Συνέντευξη έδωσε χθες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήσος Σπίρτζης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και το δημοσιογράφο κ. Στάθη Σχινά. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε το σύνολο της συνέντευξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε γρήγορα γρήγορα με το θέμα της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ, του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Καλημέρα κ. Υπουργέ. Έχουμε τον κ. Χρήστο Σπίρτζη, αρμόδιο υπουργό Μεταφορών στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Τι γίνεται; Εσείς πάτε κόντρα στο ρεύμα απ’ ότι βλέπω. Ιδιωτικοποίηση είναι, εσείς κάνετε κρατικοποιήσεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς κάνουμε αυτό που πιστεύουμε. Δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε από την ιδεολογία μας, ούτε από την πολιτική μας. Έχουμε παραλάβει κ. Σχινά, όπως ξέρετε μια χώρα με πολύ μεγάλες δεσμεύσεις και πολύ μεγάλα προβλήματα. Εκεί λοιπόν που μας δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουμε τις δικές μας πολιτικές τις ασκούμε και τις εφαρμόζουμε. Εκεί που κάποιοι έχουν δεσμεύσει την χώρα με πολύ επώδυνες συνθήκες, καταστάσεις και όρους είμαστε υποχρεωμένοι να τους εφαρμόσουμε για να βγάλουμε την χώρα από την περιπέτεια που την έβαλαν άλλοι και τον Αύγουστο του 2018 να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης για τον ελληνικό λαό. Αυτό κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί όχι αμέσως; Για να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, τι θα γίνει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι αμέσως θα γίνει. Δεν υπάρχει καμία μεταβατική περίοδος, απλά οι δύο νέοι φορείς που θα δημιουργηθούν στην Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα ο φορέας λειτουργίας δεν μπορεί επειδή ψηφίσαμε ένα σχέδιο νόμου να αρχίσει να λειτουργεί την άλλη μέρα. Θέλει ένα χρονικό διάστημα για να προετοιμαστεί και να λειτουργήσει. Την πρώτη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου η περιουσία του ΟΑΣΘ περνάει στο ελληνικό δημόσιο. Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από το 2010 σύμφωνα με την σύμβαση που υπήρχε. Απορώ γιατί όσοι, ακόμη κι αυτοί που ψήφισαν μια άκυρη ανανέωση αυτής της σύμβασης δεν πήραν την περιουσία, που όφειλαν να έχουν πάρει και να έχει περάσει στο ελληνικό δημόσιο. Είναι ένα θέμα, που θα το συζητήσουμε πολύ αναλυτικά στη Βουλή με ψήφιση του σχεδίου νομού. Από εκεί και πέρα προβλέπεται μέχρι 3 Δεκεμβρίου 2019 να έχουνε καθοριστεί συγκεκριμένες διαδικασίες, το αργότερο μέχρι 3 Δεκεμβρίου 2019 να έχει προετοιμαστεί ο νέος φορέας λειτουργίας, για να περάσει αυτή η περιουσία από το ελληνικό δημόσιο, που θα περάσει την πρώτη μέρα στο νέο φορέα λειτουργίας και να μπορέσει να λειτουργεί τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το νομοσχέδιο το σχετικό πότε έρχεται στη Βουλή κ. Υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το νομοσχέδιο έχει πάει στη Βουλή. Θα καθορίσει η Βουλή με τις διαδικασίες που έχει, μέσα στον Ιούλιο, πότε θα συζητηθεί στις επιτροπές και θα ψηφιστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συνήθως προτείνει αποκρατικοποιήσεις, τι έχει πει για το συγκεκριμένο θέμα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτείνει αποκρατικοποιήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλλει συγκεκριμένους όρους και κανόνες, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται. Έχουμε μια οδηγία και έναν κανονισμό, δίνει την ευχέρεια σε κάθε κράτος μέλος για τις αστικές συγκοινωνίες, είτε να κάνει διαγωνισμό, είτε να επιλέξει τις περιπτώσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως είναι της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας που είναι μεγάλες πόλεις, είναι μητροπολιτικά κέντρα να μπορεί το ελληνικό δημόσιο να ασκεί το μεταφορικό έργο των αστικών συγκοινωνιών. Αυτό κάνουμε. Αυτό που δεν επιτρέπει και δεν το επιτρέπει η κοινή λογική και δεν το επιτρέπει ακόμη και μια υγιής συντηρητική άποψη και μια νεοφιλελεύθερη άποψη αν θέλετε, είναι να υπάρχει το πάρτι που υπήρχε στη Θεσσαλονίκη 60 χρόνια, για να συντηρούνται συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι, συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες και συγκεκριμένα πρόσωπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα υπάρχει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την συγκεκριμένη κίνηση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως υπάρχει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί να μην υπάρχει; Είναι σύμφωνα με την οδηγία, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Αυτό που δεν είναι σύμφωνο είναι η σύμβαση που υπήρχε. Η σύμβαση που υπήρχε σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και την οδηγία έχει λήξει εδώ και δύο χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο μεσοδιάστημα, αυτό δεν επηρεάζει καθόλου την λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση του κοινού φαντάζομαι. Έτσι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βέβαια. Δεν υπάρχει κενό στον ΟΑΣΘ. Μέχρι την ψήφιση του σχεδίου νόμου υπάρχει η διοίκηση που υπάρχει. Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου ο ΟΑΣΘ περιέρχεται στο ελληνικό δημόσιο και η περιουσία του περιέρχεται επίσης στο ελληνικό δημόσιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ ότι βλέπω από το νομοσχέδιο δημιουργείται ένας νέος φορέας ο ΟΣΕΘ Α.Ε. Τώρα βλέπω ότι θα υπάρχει δυνατότητα το 49% των μετοχών να περάσει στους δήμους της Θεσσαλονίκης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το 49% της λειτουργίας της ΑΣΥΘ, που είναι ο δεύτερος φορέας λειτουργίας. Αυτός θα αντικαταστήσει τον ΟΑΣΘ επί της ουσίας, μπορεί να περάσει, να είναι ποσοστό που θα έχει η τοπική αυτοδιοίκηση μέσα στον οργανισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το 51% θα είναι απευθείας στο ελληνικό δημόσιο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Μάλιστα.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας