Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Χωρίς φρένο οι αιτήσεις για ΑΠΕ – Πάνω από 550 στον κύκλο Ιουνίου – Ισχυρή παρουσία των μεγάλων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva

Συνεχίζουν χωρίς φρένο οι αιτήσεις που δέχεται η ΡΑΕ για βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον Κύκλο Ιουνίου 2022 έλαβε περισσότερα από 550 αιτήματα για νέες υποδομές. Τα έργα αφορούν αιολικούς σταθμούς, φωτοβολταϊκά, μονάδες βιομάζας,  μικρά υδροηλεκτρικά έργα και μονάδες ΣΥΘΗΑ, με την συνολική ισχύ όλων των έργων να ξεπερνάει τα 5.000 MW.

Το εντυπωσιακό στα στοιχεία που δημοσιεύει η Αρχή είναι πως το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο σε παίκτες έμπειρους, που ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο. “Μικροί” και “μεγάλοι” έχουν βάλει πλώρη και καταρτίζουν σχέδια ώστε να διεκδικήσουν μια άδεια για υποδομές ΑΠΕ.

Η ΡΑΕ σε μια προσπάθεια να φιλτράρει όσο τον δυνατόν αυτό το κύμα ενδιαφέροντος για τις ΑΠΕ, θέσπισε το μέτρο της εγγυητικής επιστολής. Σύμφωνα με το μέτρο κάθε ενδιαφερόμενος υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 35.000 ευρώ για κάθε 1 ΜW, ισχύος που αιτείται.

Ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν πτοεί στο ελάχιστο τους υποψήφιους επενδυτές με τα νούμερα των αιτήσεων να παραμένουν υψηλά.

Άδειες που ξεχωρίζουν

Ανάμεσα στις αιτήσεις για ΑΠΕ που δημοσίευσε η ΡΑΕ, υπάρχουν ορισμένα πρότζεκτ που ξεχωρίζουν από την απόδοση ισχύος της υποδομής. Το φάσμα των MW είναι τεράστιο καθώς υπάρχουν σχέδια για μονάδες με 1 MW μέχρι 400 MW.
Ορισμένες αιτήσεις που ξεχωρίζουν για την ισχύ που προβλέπεται να αποδίδουν οι μονάδες είναι οι παρακάτω.

Τα 153 ΜW της ΚΟΡΚΙΑ ΘΕΣΣΑΛΥ ΣΟΛΑΡ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. Για φωτοβολταϊκά στο Δήμο Φαρσάλων. Η ίδια εταιρεία αιτήθηκε και άδεια για φωτοβολταϊκά με ισχύ 230 ΜW στους Δήμους Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου.

Ξεχωρίζει επίσης η αίτηση της FOS AND WIND ENERGY II AE για 153 ΜW από φωτοβολταϊκά στο Δήμο Αλμυρού, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Άδεια για 172 MW από φωτοβολταικά αιτήθηκε και η WATTCROP HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ IKE στους Δήμους Αμυνταίου και Εορδαίας.

Ιδιαίτερα αισθητή είναι και η παρουσία της εταιρείας Χ.ΡΟΚΑΣ με αίτηση για φωτοβολταϊκά στο Δήμο Γρεβενών με απόδοση 450MW.

Παρόντες και οι μεγάλοι

Την παρουσία τους σε αυτό το μεγάλο παζάρι που αφορά αιτήσεις για έργα ΑΠΕ κάνουν αισθητή και οι μεγαλύτεροι παίκτες της ενέργειας. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Damco, EΛΠΕ, Enel Green,  Motor Oil και Cero Development Hellas, κατέθεσαν αιτήσεις για βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατέθεσε 8 αιτήσεις με συνολική ισχύ 155 MW. Η εταιρεία προωθεί δύο υβριδικά έργα (20 – 20 MW) στο δήμο Ρόδου.

Δύο φωτοβολταϊκά στους Δήμους Βόλου και Ρήγα Φεραίου (5 – 59 MW). Στα σχέδια του κορυφαίου ενεργειακού παίκτη βρίσκονται και 4 αιολικά ( 6- 25 – 12- 8 MW) στους Δήμους Δομοκού και Διρφύων – Μεσσαπίων.

Πέντε βεβαιώσεις αιτήθηκε η Enel Green για φωτοβολταϊκούς σταθμούς (43-22-26-39-101 MW) στον Δήμο των Καμένων Βούρλων, στη Στερεά Ελλάδα.

Η Motor Oil αιτήθηκε άδεια για μονάδα ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) με ισχύ 57 MW στο Δήμο Λουτρακίου.

Τα ΕΛΠΕ, αιτήθηκαν βεβαίωση για μονάδα με φωτοβολταϊκά ισχύος 10 MW, στο Δήμο Ελευσίνα, στη θέση  της ΠΥΡΚΑΛ.

Τέλος, εντυπωσιακές είναι και οι κινήσεις της DAMCO του Ομίλου Κοπελούζου. Η εταιρεία αιτήθηκε 7 βεβαιώσεις για ισάριθμους φωτοβολταϊκούς σταθμούς . Σύμφωνα με την δημοσίευση της ΡΑΕ τα σχέδια προβλέπουν την υλοποίηση των υποδομών στους Δήμους Θηβαίων, Παλαμά (Περιφέρεια Θεσσαλίας), Εορδαίας (13,8-45-30-4-4-1,9 MW). Ωστόσο η αίτηση που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι αυτή για υποδομή με ισχύ 400MW, ανάμεσα στα όρια των Δημων Μετεώρων και Τρικκαίων.

Η επιθυμία των επενδυτών για υποδομές ανανεώσιμων πηγών είναι δεδομένη και αποτυπώνεται έμπρακτα. Ωστόσο είναι περισσότερο από σίγουρο πως ελάχιστα από αυτά τα έργα θα καταφέρουν να κόψουν κορδέλα. Εντούτοις οι ισχυροί παίκτες της ενέργειας έχουν όλες τις πιθανότητες με το μέρος τους να ολοκληρώσουν τη διαδρομή. Για αυτό άλλωστε είναι αυτοί που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό οικοδόμημα της επόμενης ημέρας.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα