Newsroom

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΦΗΡΕΑΕγκαινιάστηκε η συστοιχία των 7 αιολικών πάρκων του «Καφηρέα» στη Νότια Εύβοια, ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο «πράσινης» ενέργειας της Enel Green Power, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με εγκατεστημένη ισχύ 154,1 MW.

Την τελετή των εγκαινίων τίμησε με την παρουσία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ο επικεφαλής της Enel Green Power Ευρώπης, Αριστοτέλης Χαντάβας καθώς και ο Δ/νων Σύμβουλος της Enel Green Power, Antonio Cammisecra.

Το έργο που θα παράγει το 4,5% της εγχώριας αιολικής ενέργειας (και το 4% της ενέργειας από ΑΠΕ γενικότερα), σηματοδοτεί τον διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου «καθαρής» ενέργειας στη χώρα μας για την Enel Green Power ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται και 8ο αιολικό πάρκο, με το οποίο η συνολική ισχύς του «Καφηρέα» θα «σκαρφαλώσει» στα 168 MW.

Ένα έργο που ολοκληρώθηκε με επιτυχία εν μέσω ύφεσης

Παίρνοντας αρχικά το λόγο ο κος Χαντάβας, υπογράμμισε τη μεγάλη επιτυχία της ολοκλήρωσης του έργου, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη χρηματοδότησή του, παρόλες τις αντιξοότητες.

Ο κος Cammisecra από μεριάς του, μιλώντας για το έργο, είπε ότι αυτό συνιστά ένα παράδειγμα αντοχής και επιμονής το οποίο συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτες προκλήσεις τεχνικής φύσης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της Enel Green Power ανέφερε ότι η εταιρεία αναπτύσσει τόσο αιολικά όσο και φωτοβολταϊκά project στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι εάν το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, η εταιρεία ενδιαφέρεται να αναπτύξει τα σχέδιά της και στην αγορά αποθήκευσης.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να «πιάσει» τον στόχο του 35% σε ΑΠΕ με ορίζοντα το 2030 εντοπίζοντας ως βασική προϋπόθεση την υπέρβαση της γραφειοκρατίας που προκαλεί καθυστερήσεις για τους επενδυτές.

Η στιγμή των εγκαινίων του αιολικού του Καφηρέα

Μητσοτάκης: Ακρογωνιαίος λίθος ανάπτυξης η «πράσινη» ενέργεια

Εν μέσω πανηγυρικού κλίματος για τη θέση του αιολικού πάρκου σε εμπορική λειτουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε για άλλη μία φορά την απόλυτη στήριξή του στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης της χώρας με στήριξη επενδύσεων που «πρασινίζουν» το εγχώριο ενεργειακό μείγμα και συμβάλλουν στη διεύρυνση του μεριδίου των ΑΠΕ.

Στην ομιλία που απηύθυνε, τόνισε ότι τέτοια έργα «μας φέρνουν πιο κοντά στην απεξάρτηση από το λιγνίτη και στα ζητούμενα του 21ου αιώνα», αναφερόμενος σε ένα πράσινο «νήμα» που διατρέχει όλες τις κυβερνητικές πολιτικές ενώ συμπλήρωσε ότι η «πράσινη» ενέργεια αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ο κος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον απαραίτητο σεβασμό προς το περιβάλλον, λέγοντας ότι «οφείλουμε να εντάσσουμε αρμονικά τις ΑΠΕ στο ελληνικό τοπίο» και οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να εμπλέκονται και να στηρίζουν τέτοια έργα, διότι έχουν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη.

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Καφηρέα

Τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τα ρεκόρ

Τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι όντως πολύ σημαντικά καθώς το 3% των ετησίων εσόδων θα επιστρέφει στους κατοίκους για την υλοποίηση έργων υποδομών ενώ 2,5 εκατ. ευρώ θα κατευθύνονται προς το Πράσινο Ταμείο.

Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία δε σταματούν όμως εδώ. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής δημιουργήθηκαν 1.200 νέες θέσεις εργασίας -εκ των οποίων πάνω από τις μισές, καλύφθηκαν από ντόπιους-, αναδασώθηκαν πάνω από 250 στρέμματα και φυτεύτηκαν 650 στρ. επιπλέον στο υπεραιωνόβιο δάσος του Καστανόλογγου, το οποίο έως το 2008 είχε απολέσει το 60% του όγκου του λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι ο «Καφηρέας» -κατά τη διάρκεια κατασκευής του- ήταν το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια.

Ενδεικτικό του θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος του αιολικού είναι ότι με τη λειτουργία του θα αποφεύγεται η καύση 450 χιλ. τόνων λιγνίτη κάθε χρόνο ενώ θα  τροφοδοτούνται περίπου 130.000 νοικοκυριά με «καθαρή» ενέργεια, που αθροιστικά θα αγγίζει τις 483 GWh σε ετήσια βάση.

Το έργο

Το μεγάλο αιολικό έργο του Καφηρέα διαθέτει συνολικά 67 ανεμογεννήτριες (με ισχύ 2,3 MW έκαστη) και συνδέεται με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική, μέσω υποθαλάσσιας διασύνδεσης, εναέριων γραμμών και υπογείων μεταφοράς, με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 500 χλμ.

Στα πολύ ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου συγκαταλέγεται και το αυτοματοποιημένο σύστημα θερμικού εντοπισμού πτηνών που έχει εγκατασταθεί στα αιολικά πάρκα και περιλαμβάνει μηχανισμό αποτροπής και την αυτόματη παύση όλων των ανεμογεννητριών, όταν ένα πτηνό τις προσεγγίσει υπερβολικά.

Η αιολική συστοιχία του Μύτικα

Είναι δε το δεύτερο αιολικό πάρκο στη χώρα -το πρώτο είναι το Α.Π. της ΤΕΡΝΑ στη νησίδα του Αη Γιώργη στον Σαρωνικό- που θα διασυνδέεται με το ΕΣΜΗΕ με δικό του υποβρύχιο καλώδιο.

Τα αιολικά πάρκα

– AΝΑΤΟΛΗΣ ΠΡΙΝΙΑΣ Α.Ε. 16,1MW – 7 ανεμογεννήτριες

– ΚΑΘΑΡΑΣ Α.Ε. 18,4 MW – 8 ανεμογεννήτριες

– ΚΕΡΑΣΙΑΣ Α.Ε. 27,6 MW – 12 ανεμογεννήτριες

– ΜΗΛΙΑΣ Α.Ε. 18,4 MW – 8 ανεμογεννήτριες

– ΜΥΤΙΚΑ Α.Ε. 29,9 MW – 13 ανεμογεννήτριες

– ΣΠΗΛΙΑΣ Α.Ε. 29,9 MW – 13 ανεμογεννήτριες

– ΠΛΑΤΑΝΟΣ Α.Ε. 13,8 MW – 6 ανεμογεννήτριες

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις

– 450 χλμ. καλώδια μέσης τάσης (30 kV)

– 45 χλμ. υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης (150 kV)

– 23,5 χλμ. εναέριο καλώδιο υψηλής τάσης (150 kV)

– 18 χλμ. υπόγειο καλώδιο υψηλής τάσης (150 kV)

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV