Πλαστική σακούλα; Όχι ευχαριστώ! Σήμερα 1 στα 3 απορρίμματα στο βυθό των θαλασσών είναι λεπτές πλαστικές σακούλες, ενώ το 2050 θα υπάρχουν στις θάλασσες του πλανήτη περισσότερα πλαστικά από ψάρια. Πόσο επιβαρύνουν αυτά τα δεδομένα τις ελληνικές νησιωτικές περιοχές; Με βάση αυτό το ερώτημα πραγματοποιήθηκε στην Πάρο συνέδριο με προσανατολισμό στη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Το συνέδριο είχε θέμα: «Καλές Πρακτικές στις νησιωτικές περιοχές: Ο σημαίνων ρόλος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην προστασία του περιβάλλοντος». Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Πάρου και της Αντίπαρου απέναντι στον τρόπο που χρησιμοποιούν την πλαστική σακούλα στην καθημερινότητά τους.
Το συνέδριο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πάρου–Αντιπάρου (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.Π.Α.) σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου, στην αίθουσα του «Αρχίλοχου» στην Παροικιά της Πάρου. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η παρουσία δεκάδων μαθητών που όχι μόνο έδωσαν το παρόν, αλλά πήραν το λόγο εκπλήσσοντας ευχάριστα το σύνολο των συνέδρων με τις καινοτόμες προτάσεις τους.
Τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) εκπροσώπησε με την εισήγησή της η Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μέλος ΔΣ του ΕΟΑΝ, η οποία τόνισε: «Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν τεράστια περιβαλλοντική πληγή, καθώς βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ απαιτούνται αιώνες ώστε να διασπαστούν πλήρως. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ως έλληνες καταναλώνουμε ετησίως από 242 έως 363 τεμάχια ανά άτομο. Σύμφωνα με στοιχεία από την εγχώρια βιομηχανία, 1.700 τόνοι λεπτών πλαστικών σακουλών παράγονται μηνιαίως.
Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι μεγάλες κυρίως στα νησιά μας λόγω του όγκου απορριμμάτων σε ανεξέλεγκτους χώρους διάθεσης, αλλά και των δυσκολιών στη διαλογή στην πηγή (εποχιακή απασχόληση –αλλαγές προσωπικού επιχειρήσεων, ένταση τουριστικής εργασίας, δύσκολη πρόσβαση οχημάτων σε παραδοσιακούς οικισμούς).»
Από 1/1/2018 οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφορές, 15-50 μm, θα χρεώνονται με περιβαλλοντικό τέλος 0,03€ ανά τεμάχιο. Το τέλος αυτό, το οποίο είναι ανταποδοτικό, θα αποδίδεται μέσω της ΑΑΔΕ στον ΕΟΑΝ ο οποίος θα το αξιοποιεί σε δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και δωρεάν διάθεσης τσαντών πολλαπλών χρήσεων. Στόχος είναι η μέση ετήσια κατανάλωση λεπτών σακουλών ανά πολίτη να μειωθεί στις 90 έως τα τέλη του 2019 (1 ανά 4 ημέρες ανά άτομο) και στις 40 έως τα τέλη του 2025.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση της πλαστικής σακούλας έχει κυρίως ο ίδιος ο πολίτης που καλείται να επιλέξει διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς των αγορών του, όπως τσάντες πολλαπλών χρήσεων ή καροτσάκια μεταφοράς, προκειμένου να συνδράμει στο περιορισμό των πλαστικών αποβλήτων.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV