Διάλογος έχει ανοίξει για το Μεγάλο Περίπατο καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση πολίτη και αποφάσισε την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που αφορούσε την απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στους δρόμους της Αθήνας λόγω Κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ εξέτασε αίτηση πολίτη του Δήμου Αθηναίων, η οποία κατατέθηκε στις αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους ζητώντας επισήμως την κατάργηση της ΚΥΑ που είχαν υπογράψει οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, καθώς και ο Υφυπουργός Μεταφορών στα τέλη του Μαΐου του τρέχοντος έτους.
Σχετικά με τα παραπάνω ο Δήμος Αθηναίων με ανακοίνωσή του επί του θέματος επισημαίνει πως πρόκειται για διαδικαστικές συστάσεις και πως προχωρά ο υφιστάμενος προγραμματισμός του έργου.
Ακολουθεί η πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου:
«Ο Μεγάλος Περίπατος συνεχίζεται με βάση τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Η απόφαση του ΣτΕ αφορά σε διαδικαστικές συστάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του έργου. Ο Δήμος Αθηναίων με τον υφιστάμενο προγραμματισμό του προχωρά στην κατάθεση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τη δημόσια διαβούλευση για την οριστική μορφή του Μεγάλου Περιπάτου»
Ακολουθεί η τοποθέτηση του ΣτΕ για τη σχετική απόφαση:
Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι η κοινή υπουργική απόφαση που αφορά το «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας», η ισχύς της οποίας λήγει την 21η Νοεμβρίου 2020, «δεν ευρίσκει εξουσιοδοτικό έρεισμα» στις διατάξεις δυο σχετικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και ως εκ τούτου πρέπει να ακυρωθεί.
Αναλυτικότερα, το ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Χριστιάνα Μπολόφη) με την υπ΄ αριθμ. 1992/2020 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση Αθηναίου δικηγόρου που ζητούσε την ακύρωση της υπ΄ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.31688/21.5.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (παρατάθηκε η ισχύς της με νεώτερη υπουργική απόφαση έως 21 Νοεμβρίου 2020).
Το δικαστήριο έκρινε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που προβλέπει την λήψη μέτρων για το «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας», «δεν ευρίσκει εξουσιοδοτικό έρεισμα στις διατάξεις των ΠΝΠ τής 25.2.2020 και τής 20.3.2020, κατ’ επίκληση των οποίων εξεδόθη, και πρέπει, ως εκ τούτου, να ακυρωθεί, όπως και η υ.α. 179/21.8.2020, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της».
Τι περιλάμβανε η προσβαλλόμενη ΚΥΑ
Η πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας αφορούσε την Πλάκα, και την περιοχή που οροθετείται από τις οδούς Μητρόπολεως-Ερμού-Αθηνάς-Σταδίου-Μητροπόλεως, καθώς και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων, ενώ η Σταδίου θα παρμένε κλειστή.
Επιπλέον επιβλήθηκαν προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών στο κέντρο της Αθήνας και ειδικά για τις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).
Για τον έλεγχο της εφαρμογής των διατάξεων της ΚΥΑ υπεύθυνη ήταν δημοτική αστυνομία, η οποία είχε και τη δυνατότητα επιβολής προστίμων που ανέρχονταν στα 150 ευρώ. Τα μέτρα θα είχαν ισχύ για 3 μήνες (δηλαδή έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2020) μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων και απόφαση του υπουργού Μεταφορών.
Η αιτιολόγηση των ρυθμίσεων αυτών βασιζόταν στην έξαρση της πανδημίας και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, και τα αρμόδια υπουργεία επισήμαναν πως οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις δεν συνιστούν περιοριστικά μέτρα.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας