Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Συνεργασία της Schneider Electric με την Acciona Energy για τις ΑΠΕ στις επιχειρήσεις

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Acciona εντάσσεται στο Δίκτυο NEO της Schneider Electric, για εμπορικούς και βιομηχανικούς αγοραστές, διευρύνει τις προοπτικές της και συμβάλλει στην επιτάχυνση της μετάβασης προς καθαρή και βιώσιμη ενέργεια.

Η Acciona Energy και η Schneider Electric ανακοίνωσαν ότι η κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντάσσεται στο δίκτυο New Energy Opportunities (NEO) Network™ της Schneider, μια αναπτυσσόμενη κοινότητα προοδευτικών επιχειρήσεων και οργανισμών, που έχουν δεσμευτεί για την αγορά και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθαρών τεχνολογιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, περισσότερες από 150 εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις – μέλη του Δικτύου ΝΕΟ αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερες λύσεις για την επίτευξη των στόχων αειφορίας τους. Η συνεργασία αυτή βοηθά επίσης την Acciona στον εξορθολογισμό της επέκτασης του χαρτοφυλακίου της.

«Η ένταξη της Acciona στο Δίκτυο NEO αποτελεί μια σημαντική, στρατηγική, παγκόσμια πρωτοβουλία» ανέφερε ο κ. Santiago Gómez Ramos, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας στην Acciona. «Τα χαρακτηριστικά του Δικτύου, όπως η κεντρική διάθεση μεγάλης γκάμας υπηρεσιών και η πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά, θα μας βοηθήσουν να επιταχύνουμε την ανάπτυξη λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας για επιχειρήσεις.

Ως αποτέλεσμα, θα είμαστε σε θέση να ακολουθούμε πιο γρήγορες διαδικασίες στην υλοποίηση των έργων. Η ανάπτυξη μιας λύσης για την οποία στο παρελθόν θα χρειαζόμασταν τρία χρόνια σχεδιασμού, χρηματοδότησης και υλοποίησης, τώρα θα έχει τη δυνατότητα να είναι διαθέσιμη μέσα σε έναν χρόνο”.

Η Acciona διαθέτει και λειτουργεί σταθμούς παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 15 χώρες, με συνολική ισχύ μεγαλύτερη των 9.000 megawatts, και παράγει πράσινη ενέργεια που ξεπερνά τις 20 τεραβατώρες τον χρόνο, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες χώρων γραφείων επιφάνειας 93 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, αντίστοιχη εκείνης 13.000 κανονικών γηπέδων ποδοσφαίρου. Επιπλέον, έχει υπό κατασκευή αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος άνω των 1.000 MW.

Παρέχει ισχύ σε περισσότερους από 500 εταιρικούς πελάτες, βοηθώντας τους να πετύχουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους και να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Η Acciona, μοναδικό αντικείμενο της οποίας είναι η παροχή λύσεων αειφορίας, έχει κερδίσει τέσσερις διαδοχικές φορές το βραβείο της πιο πράσινης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, από τον ανεξάρτητο οίκο ενεργειακών αναλύσεων Energy Intelligence.

Η συνεργασία της Acciona και της Schneider Electric σε παγκόσμιο επίπεδο έρχεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς οι διαγωνισμοί των επιχειρήσεων για την προμήθεια πράσινης ενέργειας καταγράφουν νέα ρεκόρ χρόνο με τον χρόνο, τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και σε νέες αγορές. Μόνο το 2018, οι συμφωνίες offsite προμήθειας πράσινης ενέργειας (ΡΡΑs) για μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις ξεπέρασαν 8,7 gigawatts σε 28 χώρες.

Το Δίκτυο NEO δημιουργήθηκε το 2016 από τη Schneider Electric Energy & Sustainability Services (ESS), τη μεγαλύτερη εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως, σε θέματα πράσινης ενέργειας για επιχειρήσεις. Η ESS έχει συμμετάσχει ως σύμβουλος στη σύναψη μεγάλων συμφωνιών προμήθειας πράσινης ενέργειας ισχύος άνω των 4,5 gigawatts, για λογαριασμό πελατών από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.

Το Δίκτυο NEO εξυπηρετεί τις ανάγκες περισσότερων από 150 πολυεθνικών επιχειρήσεων και παρόχων σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές, έχοντας ως στόχο να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις καθαρές τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η συνεργασία αυτή είναι ενδεικτική της παγκόσμιας επιρροής του δικτύου ΝΕΟ και αποτελεί σημαντικό ορόσημο και για τις δύο εταιρείες», δήλωσε ο κ. John Hoekstra, Αντιπρόεδρος Sustainability & Cleantech Services στη Schneider Electric.

«Καθώς η Acciona προωθεί τη διάδοση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εμείς θα παρέχουμε πληροφορίες και διασυνδέσεις που πείθουν την επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει πιο γρήγορα προς την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων — κάνοντας καλό στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, στην τοπική και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και στον πλανήτη».

Μέσω του Δικτύου NEO, η Acciona αποκτά πρόσβαση σε εξειδικευμένες αναλύσεις (market reports), αλλά και στα τμήματα προμηθειών μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε καινοτομίες, συμβάλλοντας στο να αυξηθούν οι συμφωνίες για προμήθεια ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συμμετοχή στο Δίκτυο NEO προσφέρεται δωρεάν, μέσω του προγράμματος Accelerator Access, για τα τμήματα προμηθειών επιχειρήσεων, και έναντι συνδρομής για τους παρόχους λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας και cleantech. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Δίκτυο NEO, επισκεφθείτε τη διεύθυνση NEONetworkExchange.com. 

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βαρεμένος: Σε ποιους «κλείνει το μάτι» ο Πρωθυπουργός για την εκτροπή του Αχελώου;

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κοιλάδα Αχελώου

Σε δήλωση προχώρησε ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ, για το έργο εκτροπής του Αχελώου, εφόσον τάχθηκε υπέρ τόσο υπέρ της μερικής εκτροπής όσο και υπέρ της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού στη Μεσοχώρα. Αναλυτικά:

Σε ποιους κλείνει το μάτι και για ποιον ακριβώς λόγο, ο κ. Μητσοτάκης ανακίνησε το θέμα της εκτροπής του Αχελώου;

Το ερώτημα αυτό έθεσε ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος, υπενθυμίζοντας τη σταθερή πολιτική αρχών που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια ευρύτερη αποδοχή της άποψης ότι το σχεδιαζόμενο φαραωνικό έργο ήταν νομικά έωλο και καταστροφικό αναπτυξιακά και οικολογικά.

Ο κ. Βαρεμένος καλεί τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας να πάρουν θέση για να αποτραπεί η καταστροφική αυτή παλινδρόμηση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εταιρικά Nέα

Σιάμισιης: «Δεδομένο» το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανδρέας Σιάμισιης ΕΛΠΕ

«Η θέσπιση ξεκάθαρου, συμβατού με τις διεθνείς εξελίξεις και, κυρίως, σταθερού θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που θα διέπει την εγχώρια αγορά Ενέργειας, αποτελεί την βασική προϋπόθεση για τη προσέλκυση των επενδύσεων που είναι αναγκαίες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας», υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισης, κατά την ομιλία του «Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019» (Southeast Europe Energy Forum 2019), που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το ΗΑΕΕ (Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία) και τον Οργανισμό “Atlantic Council”.

Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς άξονες της Στρατηγικής του Ομίλου ΕΛΠΕ, ο κ. Σιάμισιης υποστήριξε ότι τα πετρελαιοειδή είναι -και θα παραμείνουν- ο βασικός πυλώνας  δραστηριότητας, με την παραγωγή και τις πωλήσεις των ΕΛΠΕ να καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ τα τελευταία χρόνια και τις εξαγωγές  να ανέρχονται ετησίως στο 55-60% των παραγόμενων προϊόντων.

«Το επιχειρηματικό μοντέλο του Ομίλου διαφοροποιήθηκε μετά τις επενδύσεις κυρίως στο νέο διυλιστήριο της Ελευσίνας, σημαντικό μέρος της παραγωγής μας εξάγεται, κάτι που το οποίο είναι θετικό για εμάς και τη χώρα, αλλά απαιτεί αλλαγή και στο τρόπο λειτουργίας και μεγάλη ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια στο τρόπο που προσεγγίζουμε τις αγορές και διαθέτουμε τα προϊόντα μας. 

Ο κλάδος των πετρελαιοειδών αποφέρει στον Όμιλο το μεγαλύτερο μέρος των κερδών και στόχος είναι η ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο τομέα αυτό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η μετάβαση της διεθνούς αγοράς σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων.

Στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και στο πλαίσιο του στρατηγικού τους σχεδιασμού, τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα και δυναμικά στην επέκταση τους σε κλάδους της ενέργειας όπου παραδοσιακά είχαν είτε μικρή, είτε έμμεση παρουσία, ώστε να δώσουν το παρών και στις επόμενες δεκαετίες, έχοντας επιτύχει επιχειρηματική συνέχεια με διαρκώς μειούμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Μέρος αυτού του σχεδιασμού αποτελεί, η ενίσχυση της θέσης στους τομείς του Φυσικού Αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου σε τουλάχιστον 300-400 MW εγκατεστημένης ισχύος.

«Στα επόμενα 20 με 30 χρόνια, όταν οι  πιο καθαρές πηγές ενέργειας θα αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της ενεργειακής αλυσίδας, εμείς θα είμαστε παρόντες. Αλλά, για να το κατακτήσουμε αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ισχυρή μας θέση προδραστικά και να μην επαναπαυθούμε στα σημερινά δεδομένα, έχουμε άλλωστε δει ότι αλλαγές που καθυστερούν και γίνονται υπό καθεστώς πίεσης πάντα θα έχουν χειρότερο αποτέλεσμα και αρνητικές επιπτώσεις, σε πολλούς τομείς», τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι για να υπάρξει δραστηριοποίηση ισχυρών εγχώριων αλλά και διεθνών επενδυτών, που θα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας αλλά όχι εξάρτησης για το ελληνικό σύστημα, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα σταθερό και πλήρες θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει – μεταξύ άλλων – την επίτευξη οικονομιών κλίμακος, αλλά και συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών μορφών παραγωγής ενέργειας (π.χ. ανανεώσιμες με θερμικές μονάδες). 

Το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο στην αγορά ενέργειας που αποτελεί σημαντικό πυλώνα μιας οικονομίας, βοηθά όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, αλλά και τη προστασία των καταναλωτών και τελικά τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων σε εθνικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στην αγορά Φυσικού Αερίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. «Στη ΔΕΠΑ συμμετέχουμε ήδη με 35%, οπότε είναι δεδομένο το ενδιαφέρον μας στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Στρατηγική μας είναι να ασκούμε έλεγχο στις βασικές μας δραστηριότητες και όχι να έχουμε απλά συμμετοχές, καθώς δεν θεωρούμε ότι προσθέτει αξία η παραμονή με μειοψηφικό ποσοστό σε διαφορετικά σχήματα», ήταν η τοποθέτηση του.

Ο κ. Σιάμισιης χαρακτήρισε ως σημαντικές τις εξελίξεις που θα προκύψουν στην αγορά εξαιτίας της εφαρμογής, από 1ης Ιανουαρίου του 2020, του νέου κανονισμού ΙΜΟ για τα ναυτιλιακά καύσιμα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, ενώ ερωτηθείς για την εξαγγελθείσα νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Ομίλου ΕΛΠΕ αρκέστηκε να σχολιάσει ότι το ζήτημα αφορά τους μετόχους και ότι είναι σημαντικό οι εξελίξεις στο θέμα αυτό να μην καθυστερήσουν την υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

«Φιλί της ζωής» και νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανεμογεννήτριες σε νησί

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε χτες για τα εταιρικά θέματα της ΔΕΗ με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της, κατά 100% θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες που έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη του -ζωτικής σημασίας- χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ για την Επιχείρηση.

Ο ορισμός του νέου Δ.Σ. μπορεί να εκληφθεί και ως «φρένο» στη διαδικασία απορρόφησης που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση, όταν κατά τη συνεδρίαση που είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου 2018, είχε εγκριθεί η έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης, με απορρόφηση από τη μητρική εταιρεία, ΔΕΗ Α.Ε.

Σύμφωνα με ενημέρωση που εξέδωσε η  ΔΕΗ, η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ξεκινά την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019. Ως Πρόεδρος προτείνεται από την Γενική Συνέλευση ο Γιώργος Στάσσης και ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ο Κωνσταντίνος Μαύρος, ο οποίος διαθέτει σημαντική, διεθνή εμπειρία στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών, στα χρηματοοικονομικά και στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας, ενώ, πιο εξειδικευμένα, έχει εργαστεί και στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

– Γεώργιος Στάσσης (Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος ΔΕΗ Α.Ε.),

– Κωνσταντίνος Μαύρος,

– Αργύρης Οικονόμου,

– Ιωάννης Κοπανάκης,

– Σωτήρης Χατζημιχαήλ,

– Αλέξανδρος Πατεράκης,

– Νικόλας Κούκης, Μέλος,

– Γεώργιος Σαραντόπουλος,

– Δημήτριος Παπαγεωργίου

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Η ΔΕΗ υπήρξε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των ΑΠΕ, ήδη από το 1982, ενώ μετά την ίδρυση της ΔΕΗΑΝ το 1998 έχει αναπτύξει σειρά στρατηγικών συνεργασιών με ενεργειακούς παίκτες διεθνούς βεληνεκούς.

Η εταιρεία διαθέτει ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 150 MW, το οποίο φυσικά χρειάζεται να ενισχυθεί για να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητά της ως ο βραχίονας «πράσινης» ενέργειας της ΔΕΗ, η οποία κουβαλά μακρά παράδοση έργων ΑΠΕ, αρχής γενομένης το 1954, όταν έθεσε σε λειτουργία τον πρώτο μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό στο Λούρο.

Η ΔΕΗΑΝ έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε 5 βασικές μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία, βιομάζα) καθώς και σε υβριδικά έργα όπως ο Ναέρας στην Ικαρία. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε προχωρήσει και στo repowering 10 μικρών αιολικών πάρκων στο Αιγαίο.

Ως ζητούμενο πλέον αναδεικνύεται στο εξής, η ΔΕΗΑΝ να εισέλθει δυναμικά στο χώρο των Ανανεώσιμων με φιλόδοξα έργα που θα βλέπουν πιο γρήγορα τον δρόμο προς την υλοποίησή τους, υπερβαίνοντας δυστοκίες του παρελθόντος με σοβαρές βραδυπορίες διαγωνισμών που καθυστερούσαν την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της, ενισχύοντας επί της ουσίας έναν από τους βασικούς άξονες της ΔΕΗ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της και της επιστροφής της στην κερδοφορία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα