Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με φορείς από την Κρήτη που αντιδρούν στη χωροθέτηση των δύο θαλάσσιων περιοχών «Κρήτη 2α» και «Κρήτη 2β» για την εγκατάσταση πλωτών αιολικών πάρκων.
Όπως έχει γράψει ήδη το ypodomes.com, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο προτίθεται να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό και να «μετακινήσει» πιο δυτικά και σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές τις δύο αυτές περιοχές, η τοπική κοινωνία συνεχίζει να διατηρεί επιφυλακτικότητα.
Ειδικότερα, οι αντιρρήσεις τους επικεντρώνονται στην οπτική όχληση που θα προκληθεί στις παράκτιες περιοχές της Ελούντας και στη Σπιναλόγκα.
Μάλιστα, όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης παραμένουν αρνητικοί σε όσα προβλέπει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ αναμένουν τις εξειδικευμένες περιβαλλοντικές μελέτες για τις δύο εν λόγω περιοχές, ώστε να εκφέρουν τη τελική τους άποψη. Πάντως, στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, παρουσιάστηκε με φωτορεαλιστικά πως θα είναι η εικόνα αφού εγκατασταθούν τα πάρκα, συζητήθηκαν οι αντιρρήσεις και ανανέωσαν για τις επόμενες μέρες την συνάντηση τους.
Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΝ, έχει στόχο να δώσει προτεραιότητα στις περιοχές που δεν υπάρχουν αντιδράσεις προκειμένου να μην μείνει πίσω ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο εκτιμά ότι θα πρέπει να «τρέξει» όσο το δυνατόν πιο άμεσα το Εθνικό Σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά, με δεδομένο τον στόχο που έχει τεθεί για την ανάπτυξη έργων 1,9 GW έως το 2030.
Στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής συμμετείχε κλιμάκιο του ΥΠΕΝ με επικεφαλής τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, οι Δήμαρχοι των Δήμων Σητείας, Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου, καθώς και εκπρόσωποι των ξενοδόχων.
Τι έπεται
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το 2024 προβλέπει να «τρέξουν» οι μελέτες που θα αφορούν τα ανεμολογικά και βυθομετρικά δεδομένα και σκοπός είναι οι επενδυτές να έχουν διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες πριν την διεξαγωγή των διαγωνισμών. Για να επιτευχθεί αυτό, η ΕΔΕΥΕΠ θα έχει την δυνατότητα να συστήνει θυγατρικές, προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού που θα «παρακολουθεί» τις μελέτες.
Στο σχήμα, πέρα από την ΕΔΕΥΕΠ, θα συμμετάσχει και ο ΑΔΜΗΕ και ακόμη μία εταιρεία ώστε να μην έχει την πλειοψηφία το Δημόσιο. Η επιλογή του ανάδοχου για τις μελέτες, θα γίνει μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού που θα διεξαχθεί από την εταιρεία ειδικού σκοπού.
Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μελέτες, θα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε ένα data room, ενώ οι έρευνες θα χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων ρύπων, με το σχετικό κονδύλι να ανακτάται σε δεύτερο χρόνο από τα ποσά που θα καταβάλουν οι επενδυτές για την αγορά των δεδομένων.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας