Νίκος
Καραγιάννης

Σε περαιτέρω πτώση οδηγήθηκαν οι εκπτώσεις στα δημόσια έργα το 2023. Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΣΑΤΕ κατά το προηγούμενο έτος η μέση έκπτωση στους διαγωνισμούς έργων έφτασε το 23,11%. Είναι το μικρότερο ποσοστό εδώ και αρκετά χρόνια στον χώρο των κατασκευών καθώς αν γυρίσουμε πίσω τον χρόνο θα δούμε πως υπάρχει μεγάλη αποκλιμάκωση.

Από το παραπάνω ποσοστό έχουμε μια περαιτέρω ανάλυση καθώς στα έργα με προϋπολογισμό 1-2 εκατ. ευρώ η μέση έκπτωση έφτασε το 27,63% και στα έργα με προϋπολογισμό άνω των 2 εκατ. ευρώ η μέση έκπτωση έφτασε το 18,59%.

Αυτή η σημαντική πτώση παρατηρείται για έκτη συνεχόμενη χρονιά καθώς το 2017 ο μέσος όρος ήταν 58,35% καθώς βρισκόμασταν στα χρόνια των πολύ μεγάλων εκπτώσεων. Το 2018 σε σύνολο 335 έργων η μέση έκπτωση μειώθηκε σε 57,35%, το 2019 σε σύνολο 317 έργων η μέση έκπτωση έφτασε το 52,35% για να φτάσουμε το 2022 σε σύνολο 285 έργων στο 30,25% και το 2023 σε σύνολο 376 έργων στο 23,11%.

Η αποκλιμάκωση των ποσοστών των εκπτώσεων όπως αναφέρει στέλεχος του κατασκευαστικού κλάδου στο ypodomes.com είναι πολυπαραγοντικό. Από την μιά έχουμε μεγαλύτερο αντικείμενο για τις τεχνικές εταιρείες, όπως άλλωστε αυτό καταγράφεται και στα οικονομικά τους αποτελέσματα αλλά και στα ανεκτέλεστα έργων.

Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες δεν κατεβαίνουν με πολύ μεγάλες εκπτώσεις καθώς μπορούν να επιλέξουν σε ποια έργα θέλουν να ασχοληθούν, άρα και να κατεβάσουν προσφορά ή αντίστοιχα να απορρίψουν και να μην “κατέβουν”. Αυτό έχει καταγραψεί έντονα τα τελευταία χρόνια όπου ο ανταγωνισμός ποικίλλει στα δημόσια έργα και τους δίνει την ευκαίρια για μικρότερες εκπτώσεις και μεγαλύτερη κερδοφορία.

Επίσης υπάρχουν και άλλοι εξωγενείς παράγοντες που έχουν επηρεάσει τις εκπτώσεις όπως οι τιμολογήσεις των έργων, η πανδημία του covid-19, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία που επηρέασαν πολύ τις τιμές των πρώτων υλών, των προμηθειών και τους κόστους ενέργειας και μεταφοράς.

Αυτοί οι παράγοντες όπως σημειώνει η ίδια πηγή συνετέλεσαν στην επιλογή πολλών τεχνικών εταιρειών να μειώσουν σημαντικά την προσφερόμενη έκπτωση στα έργα και να μην ρισκάρουν μεγάλες εκπτώσεις που θα είχε επίπτωση και στις προμήθειες υλικών κατά την υλοποίηση ενός έργου.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και εκπτώσεις που έχουν πιο ακραία χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα στο έργο “Βελτίωση της οδικής ασφάλειας Αμαρουσίου” ‘υψους 2,74 εκατ. ευρώ που διεξήχθη πέρυσι τον Απρίλιο από τον Δήμο Αμαρουσίου η έκπτωση που δόθηκε ήταν 51,25%. Αντίστροφο παράδειγμα έχουμε από την Λάρισα όπου το έργο “αναβάθμιση- ενίσχυση αγωγών μεταφοράς νερού της ΔΕΥΑΛ” ποσού 4,04 εκατ. ευρώ, δόθηκε έκπτωση 7%.

Σε έργα με μεγαλύτερο προϋπολογισμό έχουμε επίσης παραδείγματα όπως στο οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά ύψους 386 εκατ. ευρώ στον οποίο δόθηκε έκπτωση 17,5%, ενώ αντίστοιχα στο έργο για το Φράγμα Κελεφίνας ύψους 31,5 εκατ. ευρώ η προσφορά που δόθηκε έφτασε το 21,29.

Αυτό που παρατηρείται ότι έχουμε περάσει σε μια περίοδο όπου οι πολύ μεγάλες εκπτώσεις και ειδικά άνω του 50% είναι πλεόν πιο σπάνιες και οι εκπτώσεις που συνήθως δίνονται είναι πιο αυξημένες στα έργα 1-2 εκατ. ευρώ και πιο “σφιχτές” στα έργα με πιο μεγάλο προϋπολογισμό.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας