Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή – Τι λέει για υποδομές, ΜΜΜ και ηλεκτροκίνηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Το κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών - Πηγή: Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi
Το κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών - Πηγή: Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi

Για την κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και για όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που γίνονται στην χώρα, μιλάει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Realnews και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε αστικές συγκοινωνίες υπό διάλυση. Απεργίες στα ΜΜΜ, κυκλοφοριακό κομφούζιο, ελάχιστα λεωφορεία και… ακριβότερα εισιτήρια! Τα χάλια που μας παρέδωσαν προσπαθούμε να διορθώσουμε εδώ και δύο χρόνια» δήλωσε ο κ. Καραμανλής. Πρόσθεσε δε ότι «στην Αθήνα παραλάβαμε 850 λεωφορεία στο δρόμο, σήμερα έχουμε 1320, 55% πάνω. Έτσι, έχουμε ήδη 3800 περισσότερα δρομολόγια την ημέρα και συνεχίζουμε. Στη Θεσσαλονίκη παραλάβαμε 235 λεωφορεία στο δρόμο, πλέον βγάζουμε 460. Σχεδόν τα διπλάσια. Στο Μετρό, στις γραμμές 2 και 3 αυξήσαμε τους συρμούς από 32 σε 38 και μειώσαμε τις χρονοαποστάσεις. Συνολικά δημιουργήσαμε 1.389 νέες θέσεις απασχόλησης. Εν μέσω πανδημίας, είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που μεγάλωσαν τον στόλο ΜΜΜ. Και μειώσαμε στο 1,20 ευρώ την τιμή του εισιτηρίου, που είχε αυξήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζουν οι χιλιάδες χρήστες των ΜΜΜ. Δεν λέμε ότι επαρκούν όλα αυτά, γι’ αυτό συνεχίζουμε την προσπάθεια».

Για τον δακτύλιο και ηλεκτροκίνηση

Σχετικά με την εφαρμογή του δακτυλίου ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «ο δακτύλιος έδωσε ανάσα στο κέντρο, έχει πολλά θετικά αποτελέσματα και λίγες αρνητικές επιπτώσεις τις οποίες εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε» και υπογράμμισε ότι έχει μειωθεί θεαματικά η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας κι έχει αυξηθεί η μέση ταχύτητα κυκλοφορίας σε αρκετές περιοχές γύρω από το δακτύλιο. «Ταυτόχρονα, όμως, παρατηρείται αύξηση της κίνησης σε συγκεκριμένους δρόμους εκτός δακτυλίου. Για να διορθωθεί αυτό, έχουμε συνεχή συνεργασία με το Σύλλογο Συγκοινωνιολόγων, τα συναρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια, ενώ καταγράφουμε διαρκώς όλα τα δεδομένα. Ήδη εξετάζονται λύσεις, όπως ο επαναπρογραμματισμός ορισμένων φαναριών. Ταυτόχρονα, βέβαια, υπάρχουν και τα περιβαλλοντικά οφέλη του μέτρου, που θα φανούν σε βάθος χρόνου» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση σημείωσε ότι «επεξεργαζόμαστε μια σειρά από προτάσεις για να κινητροδοτήσουμε την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όμως ηλεκτροκίνηση χωρίς εύκολη φόρτιση δεν γίνεται, γι’ αυτό εφαρμόζουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για εγκατάσταση φορτιστών σε όλη τη χώρα. Ήδη, έχουν εγκατασταθεί φορτιστές στις εθνικές οδούς, στα πρατήρια καυσίμων των ΣΕΑ -δηλαδή πλέον μπορείς να ταξιδέψεις με ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε όλη τη χώρα. Σύντομα, αυτό θα επεκταθεί και στους χώρους αναψυχής των ΣΕΑ. Και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ολοκληρώνουμε το μητρώο φορτιστών, ενώ θα είναι έτοιμη και εφαρμογή που θα δείχνει τη διαθεσιμότητα των φορτιστών σε όλη την Ελλάδα».

Για τα έργα υποδομής

Σχετικά με τα μεγάλα έργα υποδομής σε όλη την χώρα ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «έχουμε βάλει μπρος ένα πλάνο έργων 13 δισ. Και, μάλιστα, τουλάχιστον 3,2 δισ. από αυτά είναι ήδη συμβασιοποιημένα. Από αυτά που έρχονται, ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στη δημοπράτηση του μεγαλύτερου πακέτου σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει στην Ελλάδα, ύψους 3,3 δισ. Έχει καθοριστικό ρόλο στο συνολικό μας σχέδιο για τη χώρα, γιατί προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για μια χώρα κόμβο υποδομών, χωρίς αναπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο. Προχωράμε λοιπόν στη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λαυρίου, Ραφήνας, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης».

Advertisement

Advertisement
 SINTECNO
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

Advertisement

δημοφιλη θεματα