Νίκος
Καραγιάννης

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε o Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό AE, κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, στον Νίκο Καραγιάννη και το ypodomes.com και μίλησε πραγματικά για όλα τα θέματα που απασχολούν.

Μίλησε για το χρονοδιάγραμμα της νέας Γραμμής 4, αλλά και ολοκλήρωση της επέκτασης προς Πειραιά του Μετρό της Αθήνας, το σχεδιασμό για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, τη λειτουργία της επέκτασης του Τραμ.

Για το τέλος άφησε, όμως, την μεγαλύτερη είδηση που είναι η αλλαγή της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό, που θα φέρει αλλαγές στο χάρτη της Αθήνας, αλλά και την προσπάθεια μέσω ΣΔΙΤ για την υλοποίηση των επεκτάσεων της Γραμμής 4 και των επεκτάσεων του Μετρό Θεσσαλονίκης.

 

1. Προγραμματίζεται η δημοπράτηση του μεγαλύτερου συγκοινωνιακού και περιβαλλοντικού έργου για την Αθήνα. Θα ήθελα να μου δώσετε το χρονοδιάγραμμα της Γραμμής 4.

Η Γραμμή 4 όσον αφορά την πρώτη φάση, δηλαδή αυτή της προεπιλογής, πρόκειται να προκηρυχθεί στα τέλη αυτού του μήνα. Βρισκόμαστε στην τελική φάση επεξεργασίας των τευχών δημοπράτησης και θα ληφθεί απόφαση Δ.Σ. για να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση.

 

2. Πότε θα ολοκληρωθεί η προεπιλογή;

Από την εμπειρία που υπάρχει από ανάλογες δημοπρατήσεις, η φάση της προεπιλογής διαρκεί περίπου 8 μήνες. Άρα, μέχρι το τέλους του έτους ευελπιστούμε ότι θα έχουμε επιλέξει τα σχήματα που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που είναι η τεχνική προσφορά και κατόπιν οι οικονομικές προσφορές.

 

3. Θα έχουμε ένα- ενιαίο έργο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής για το τμήμα Άλσος Βεϊκου-Γουδή.

Το έργο θα είναι ενιαίο και με μία νέα τεχνολογία -που θα εφαρμοστεί σε αυτή τη γραμμή- δηλαδή θα διαθέτει τα υπεραυτόματα τρένα χωρίς οδηγό, ενώ θα υπάρχουν και θύρες ασφαλείας στις αποβάθρες που θα ανοίγουν μόνο με την έλευση και την ακινητοποίηση του συρμού.

Οι συνέργειες μεταξύ των διαφόρων τεχνικών τμημάτων του έργου είναι πολύ σημαντικές και για να μην υπάρξουν αστοχίες, επιλέξαμε το έργο να υλοποιηθεί ενιαίο. Δηλαδή, και τα έργα πολιτικού μηχανικού και τα Η/Μ και η σηματοδότηση και οι συρμοί. Κατασκευαστικά θα διαρκέσει περίπου 8 χρόνια. Η διάνοιξη θα γίνει από τουλάχιστον 2 μετροπόντικες/ΤΒΜ (ένα από κάθε άκρο). Έχουμε προβλέψει ότι ίσως χρειαστεί και τρίτο ΤΒΜ, που μπορεί να εκκινήσει τις εργασίες του κάπου στη μέση της γραμμής. Αυτό θα το δούμε ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα και σκοπεύουμε να το παραδώσουμε όλο μαζί, δηλαδή και τους 14 σταθμούς χωρίς ενδιάμεσες τμηματικές παραδόσεις.

 

4. Πρόσφατα ανακοινώσατε σχετικά με την επέκταση της Γραμμής 3 προς Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ότι το έργο θα δοθεί τμηματικά. Μας το επιβεβαιώνετε; Πείτε μας ποια τμήματα και γιατί;

Το έργο θα χωριστεί περίπου στα δύο. Οι 3 πρώτοι σταθμοί, δηλαδή «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ», «ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ» και «ΝΙΚΑΙΑ» είναι εφικτό να παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2019 και για αυτό σχεδιάζουμε και υλοποιούμε αυτή την απόφαση, καθώς αυτοί οι σταθμοί είναι σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, ενώ έχει ολοκληρωθεί η σήραγγα.

Το υπόλοιπο κομμάτι του έργου, δηλαδή η γραμμή με τους σταθμούς «ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ», «ΠΕΙΡΑΙΑΣ», «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» αν δεν προκύψουν στο μέλλον κάποια τεχνικά προβλήματα, που θα μπορούσαν να μας καθυστερήσουν, θα παραδοθούν στο τέλος του 2020.

 

5. Σας προβληματίζει ο Σταθμός «ΠΕΙΡΑΙΑΣ»;

Ο σταθμός «ΠΕΙΡΑΙΑΣ» θα μας προβληματίζει, μέχρι να ολοκληρωθεί. Είναι δύσκολος σταθμός, προκύπτουν συνεχώς θέματα, που δεν είχαν προβλεφθεί πριν την κατασκευή. Να σας θυμίσω τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ, που μας ανάγκασε να μετακινήσουμε ολόκληρο το σταθμό και να γίνει νέα μελέτη. Το πιο πρόσφατο ήταν η εύρεση της βόμβας στο εργοτάξιο, η οποία μας επιβάλλει να κάνουμε μία γενικότερη έρευνα και αυτό επιφέρει νέες καθυστερήσεις. Επίσης, είναι ένας σταθμός που βρίσκεται στην ουσία κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο μοναδικός σταθμός Μετρό στην Αθήνα που είναι «υποθαλάσσιος». Αυτό δημιουργεί τεχνικές απαιτήσεις, τις οποίες όμως έχουμε αντιμετωπίσει. Ο σταθμός μέχρι να ολοκληρωθεί θα συνιστά μία αβεβαιότητα, αντιμετωπίσιμη αλλά αβεβαιότητα.

 

6. Στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης το έργο δείχνει να προχωρά καλά. Δώστε μου ένα χρονοδιάγραμμα για κάθε τμήμα, που θα λειτουργήσει, τόσο για τη βασική γραμμή, όσο και για τον κλάδο Καλαμαριάς.

Για τη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, ένα εφικτό χρονοδιάγραμμα είναι η λειτουργία ενός μεγάλου τμήματος της βασικής γραμμής το 2020. Ωστόσο, το ποιο τμήμα είναι αυτό έχει να κάνει με τις εργασίες που θα απαιτηθούν στο σταθμό Βενιζέλου. Ανάλογα με την πορεία των εργασιών θα κρίνουμε ποιο τμήμα θα παραδοθεί, ποιο τμήμα δεν είναι σε μεγάλη σύνδεση με το σταθμό Βενιζέλου. Εργαζόμαστε, ώστε η τεχνική λύση που έχουμε συμφωνήσει για το σταθμό Βενιζέλου να οδηγήσει σε λειτουργία το 2020 και όποιο τμήμα μείνει πίσω να λειτουργήσει το 2021.

Η επέκταση προς την Καλαμαριά και αυτή αναμένουμε να λειτουργήσει το 2020. Μάλιστα, η διάνοιξη των σηράγγων αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Μαΐου.

 

7. Στο Σταθμό Βενιζέλου έχει βρεθεί είπατε η τεχνική λύση, έχουν συμφωνήσει όλοι οι φορείς. Πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή;

Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το στάδιο. Ξεκινάμε μελέτες και θέλουμε να τακτοποιήσουμε συμβατικά αυτή τη λύση (σ.σ. συμπληρωματική σύμβαση). Πιστεύουμε ότι θα έχουμε ώριμες μελέτες σε 6 μήνες και μετά θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Βέβαια, να σημειώσουμε ότι οι αρχαιολογικές εργασίες θα συνεχισθούν. Ήδη, υποβάλαμε μελέτη για την απόσπαση μικρού τμήματος αρχαίων στα 2 άκρα του σταθμού, που θα χρησιμοποιήσουμε για να κατέβουμε κάτω από τα αρχαία και να κατασκευάσουμε τον σταθμό. Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουν οι αρχαιολογικές εργασίες και στην νότια είσοδο του σταθμού.

 

8. Στην επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά, ετοιμάζετε αυτό τον καιρό για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα διαγωνισμό για Η/Μ και συρμούς. Που βρισκόμαστε εκεί;

Μια πρώτη εκτίμηση είναι πως το καλοκαίρι θα είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε το διαγωνισμό για την προμήθεια των συρμών που είναι απαραίτητοι, αλλά και για τα ηλεκτρομηχανολογικά (Η/Μ) συστήματα και τη σηματοδότηση. Σε αδρές γραμμές, το κόστος του παραπάνω διαγωνισμού αναμένεται να κυμανθεί σε 153.000.000€.

 

9. Ολοκληρώνοντας για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε να «μικραίνουν» τα εργοτάξια. Να απελευθερώνεται χώρος. Είμαστε μακριά ακόμα;

Δεν είμαστε μακριά. Πιστεύω ότι από τις αρχές του 2018 θα αρχίσουν να απελευθερώνονται σταδιακά τμήματα των εργοταξίων.

 

10. Τόση ώρα μιλάμε για έργα που θα λειτουργήσουν σε κάποια χρόνια. Έχουμε όμως το Τραμ, την επέκταση προς Πειραιά που δείχνει να τελειώνει επιτέλους. Τα έργα θα ολοκληρωθούν φέτος;

Τέλος του 2017 θα τελειώσουν τα έργα. Μετά θα υπάρξει μία περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, σε συνεννόηση με τη ΣΤΑΣΥ, και νομίζω ότι μέσα στο 2018 είναι εφικτό να πούμε ότι θα τεθεί σε λειτουργία η μεγάλη επέκταση προς Πειραιά.

 

11. Έχετε σε μελέτες και την επέκταση του Τραμ προς Κερατσίνι, που είναι η φυσική συνέχεια της γραμμής μέχρι τον Πειραιά.

Έχουμε δώσει ήδη τις τοπογραφικές εργασίες, οι οποίες ξεκινούν μετά την ανάθεση σε μερικές εβδομάδες από σήμερα. Μετά, θα αναθέσουμε και την οριστική μελέτη και τα γεωτεχνικά και την επιδομή και τις υπόλοιπες μελέτες. Στόχος μας είναι να δημοπρατήσουμε το έργο στις αρχές του 2019.

 

12. Αν θυμάμαι καλά μεγάλο τμήμα της επέκτασης είναι υπόγειο..

Εδώ έχουμε δεύτερες σκέψεις. Υπήρχε ο αρχικός σχεδιασμός αλλά το υπόγειο κομμάτι δημιουργεί προβλήματα και κατά τη διάρκεια της κατασκευής αλλά και κατά τη λειτουργία του Τραμ. Είμαστε σε συνεννόηση με τους φορείς της περιοχής, τους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής, για να οριστικοποιήσουμε και τη χάραξη και τον τρόπο κατασκευής.

 

13. Η τελευταία μου ερώτηση αφορά τα επόμενα έργα Μετρό που ετοιμάζετε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ποια θα είναι αυτά;

Στην Αθήνα σχεδιάζουμε καταρχάς να αναθεωρήσουμε τη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό (ΜΑΜ), καθώς και τα μοντέλα των προηγούμενων δεκαετιών, αφού ο σχεδιασμός στην πράξη δεν πήγε όπως αναμενόταν, άρα έχουμε καθυστέρηση στην υλοποίησή του.

Είναι προφανές ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα επανασχεδιασμό με βάση τα νέα δεδομένα που υπάρχουν. Δεδομένα που έχει δημιουργήσει και η ίδια η λειτουργία του Μετρό, αλλά και η μεταβολή στις συνθήκες κατοικίας και εργασίας στην Αθήνα. Είναι κάτι που ξεκινάμε και ελπίζουμε να έχει αποκρυσταλλωθεί σε ένα πρώτο στάδιο μέσα στο 2017 για να δούμε ποια θα είναι τα επικρατέστερα σενάρια επεκτάσεων. Θα έχουμε, ωστόσο, ένα νέο χάρτη Μετρό μετά από αυτό.

Παράλληλα, εμείς ετοιμάζουμε το επόμενο στοίχημα της Αττικό Μετρό ΑΕ, δηλαδή τις υπόλοιπες επεκτάσεις της Γραμμής 4 και άλλα, ώριμα μελετητικά τμήματα, όπως η επέκταση προς Ίλιον της Γραμμής 2 και η υπογειοποίηση της Γραμμής 1, στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς.

Για αυτό το πακέτο έργων με βασικό κορμό την ολοκλήρωση της Γραμμής 4, θα εξετάσουμε τη χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ, καθώς διαθέσιμοι εθνικοί πόροι ή από το ΕΣΠΑ δεν υπάρχουν για τα επόμενα χρόνια. Οπότε, το στοίχημα είναι να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της Γραμμής. Είναι η επόμενη «εργασία» της Αττικό Μετρό.

 

14. Σχέδιο επεκτάσεων –πλην της Καλαμαριάς- για το Μετρό Θεσσαλονίκης υπάρχει;

Όσον αφορά τις επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές μελέτες για τις επεκτάσεις προς τις πυκνοκατοικημένες δυτικές συνοικίες, δηλαδή τις επεκτάσεις προς Ευκαρπία και προς Κορδελιό και ξεκινούν οι γεωτεχνικές έρευνες. Μαζί με την επέκταση προς το Αεροδρόμιο είναι ένα σύνολο έργων για το οποίο επίσης θα αναζητηθεί χρηματοδότηση με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

 

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας