Στο στάδιο της έρευνας έχει περάσει πλέον η υπόθεση για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα που έχει βυθιστεί σε πένθος. Στο σύνολο του το μέσο δείχνει να έχει καταρρεύσει κάτω από το συγκλονιστικό συμβάν και θέματα όπως η σιδηροδρομική ασφάλεια και εν γένει η συνολική λειτουργία είναι πλέον στο επίκεντρο της επικαιρότητας.
Στη φάση της πρωταρχικής έρευνας οι σταθμάρχης του σιδηροδρομικού σταθμού της Λάρισας αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες όπως την κακουργηματική πράξη της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών αλλά και του πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, και της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή. Ο ίδιος όπως και ο προϊστάμενος βάρδιας έχουν τεθεί σε αργία από τον ΟΣΕ.
Οι έρευνες καλούνται να δώσουν απαντήσεις για το πως έγινε αυτό το δυστύχημα ενώ ανοίγουν και έρευνες για τις συμβάσεις. Το μέλος της Ειδικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει αναλάβει την έρευνα, Βασίλης Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μιλώντας εχθές στην ΕΡΤ σημείωσε πως «η εντολή που έχουμε από την Πολιτεία είναι να κάνουμε ένα πρακτικό, το οποίο με αφετηρία τις λεπτομέρειες που οδήγησαν σε αυτό το γεγονός θα αναζητήσει τις αιτίες που μας έφεραν εδώ».
Αναφερόμενος γενικά για τη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ο κ. Προφυλλίδης τόνισε πως θα έπρεπε να έχει ενιαία τεχνολογικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά. Όπως είπε, «θα ψάξουμε μια προς μια τις συμβάσεις για να δούμε αν ισχύει αυτό».
Εχθές πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα όπου οι εργαζόμενοι στις σιδηροδρομικές μεταφορές διεκδικούν, εκτός από το προφανές δηλαδή να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες, και τα εξής: Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες οι ειδικότητες, Αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση του προσωπικού, Προγράμματα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των εργασιών, Ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας δικτύου, Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής, Συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό του τεχνικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, Ασφαλή εργασία και μέτρα ασφαλείας στην κυκλοφορία των τρένων, ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές, Να επιχορηγηθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας, Τεχνικός ασφαλείας και γιατρός εργασίας σε κάθε συγκρότημα, Φθηνές και ασφαλείς μαζικές μεταφορές για το λαό και τους εργαζόμενους χωρίς τη λογική κόστος οφέλους.
Στα ζητούμενα της έρευνας των αρμόδιων αρχών είναι πως λειτουργούσαν τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, με ποιον τρόπο, διασφαλιζόταν η ασφάλεια των μεταφορών δηλαδή ποιες δικλείδες ασφαλείας υπήρχαν για να αποφευχθούν συμβάντα όπως αυτό των Τεμπών.
Αυτό που όλοι συμφωνούν είναι πως αν υπήρχαν σε λειτουργία όλα αυτά τα συστήματα, θα είχε αποφευχθεί το πολύνεκρο δυστύχημα καθώς οι μηχανοδηγοί θα είχαν ειδοποιηθεί από αυτά τα συστήματα.
Βασικό σημείο είναι ο ΟΣΕ, ο οποίος αποψιλώθηκε από προσωπικό, καθώς υπολογίζεται ότι έχει μείνει με 2.000 προσωπικό σε όλη την επικράτεια από σχεδόν 12.000 που ήταν πριν την οικονομική κρίση καθώς για πάνω από 15 χρόνια δεν μπορούσε να προχωρήσει σε προσλήψεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση ανέφερε πως “Ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς”.
Εχθές με ανακοίνωση της η Hellenic Train ανέφερε επίσης πως δεν θα ενεργοποιήσει την εξαίρεση καταβολής αποζημιώσεων. Παράλληλα οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν νέα 24ωρη απεργία και έτσι παραμένουν και σήμερα ακινητοποιημένα τα τρένα.
Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων στο επίκεντρο
Με τις συνεχόμενες απεργίες των σιδηροδρομικών εξαιτίας του φονικού δυστυχήματος το τρένο δεν έχει λειτουργήσει και πάλι αλλά το ζήτημα πλέον είναι ποιες αποφάσεις θα ληφθούν και ακολούθως πως και πότε θα επαναλειτουργήσει;
Η ανάγκη βαριάς συντήρησης στο δίκτυο, η περίφραξη των γραμμών, η τακτική συντήρηση (κόψιμο κλαδιών, απομάκρυνση αντικειμένων κ.α.) είναι μέσα στα κύρια αντικείμενα εργασιών.
Το ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών και των επιβατών είναι το βασικό ζητούμενο. Μετά την ημέρα του δυστυχήματος έχουν βγει στην δημοσιότητα ζητήματα και για άλλες γραμμές όπως αυτή του αεροδρομίου ή της περιοχής της Πάτρας.
Πέρα από τα όσα θα προκύψουν από την δικαστική έρευνα, την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, την έρευνα της ΡΑΣ, που θα καταδείξουν τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος, η αδήριτη ανάγκη είναι να γίνει πλέον ένα σχέδιο επαναλειτουργίας σε ασφαλείς συνθήκες και να αναβαθμιστεί ο σιδηρόδρομος.
Δυστυχώς ο σιδηρόδρομος παραμένει το αποπαίδι στις μεταφορές. Οι οδικές μεταφορές την περασμένη δεκαετία αναβαθμίστηκαν, οι αποστάσεις μειώθηκαν, τα περισσότερα αεροδρόμια ανακαινίστηκαν και διορθώθηκαν αλλά στον σιδηρόδρομο αυτό δεν έγινε εφικτό. Πέρα από τις γραμμές, η εικόνα των σιδηροδρομικών σταθμών δεν είναι αυτή που αρμόζει σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα.
Αλώβητη δεν βγαίνει και η Hellenic Train η οποία από την πλευρά της επιρρίπτει τις ευθύνες του ατυχήματος στον ΟΣΕ. Αντικείμενο κριτικής έχει υπάρξει το τροχαίο υλικό, τα αραιά δρομολόγια στον Προαστιακό και τα πολλά καθημερινά προβλήματα στην λειτουργία.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας