπηρετεί τις ανάγκες περισσότερων από 150 πολυεθνικών επιχειρήσεων και παρόχων σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές, έχοντας ως στόχο να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις καθαρές τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η συνεργασία αυτή είναι ενδεικτική της παγκόσμιας επιρροής του δικτύου ΝΕΟ και αποτελεί σημαντικό ορόσημο και για τις δύο εταιρείες», δήλωσε ο κ. John Hoekstra, Αντιπρόεδρος Sustainability & Cleantech Services στη Schneider Electric.

«Καθώς η Acciona προωθεί τη διάδοση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εμείς θα παρέχουμε πληροφορίες και διασυνδέσεις που πείθουν την επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει πιο γρήγορα προς την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων — κάνοντας καλό στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, στην τοπική και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και στον πλανήτη».

Μέσω του Δικτύου NEO, η Acciona αποκτά πρόσβαση σε εξειδικευμένες αναλύσεις (market reports), αλλά και στα τμήματα προμηθειών μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε καινοτομίες, συμβάλλοντας στο να αυξηθούν οι συμφωνίες για προμήθεια ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συμμετοχή στο Δίκτυο NEO προσφέρεται δωρεάν, μέσω του προγράμματος Accelerator Access, για τα τμήματα προμηθειών επιχειρήσεων, και έναντι συνδρομής για τους παρόχους λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας και cleantech. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Δίκτυο NEO, επισκεφθείτε τη διεύθυνση NEONetworkExchange.com. 

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Νέος ηλιακός σταθμός από τη METKA EGN στη Χιλή

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA) ανακοινώνει πως η θυγατρική της METKA EGN, υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση με την Atacama Solar SA, θυγατρική του ανεξάρτητου παραγωγού ηλιακής ενέργειας Sonnedix, προκειμένου να αναλάβει το έργο Atacama Solar II, ισχύος 170,65MWp που βρίσκεται στο δήμο Pica της περιφέρειας Tarapaca στη Χιλή.

Το έργο αφορά τη Μελέτη – Προμήθεια – Κατασκευή (EPC) της μονάδας Atacama Solar II, καθώς και τη σύμβαση για τη λειτουργία και συντήρηση (O&M) για δύο χρόνια.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2020 και η παραγόμενη ισχύς εκτιμάται ότι θα καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων των 100.000 νοικοκυριών, ενώ θα συμβάλει στην αποφυγή περίπου 200.000 μετρικών τόνων εκπομπών CO2 ανά έτος.

Πρόκειται για το τρίτο έργο της METKA EGN για λογαριασμό της Sonnedix, μετά την ολοκλήρωση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης Oriana 57MW στην Ισαμπέλα του Πουέρτο Ρίκο (ως μέρος του έργου Sonnedix Oriana, που διακρίθηκε για την ανθεκτικότητα που επέδειξε έναντι του τυφώνα Μαρία το 2017) και του ηλιακού πάρκου Lavansol M8 ισχύος 5 MW, στο Saint Etienne Des Sorts, στη Γαλλία. Η METKA EGN δραστηριοποιείται στην αγορά της Λατινικής Αμερικής από το 2016.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης για την Sonnedix ανέρχεται σε 180 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (160 εκατομμύρια ευρώ).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Αιολική Ενέργεια: Στο Top-10 της Ευρώπης η Ελλάδα 16 ημέρες του Ιουλίου

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχώς βελτιούμενες βαίνουν οι επιδόσεις της Ελλάδας τόσο όσον αφορά το μερίδιο της αιολικής ενέργειας (και συνεπώς των ΑΠΕ) στο καθημερινό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής όσο και σε απόλυτους αριθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στις GWh που παράγονται ημερησίως για να καλυφθεί η ενεργειακή ζήτηση στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της WindEurope, η Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο κατάφερε να «σκαρφαλώσει» στη λίστα των 10 πλέον δραστήριων χωρών, όσον αφορά την αιολική ενέργεια, 16 από τις συνολικά 31 ημέρες του μήνα.

Η αύξηση της αιολικής ισχύος στην Ελλάδα, η οποία ξεπέρασε πρόσφατα το «ψυχολογικό» όριο των 3 GW εγκατεστημένης ισχύος σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, είναι ένα πολύ θετικό επίτευγμα ειδικά αν συνυπολογιστεί το απαιτητικό αδειοδοτικό περιβάλλον που ανακόπτει τη δυναμική του ανέμου σε μία χώρα που διαθέτει εν αφθονία τον πολύτιμο αυτό φυσικό πόρο.

Τα σκήπτρα στην εγκατεστημένη ισχύ αιολικών κρατάει σταθερά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (έχοντας σπάσει ήδη το φράγμα του 1 GW) -με διαφορά από τη δεύτερη που προσεγγίζει τα 500 MW και αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο με την παράδοση σε λειτουργία νέων αιολικών στην Εύβοια το προσεχές διάστημα- με την Πελοπόννησο και την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη να ακολουθούν.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κρατά τα ηνία στην εγχώρια εγκατεστημένη ισχύ με 554,1 MW (18,3%) ενώ ακολουθούν οι ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ με 292,0 MW (9,7%), η Iberdrola Rokas με 250,7 MW (8,3%), η EREN με 242,7 MW (8,0%) και η EDF ΕΝ Hellas με 238,2 MW (7,9%).

Αναφορικά με τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, η Vestas διαχρονικά αναδεικνύεται πρώτη έχοντας προμηθεύσει το 49,6% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος. Ακολουθούν οι:  Enercon με 23,2%, η Siemens Gamesa με 19,7% και η Nordex με 5,0%.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

«Άνοιξη» για τα φωτοβολταϊκά με 6 GW έργων στην ουρά

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενισχυμένη κατά 50 MW και με πρόσθετη κατακυρωμένη ισχύ 142,8 MW σε 23 νέα έργα από τους πρόσφατους διαγωνισμούς της ΡΑΕ, βρίσκεται η φωτοβολταϊκή ενέργεια στη χώρα στο τέλος του Ιουλίου, εν μέσω ενός κλίματος γενικότερης ανάκαμψης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Είναι γεγονός ότι οι δημοπρασίες της ΡΑΕ έχουν βοηθήσει στη διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ στο εγχώριο σύστημα με τα φωτοβολταϊκά να επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο σε μία αγορά που επί χρόνια έχει ως «ατμομηχανή» ανάπτυξης της «πράσινης» ενέργειάς της, πρωτίστως τα αιολικά τα οποία μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες έσπασαν το φράγμα των 3 GW εγκατεστημένης ισχύος.

Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πάνω από 6 GW νέων φωτοβολταϊκών έργων, που μεταφράζονται  σε πάνω από 500 νέα έργα, βρίσκονται στην ουρά για την χορήγηση αδειών παραγωγής, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επερχόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το μέσο κόστος εγκατάστασης μιας μονάδας φωτοβολταϊκών ανά MW κυμαίνεται μεταξύ 700 και 800 χιλ. ευρώ.

Οι επόμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες

Σύμφωνα με τα σχέδια της ΡΑΕ για τις νέες ανταγωνιστικές διαδικασίες,  δρομολογείται η προκήρυξη διαγωνισμών πρόσθετης ισχύος 430 MW και 300 MW το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης ότι για του χρόνου προσδοκώνται επιπλέον μεικτοί διαγωνισμοί φωτοβολταϊκών και αιολικών (έως 500 MW) για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων έργων και την κάλυψη του ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος ενώ υπάρχει πρόβλεψη για νέο μεικτό διαγωνισμό, ειδικά για την Εύβοια, ακόμη και εντός του 2019.

Παρόλη τη διαφαινόμενη μετάβαση της χώρας σε μία νέα «άνοιξη» για τα φωτοβολταϊκά -έπειτα από αρκετά χρόνια αναιμικού ενδιαφέροντος ειδικά εν συγκρίσει με την αιολική ενέργεια- πονοκέφαλο εξακολουθεί να αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο που απαιτεί τα έργα τα οποία συμμετέχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες που διενεργεί η ΡΑΕ, να διαθέτουν άδειες παραγωγής και σύνδεσης με το δίκτυο.

Μία απαίτηση που ανακόπτει το  επενδυτικό ενδιαφέρον και την αξιόλογη δυναμική που υπάρχει για μία μορφή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με μεγάλη αξία για τη χώρα μας που απολαμβάνει υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Στην επόμενη δεκαετία πάντως, οι προοπτικές που διαγράφονται είναι άκρως ενθαρρυντικές για την ηλιακή ενέργεια αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι ο στόχος που έχει τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ανέρχεται στα 6,9 GW – περίπου δυόμισι φορές πάνω σε σχέση με τα 2,6 GW εγκατεστημένης ισχύος προ τριετίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα